Diversiunea prin care militanții Hamas au fost băgați în tuneluri și măcelăriți ca șobolanii. Israelul a folosit presa mondială

1
19366

Armata israeliană este ținta multor acuzații că s-ar fi folosit de presa internațională pentru a transmite informații false și a păcăli astfel organizația palestiniană Hamas, care controlează Fâșia Gaza. Diversiunea s-a concretizat în trei pași.

1. Oficiali militari israelieni au transmis către jurnaliștii străini „informația” că ar fi declanșat primele tiruri de artilerie de la sol, ceea ce sugera debutul unei invazii terestre.

2. Cu o excepție notabilă (agenția americană Associated Press), presa internațională a mușcat momeala, difuzând informația livrată de armata israeliană.

3. În fața unei iminente invazii terestre a armatei israeliene, militanții Hamas s-au ascuns în rețeaua de tuneluri subterane din Fâșia Gaza.

4. Israelul a bombardat tunelurile, măcelărindu-i pe militanții Hamas ca pe șobolani. 

În noaptea de joi spre vineri, la scurt timp după miezul nopții, armata isareliană a transmis o declarație de presă potrivit căreia ”forțele aeriene și terestre ale Israelului atacă Fâșia Gaza”. Declarația de presă era destul de vagă, notează Associated Press, și a fost interpretată de unii ca fiind debutul unei invazii terestre. Este unul dintre cele mai temute scenarii, care ar duce la o sângeroasă escaladare a conflictului.

Oficialii militari israelieni au mers chiar mai departe: le-au spus unor reporteri, explicit, că incursiunea terestră în Fâșia Gaza a început. Informația părea credibilă, dat fiind că trupele israeliene erau comasate la graniță.

Câteva ore mai târziu, armata israeliană a venit cu ”clarificări”: nu era vorba despre invadarea Fâșiei Gaza pe cale terestră. Niciun soldat, niciun tanc nu au trecut granița, au precizat militarii israelieni. Dar la acel moment, misiunea presei era – involuntar – îndeplinită. Până la această lămurire, foarte multe site-uri titrau deja că Israelul a invadat Fâșia Gaza.

Alarmați de anunțurile din presa internațională, militanții Hamas se instalaseră pe poziții de luptă. Iar în locul invaziei terestre, timp de 40 de minute, 160 avioane israeliene le-au bombardat pozițiile, inclusiv tunelurile în care se repliaseră fundamentaliștii palestinieni.

Tunel bombardat în Fâșia Gaza

În vreme ce armata a încercat să minimalizeze incidentul, calificându-l drept „o neînțelegere”, comentatori care cunosc foarte bine armata israeliană au spus că presa internațională a fost folosită ca parte a unei strategii elaborate, menită să-i păcălească pe militanții Hamas și să-i atragă într-o capcană. Aceștia s-au ascunzâns în rețeaua de tuneluri subterane, care ulterior au fost bombardate. Zeci de militanți palestinieni au fost astfel uciși.

Armata israeliană a declarat că a utilizat circa 500 de proiectile lansate simultan de avioane şi de artilerie asupra sistemului de tuneluri din Fâşia Gaza, denumit și „metroul din Gaza”.

Armata israeliană a mai comunicat că „nu se ştie dacă vreun combatant Hamas a fost ucis în cursul acestei operaţiuni, dar ar putea fi sute”.

“Nu au mințit, a fost o manipulare. Una inteligentă și de succes”, spune Or Heller, un experimentat corespondent de război al postului israelian de televiziunie Channel 13.

Singura organizație de presă care n-a căzut în capcana manipulării a fost Associated Press. Bazându-se pe propriile analize ale declarațiilor emise de armata israeliană, pe convorbirile telefonice cu oficiali militari și pe relatările din teren din Fâșia Gaza, agenția americană de presă a concluzionat că nu e vorba despre nicio invazie terestră. Drept urmare, nu a difuzat știrea!

Presa internațională a protestat și și-a exprimat indignarea că a fost folosită pentru a întinde o capcană organizației Hamas. Armata israeliană a negat o manipulare deliberată, invocând o eroare de comunicare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Momentul în care Israelul doboară blocul-turn ce găzduia redacțiile Al Jazeera și Associated Press din Gaza

* „Eroul lui Gâdea” a furat și voturi pentru Dragnea, dar și tractoare din Occident! „O vor primi acasă cu picioarele tăiate”

* Protestul aniversar CapVid a adunat mai puțin de 100 de „patrioți”! În urmă cu exact un an, printre protestatari se număra și Bogdan Stanoevici

* VIDEO. „Lazarus n-a murit!” Primele imagini cu anarhistul șoșocar pe patul de spital, după un test Covid pozitiv

* Lazaruse, ridică-te, ia-ți patul tău și umblă! Să nu mai păcătuiești, ca să nu ți se întâmple ceva mai rău!

* Teoria „Guvernul ascunde sau umflă numărul de morți Covid”, spulberată de medicul român decorat de preşedintele Franţei. Raportarea diferită are cauze statistico-medicale și se întâlnește inclusiv în țări cu sistem de sănătate evoluat

* PSD își plasează trompetele pe TV. Codruța Cerva a primit emisiune la postul unui interlop din Caracal. Videochatista Oana Lovin a ajuns la postul lui Pandele, din Voluntari

* Vanghelie, 11 ani și 8 luni de închisoare! Trebuie să returneze 15 milioane de euro, „rodul” luării de mită și al abuzului în serviciu

* VICTORIE! Comisia Europeană a acceptat ca 8 din cele 30 de miliarde de euro alocate României prin PNRR să meargă la autostrăzi și căi ferate

* Doina Gradea a pierdut procesul „Cap de porc” cu Dragoș Pătraru. A cerut daune de 201.000 de lei, dar va trebui să scoată din buzunar 4.284

1 COMENTARIU

  1. Până la urmăăă… CARE-I „VINA” (Sic!) Israelului?????!

    Căăă… NU-NȚELEGEM!!!!! (Chiar… DELOOOC!!!!!)

    Eeee… RĂZBOI acolo, iar „LA-RĂZBOI-:-CA LA-RĂZBOI-!!!”, nuuuuuuuuuuuuuu?!!!!!

    Faptul că unii… JURNALIZDI-PROSTĂLĂI și unele… JURNALIZDE-FRENETICE… „AU-ÎNGHIȚIT-O-CA-PELICANU'” esteee… VINA PRESEI-de-RAHAT, NU a militarilor aflați într-un conflict-armat, pe viață și pe moarte: FELICITĂRI ADEVĂRAȚILOR-ZIARIȘTI de la „Associated-Press”, au arătat încă o dată ce înseamnă… TRADIȚIA-și-EXPERIENȚA-plus-PROFESIONALISMUL!!!

    LA FEL face și (PREA-)MARE-PARTE din presa românească: a se vedea „FAKE-NEWS”-urile ÎMPRĂȘTIATE, ZILNIC, de cătreee… TOATE (!!!!!!!!) televiziunile așa-zis „naționale”, daaaaaaaaaaaaaa?!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.