joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsElena Udrea, de la Costa Rica la Costa Rahova: 6 ani de...

Elena Udrea, de la Costa Rica la Costa Rahova: 6 ani de închisoare, definitiv, în dosarul „Gala Bute”. Pierde și 5,7 milioane de euro

-

S-a terminat telenovela „Elena Udrea și Justiția”: „mâna dreaptă” a lui Traian Băsescu a fost condamnată joi de Înalta Curte de Casație și Justiție, definitiv, la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, potrivit sentinței pronunțate de complet în sala de judecată. Instanța a respins constestația în anulare și a menținut sentința de 6 ani închisoare pe care o dăduse tot instanța supremă în 2018. Se mai întorc după gratii Rudel Obreja și Tudor Breazu.

Mai mult: Elena Udrea (48 de ani) trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro și 8.116.800 de lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism, şi să achite 600.000 de euro către martorul Corin Boian şi 300.000 de euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului, de la Elena Udrea, a sumelor de 695.367 de lei şi 296.076 lei.

În total, Elena Udrea pierde prin această sentință (despăgubiri + confiscări) 3.900.000 de euro + 9.108.243 de lei, adică echivalentul sumei totale de 5.740.000 de euro.

Pe 5 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o pe Elena Udrea la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, dar ea se afla atunci în Costa Rica, unde a cerut azil politic sau de refgiat (fără a-l obține). Ea a făcut însă contestație în anulare.

- Advertisement -

Minuta ședinței din 7 aprilie 2022

3089/1/2018 – Cu majoritate, respinge ca nefondate contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017.

Constată că, prin încheierea nr. 210 din data de 19 decembrie 2018, pronunţată în dosarul nr. 3168/1/2018, reunit la prezenta cauză, s-a dispus admiterea cererii formulate de contestatorul condamnat Obreja Rudel privind suspendarea executării sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1532/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată în dosarul nr. 2303/1/2017 de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare.

Constată că, prin încheierea din data de 20 decembrie 2018, s-a dispus suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunțată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul nr. 2303/1/2017, până la soluţionarea definitivă a contestaţiei în anulare, în ceea ce îi priveşte pe condamnaţii Udrea Elena Gabriela şi Breazu Liberiu Tudor.

- Advertisement -

În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestației în anulare formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte – Direcția Națională Anticorupție rămân în sarcina statului.

În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorii condamnaţi Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel la plata sumei de câte 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatorii condamnaţi Udrea Elena Gabriela şi Breazu Liberiu Tudor până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 627 de lei, rămân în sarcina statului.

Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 aprilie 2022.

Cu opinie separată a preşedintelui completului, în sensul de a se dispune:

Admiterea contestațiilor în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017;

Desființarea în parte a deciziei penale contestate, numai în ceea ce-i priveşte pe condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria;

Dispune rejudecarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție numai cu privire la condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria, precum şi a apelurilor declarate de inculpații Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel şi părţile civile SNTGN Transgaz SA, SPEEH Hidroelectrica SA, SN Nuclearelectrica SA, numai cu privire la acţiunea civilă exercitată împotriva inculpaţilor Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria, Societatea Naţională a Apelor Minerale SA şi Romgaz S.A. împotriva sentinței penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul nr. 1532/1/2015.

Anulează formele de executare emise în baza sentinței penale nr. 181 din 28 martie 2017, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul nr. 1532/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 93 din data de 5 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017, numai în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel şi Munteanu (fostă Topoliceanu) Ana Maria.

Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei penale atacate.

În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestațiilor în anulare rămân în sarcina statului.

25 de ani de închisoare în „Gala Bute”, pentru 7 făptuitori. Trei dintre ei au pedepse cu executare

Elena Udrea, fost ministru al Turismului în Guvernul Boc (2008-2012), a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. La momentul pronunțării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica. Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil politic în Costa Rica, fără a-l obține.

În octombrie 2018, Elena Udrea a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.

Elena Udrea a revenit în România în iulie 2019. De atunci, a tergiversat cât a putut aplicarea legii în dosarele sale. Ea a beneficiat și de o sentință a Curții Constituționale.

Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute, pronunțate în iunie 2018 și menținute după judecarea contestațiilor în anulare:

  • Elena Udrea – 6 ani de închisoare (luare de mită şi abuz în serviciu);
  • Rudel Obreja – 5 ani de închisoare cu executare (președintele Federației Române de Box);
  • Tudor Breazu – 3 ani de închisoare cu executare (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea);
  • Gheorghe Nastasia – 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului);
  • Ana Maria Topoliceanu – 3 ani de închisoare cu suspendare (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii);
  • Dragoş Marius Botoroagă – 2 ani şi 6 luni cu suspendare (administratorul unei firme);
  • Ştefan Lungu – 1 an şi 6 luni cu suspendare (fost consilier al Elenei Udrea);
  • Ion Ariton – achitat (fost ministru al Economiei, acuzat de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite).

Completul de 5 judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă, așa cum a confirmat-o și pe cea latură penală.

Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 de lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei. Așadar, paguba lui Obreja e de 3.737.507 lei, echivalentul a 755.000 de euro.

Dosarul a fost făcut de un procuror al Codruței Kovesi

Dosarul a fost instrumentat de procurorul Marius Bulancea de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), pe vremea când instituția era condusă de Laura Codruța Kovesi. A fost anchetat modul în care a fost organizat din bani publici meciul de box din 2011, de la Romexpo, dintre Lucian Bute și francezul Jean-Paul Mendy, pentru centura de campion mondial, versiunea IBF, la categoria supermijlocie. Era pentru prima oară când Lucian Bute boxa în fața publicului românesc pentru o centură de campion în boxul profesionist.

Dosarul DNA a plecat de la investigația jurnalistică realizată de „Gazeta Sporturilor”. Potrivit procurorilor DNA, Udrea a hotărât organizarea Galei Bute după discuții cu Rudel Obreja, președintele Federației Române de Box. Ea le-a cerut subordonaților din Ministerul Dezvoltării să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fugara Udrea a fost prinsă în Bulgaria! Va fi adusă „pe sus” și închisă la Rahova. A fost arestată până acum în 3 țări: România, Costa Rica și Bulgaria

* Iar a fugit Elena Udrea! De data asta ar fi ieșit prin Bulgaria, cu direcția Italia, unde o așteaptă Alina Bica (la fel ca-n Costa Rica)

* Baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, trosnit de vechea DNA a Codruței Kovesi: 8 ani și 4 luni de închisoare, pentru o șpagă de 100.000 de euro!

* Pedofilul Drăghici a ales să se sinucidă izbindu-se cu mașina de gardul Ambasadei Rusiei. Condamnat la 15 ani de pușcărie pentru corupere de minori cu doar o zi înainte, șoferul s-a autoincendiat

* Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

* Într-un târziu, intră și România în rândul lumii: expulzează 10 spioni ruși de la Ambasada lui Kuzmin

* VIDEO. Parlamentari AUR, batjocoritori la prezentarea ororilor comise de ruși în Ucraina: „Băi, nu ne mai emoționați, dați discursu’!”. George Simion: „Nu ne uităm la filme acuma!”

* „Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

* VIDEO + DOCUMENT. Discursul integral al lui Volodimir Zelenski în Parlamentul României. „Drag popor român…”

* Fost consilier al lui Putin: „Ofensiva invadatorilor nu poate fi oprită decât printr-o ruină militară a Rusiei. Ucraina trebuie să meargă pe calea polonezilor, care în 1920 au învins armata sovietică lângă Lvov”

* „Putiniștii” care au violat, torturat și ucis civili ucraineni în orașul Bucea sunt mongoloizi din Republica Bureatia, înființată de bolșevici în 1923

* Ungurii au ales prietenia cu Putin și gazul ieftin de la ruși: Viktor Orban – 53%, Opoziția – 35%. Fidesz are două treimi din Parlament

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Cele mai bizare afirmații ale lui Donald Trump despre Rusia. Cum încearcă să modifice adevărul în contextul crizei din Ucraina

* Cele 8 grupe la Campionatul Mondial de fotbal, Qatar 2022. Derby Germania – Spania încă din start

4 COMENTARII

  1. Era oarecum de asteptat dupa ce Basescu a cazut in dizgratia ”statului”.
    Totusi e curios ca Basescu a primit un sut in fund iar de Iliescu inca nu se atinge nimeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -