Dragnea, trimis în judecată „la pachet” cu patru oameni de afaceri: Cristian Burci (tatăl), Carlo Burci (fiul), Dan Belcea (omul lui Burci) și consulul Dimitrescu. Dosarul se referă la finanțarea vizitei lui Dragnea la masa lui Trump, în 2017

3
5103
Liviu Dragnea - Cristian Burci - Carlo Burci - Dan Valentin Belcea - Gheorghe Dimitrescu

Liviu Dragnea (58 de ani) a fost trimis în judecată de DNA, în dosarul finanţării vizitei sale în SUA, în 2017. Conform comunicatului DNA, el este acuzat de trafic de influenţă şi de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Dragnea l-a răsplătit pe un om de afaceri, Gheorghe Dimitrescu, cu un post de consul general la Bonn (Germania), în schimbul finanțării vizitei liderului PSD la New York, la inaugurarea președintelui SUA, Donald Trump, în ianuarie 2017. În acel moment, Dimitrescu era consilier parlamentar al lui Florin Iordache (deputat PSD, vicepreședinte al Camerei Deputaților, care era condusă de Liviu Dragnea).

Gheorghe Dimitrescu

Pe lângă Liviu Dragnea (trafic de influență și folosire a influenței și autorității în scopul obținerii de foloase necuvenite) și Gheorghe Dimitrescu (cumpărare de influență), au mai fost trimise în judecată încă o „persoană fizică, om de afaceri”, plus alte „două persoane fizice, oameni de afaceri”, fără a fi nominalizate.

Ultimele două „persoane fizice, oameni de afaceri” sunt Cristian Burci (patronul publicațiilor „Adevărul”, „Click”, „Historia” etc.) și Carlo Burci (fiul lui Cristian Burci). Cei doi sunt acuzați de complicitate la cumpărare de influență.

Dan Valentin Belcea

Celalată „persoană fizică, om de afaceri” este Dan Valentin Belcea, acuzat de cumpărare de influență (ca și Dimitrescu). Belcea este om de încredere al „clanului Burci”, care de-a lungul vremii l-a angajat la agenția de publicitate Graffiti/ BBDO (Chief Financial Officer, 1993-1994), CB Investment SRL (1995-1996) și Prima TV (manager general, 1996-2002), dar l-a plasat și la CFR Marfă în guvernarea Ponta (director general, 2014).

Burci-tatăl, Burci-fiul și Belcea au pus la cale combinația dintre Dragnea (beneficiarul), Dimitrescu (finanțatorul devenit consul) și lobby-iștii americani din tabăra lui Trump.

Comunicatul DNA

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 32/VIII/3 din 14 ianuarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, aflat în stare de deținere, la data faptelor președinte al Camerei Deputaților și președinte al unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

 • trafic de influență (două fapte);
 • folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

Persoană fizică, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență,

Două persoane fizice, oameni de afaceri, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la cumpărare de influență,

DIMITRESCU GHEORGHE, la data faptei consilier parlamentar, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

I. În perioada ianuarie 2017 – mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

 • Cristian Burci

  asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17–21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,

 • asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).
Carlo Burci

De asemenea, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.

În acest context, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.

II. În perioada mai – octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Dragnea Nicolae-Liviu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Eroul lui Gâdea” a furat și voturi pentru Dragnea, dar și tractoare din Occident! „O vor primi acasă cu picioarele tăiate”

* Protestul aniversar CapVid a adunat mai puțin de 100 de „patrioți”! În urmă cu exact un an, printre protestatari se număra și Bogdan Stanoevici

* VIDEO. „Lazarus n-a murit!” Primele imagini cu anarhistul șoșocar pe patul de spital, după un test Covid pozitiv

* Tudorel Toader a coordonat doctorate plagiate! O nouă victorie a Emiliei Șercan: procurorul Codruț Olaru a rămas fără doctoratul supervizat de „Slugărel”

* Prins “zburând” prin București cu 106 km/oră, Radu Budeanu a spus că i se defectase Land Rover-ul! A rămas 3 luni fără permis

* PSD își plasează trompetele pe TV. Codruța Cerva a primit emisiune la postul unui interlop din Caracal. Videochatista Oana Lovin a ajuns la postul lui Pandele, din Voluntari

* Vanghelie, 11 ani și 8 luni de închisoare! Trebuie să returneze 15 milioane de euro, „rodul” luării de mită și al abuzului în serviciu

* Diversiunea prin care militanții Hamas au fost băgați în tuneluri și măcelăriți ca șobolanii. Israelul a folosit presa mondială

* VIDEO. Momentul în care Israelul doboară blocul-turn ce găzduia redacțiile Al Jazeera și Associated Press din Gaza

* Dramatism și eroism în fotbalul european. Sud-americanii fac minuni: portarul brazilian al lui Liverpool, columbianul lui Juventus, uruguayanul, brazilianul și argentinianul lui Atletico Madrid

3 COMENTARII

 1. HA-HAAA…, DE CÂND AȘTEPTAM NOI NOILE DOSARE-PENALE (TRIMISE-N-INSTANȚĂ!) ALE LUI Livacheee…

  Asta așaaa…, ca să NU mai viseze… ELIBERĂRI-CONDIȚIONATE (!), daaaaaaaaaaa?!!!

  Ăla cuuu… BELINA (!!!!!), de exemplu, „e pe vineee…, e pe vineee… ???!” (Sic!), aiii?????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • De exemplu, în cazul lui Nicușor Constantinescu, metoda funcționează: cum încearcă „HAPLEA”-de-la-Constanța să iasă-„condiționat” de la „Bulău”: paccc…, mai vine-ooo… (NOUĂ!!!) condamnare-PENALĂ, într-un dosar BINE-INSTRUMENTAT de către D.N.A.!

   Ca să rămânem la fosta… „Republică-(P.S.D.-)de-la-Constanța” (Sic!), și în cazul lui Radu Mazăre începe să funcționeze această metodă deee… DERATIZARE-SOCIALĂ (!), în care ESCROCII sunt (MEN)ținuți la „Mititica”… PE-TERMEN-LUNG!!!

   Prin-urmareee…: HAI-cuuu…-„BELINA”, HAI-cuuu…-„TELDRUM”, HAI-cuuu…-RESTU’-DOSARELOR-PENALE-ale-lui-Livache, daaaaaaaaaaaaaaaa?!!!

 2. „A fost trimis în judecată…”
  Nu, a fost trimis acolo unde este locul infractorilor. Ce atâta „condamnat politic”? Ce atâta răsfăț pe capul acestor escroci ordinari?
  Din nefericire DNA nu mișcă nimic cu Belina. Nici cu Teldrum.
  Păi ce facem tovarăși procurori? Ne mai jucăm mult de-a justiția și bandiții?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here