Unde va duce această pandemie de coronavirus? Când se va opri și ce ravagii va face până atunci? Răspunsuri concludente a oferit, pentru Europa Liberă, dr. Raul C. Mureșan, directorul Departamentului de Neuroștiințe Experimentale și Teoretice, din cadrul Transylvanian Institute of Neuroscience (Cluj-Napoca).
„Este foarte important să înțelegem dinamica agresivă a acestei pandemii și să luăm măsuri coordonate de izolare și distanțare socială. Soarta societății noastre va depinde enorm de mult de modul în care vom înțelege să luăm în serios situația și să ne comportăm responsabil”, avertizează specialistul român.
Acesta spune că, dacă nu vor fi luate măsuri dure de izolare, numărul persoanelor infectate cu coronavirus ar putea ajunge, teoretic, la cifre apocaliptice: „Dacă astăzi am 80 de cazuri, peste 6 zile vor fi 320, peste o lună – 82.000, iar peste o lună și jumătate – 2,6 milioane!”.
Principalele afirmații ale dr. Raul C. Mureșan
- „În rețelele puternic conectate, infecțiile virale se propagă cu mare repeziciune. Motivul este că o persoană infectată transmite virusul unui număr de alte persoane, care la rândul lor transmit infecția unui număr de persoane sănătoase.”
- „Să spunem că există o familie cu 5 membri, iar unul sosește acasă infectat. Inițial, o parte – să zicem 3 alți membri ai familiei – contractează infecția. Dacă familia este în izolare, cei infectați nu pot transmite mai departe decât singurului membru al familiei rămas sănătos. Așadar, infecția rămâne și ea izolată în acea familie. Dacă însă membrii familiei se întâlnesc cu membrii altor familii, care sunt sănătoși, fiecare va infecta la rândul său 2-3 alte persoane, care vor infecta fiecare 2-3 persoane și așa mai departe.”
- „Lanțul se propagă, iar la nivelul unei comunități, unde circulația nu este restricționată, numărul de persoane infectate crește exponențial. Practic, în fiecare zi, numărul de cazuri este egal cu numărul de cazuri din ziua anterioară înmulțit cu o constantă. La ora la care vorbim, constanta calculată pe evoluția numărului de cazuri diagnosticate din România este între 1,2-1,4, adică numărul de cazuri diagnosticate se dublează la aproximativ 3 zile. Asta înseamnă că, dacă astăzi am 80 de cazuri, peste 6 zile vor fi 320, peste o lună – 82.000, iar peste o lună și jumătate – 2,6 milioane!”
- „Rețeta pentru oprirea răspândirii este relativ simplă: cheia este izolarea individuală cel puțin a primului sau chiar al celui de-al doilea nivel de oameni care au virusul. Dacă o persoană infectată rămâne izolată în acea familie sau grup de persoane, numărul de persoane pe care virusul le poate infecta se epuizează relativ repede.”
- „Dacă cei care sosesc din zone de risc evită testarea, izolarea sau carantina, virusul se răspândește în comunitate destul de repede, fără a putea fi urmărit de autorități. Din păcate, acesta este deja cazul cel puțin în Italia, Germania, Franța, Anglia și SUA.”
- „Când virusul se răspândește în comunitate, singura strategie eficientă e izolarea totală, așa cum vedem în Italia. Motivul este că nu știi pe cine să izolezi, nu știi cine este infectat, deci singura soluție este să-i izolezi pe toți.”
- „Știința rețelelor prezice că atunci când virusul se transmite deja în comunitate, devine aproape imposibil să-l oprești. Iar singura măsură eficientă e izolarea totală, cu deplasări extrem de reduse și foarte bine controlate. A fost rețeta de succes a Chinei în lupta cu acest virus.”
- „În România, totul depinde de ce se va întâmpla în următoarele 10 zile. Dacă se ajunge la transmisie în comunitate, cu o rată de multiplicare de peste 1,2, cred că trebuie să luăm măsuri similare cu cele luate în Italia sau China, adică să izolăm masiv întreaga țară. Deocamdată nu suntem acolo, dar am putea ajunge foarte rapid, în câteva zile.”
- „Numărul de cazuri diagnosticate crește exponențial și se dublează cam la 3 zile. Nu există motive de relaxare. Dacă societatea nu înțelege gravitatea situației, vom fi depășiți în cel mult 2-3 săptămâni.”
- „Dacă ne referim exclusiv la modelul exponențial, calculat de colegul meu Andrei Ciuparu, la această rată de creștere, întreaga populație a României ar contracta virusul în maximum două luni.”
- „Din fericire, realitatea nu este atât de dramatică, pentru că odată ce numărul de infecții crește foarte mult, rata de multiplicare se reduce automat. Motivul e că o parte dintre cei care intră în contact cu cei infectați sunt și ei deja infectați.”
- „Cred că ar trebui să luăm exemplul Coreei de Sud, unde se testează sute de mii de oameni. Atunci avem o șansă să identificăm cazurile care trebuie izolate înainte de a fi prea târziu.”
- „Ultimele date despre virus nu sunt foarte încurajatoare. Se pare că virusul poate persista în gazdă chiar și 5 săptămâni. Totuși, o izolare agresivă de 2-3 săptămâni ar trebui să reducă dramatic numărul de cazuri noi, efect vizibil după 1-2 săptămâni.”
- „Pericolul este relaxarea ulterioară, care poate produce un al doilea val, mult mai periculos. Așa s-a întâmplat în 1918, în cazul gripei spaniole, unde relaxarea temporară a măsurilor de izolare a adus un vârf de mortalitate semnificativ mai mare.”
- „Așadar, izolarea agresivă ar trebui să fie dublată de o relaxare treptată și controlată.”
Dr. Adrian Streinu Cercel, manager la spitalul Matei Balș (Spitalul Nebunilor la Bălăceanca)
Virusul de Wuhan e coronavirus sau virus sferic antialveolar, fixat numai în plămâni. Te tratezi în astfel de virus. Ai și morți.
În Europa și SUA e rotavirus liniar, care merge din celulă roșie în celulă roșie și închide informația ADN în celula roșie ducând-o în stare de leucocită albă nefuncțională. Un sânge alb e leucemia stadiul 4. Un final.
Vinovat e cravată roșie Michael Smith din Baden Baden anul 2018. El a fost nemernic.
Aveți încredere în mine. Ieșiți din case la muncă. Respirați aer curat. Vă imunizați la soare primăvara. În vară nu e bine. Veți sta la plajă la mare, pielea se va bronza și plămânii vor sucomba dacă beți lichide reci și foarte reci. Mie mi-au dat 3 rânduri de ser cu coronavirus Wuhan. Fiind vaccinat nu fac temperatură, și fiindcă fumez din 2018 nu usc altfel plămânii care și la mine nu elimină lichidul de risc biologic din plămâni. Nu tușesc, am poftă de mâncare și de muncă 8 ore.
Dr. Hippocrate la SRI și DIA Alba Iulia
In Gott wir Leben! 2000 euro lunar
Asta știm și noi,de ce nu exterminăm râul de la rădăcină?. adică dăm exemplu China, mi-ar fi rușine să pronunț numele acestui stat criminal,de cr nu dăm o bombă atomică in China, să dispară dracului comunistul lin dic mic !.. Hitler al Asiei… după ce-a nenorocit o lume, acum îi dăm exemplu!!! Cât de bou poți fi?.. dacă ești doctor atunci fa în pastele mă-sii un vaccin,nu speria lumea,… ce-ar fi dacă pentru un cetățean mort de virusul chinezesc din lumea liberă ,ar muri și un chinez?… să vezi cum s-ar găsi antidotul…