Insula Șerpilor, teritoriul deținut de Ucraina și aflat la doar 45 de kilometri de teritoriul României, a fost ocupată de trupele ruse, potrivit Ministerului de Interne de la Kiev. Rușii au atacat naval și aerian. Bilanțul e sumbru: toți cei 13 militari polițiști de frontieră ucraineni au fost uciși.
Ministerul ucrainean de Interne a comunicat prin pagina sa de Facebook: ”Contactul cu soldații de pe insulă a fost pierdut. Insula Șerpilor a fost capturată. Serviciul de Frontieră de Stat continuă să acționeze activ alături de Forțele Armate ale Ucrainei și Garda Națională pentru a opri inamicul care ne-a atacat insidios țara. Victoria va fi a noastră”.
Aflată la 45 de kilometri de gurile Dunării, insula a fost bombardată joi după-amiază, după o tentativă eșuată de debarcare a trupelor și un atac nereușit cu rachete.
Militarii ucraineni au respins cererea ultimativă a rușilor de a le fi predată insula de 17 de hectare. A urmat un nou atac, și mai intens, de pe mare, dar și cu aviația, în urma căruia apărarea ucraineană a fost pulverizată, iar infrastructura de pe insulă a fost distrusă.
Cei 13 militari ucraineni din poliția de frontieră au fost împușcați mortal de armata rusă, a raportat consilierul ministrului afacerilor interne, Anton Gerașcenko.
Rușii preiau controlul Insulei Șerpilor după o pauză de 30 de ani. Ei au deținut-o din 1948 până în 1991, în formula URSS, dar după destrămarea imperiului sovietic insula a revenit Ucrainei.
Clasificată drept „stâncă” în sensul Convenției de la Montego Bay privind Dreptul Mării ca urmare a lipsei de surse proprii de apă potabilă, Insula Șerpilor are o istorie turbulentă. Ea a intrat de-a lungul timpului în posesia Țării Românești, a Principatului Moldovei, a Imperiului Țarist, a României, a Uniunii Sovietice și a Ucrainei. Acum, Rusia a preluat-o prin forță, fără a-i fi recunoscut acest drept.
Insula Șerpilor ar putea juca un rol crucial în tentativele Rusiei conduse de Vladimir Putin de a sufoca Ucraina, economic și militar. De pe această insulă-stâncă și din apele ei teritoriale – care se întind pe 12 mile marine, adică 22,2 kilometri (o milă marină = 1,852 km) -, Rusia poate bloca accesul oricărei nave comerciale în orașele-port Odessa și Herson, din sudul Ucrainei.