vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsDr. Rafila: "Dacă sunt mulți vârstnici și e creștere rapidă, se blochează...

Dr. Rafila: „Dacă sunt mulți vârstnici și e creștere rapidă, se blochează secțiile de terapie intensivă”

-

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, crede că o eventuală revenire la starea de urgență va depinde de creșterea numărului de cazuri la categoriile cele mai afectate de Covid-19: bătrâni și persoanele cu boli preexistente.

Deși am intrat în prima lună de vară, numărul de noi cazuri de infecție cu temutul virus SARS-CoV-2 continuă să ne țină în stare de alertă. De patru zile, s-a depășit constant pragul de 300 de îmbolnăviri în 24 de ore.

Îngrijorător este că la terapie intensivă se află 190 de persoane, în creștere cu 6 pacienți față de ziua precedentă. Până acum, din cauza acestei boli infecțioase au murit 1.500 de oameni.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), spune că n-a intervenit nicio noutate în privința unui tratament eficace împotriva Covid-19. Rămân aceleași reguli de bază pentru protecția cetățenilor: spălatul cât mai des cu apă și săpun sau dezinfectarea mâinilor cu alcool, distanțarea socială și purtarea măștii în spații închise sau în locuri aglomerate.

- Advertisement -

„Trebuie să convingem oamenii că protecția individuală este în acest moment cea mai bună măsură. Să ne păzim e un lucru esențial”

„Stăm mai puțin bine față de alte țări din Uniunea Europeană. Noi avem 10 cazuri la un milion de locuitori, în vreme ce alte țări au sub acest procentaj. Nu trebuie să facem din aglomerație un sport național. Creșterea numărului de cazuri e determinată doar de transmiterea comunitară. Trebuie să convingem oamenii că protecția individuală este în acest moment cea mai bună măsură. Să ne păzim e un lucru esențial”, a declarat profesorul Rafila pentru Ziaristii.com.

Acesta a precizeze că deocamdată nu se pune problema revenirii la starea de urgență, care ne-a ținut în case preț doup  2 luni de zile. „Să știți că o eventuală revenire la starea de urgență nu ține doar de creșterea numărului de cazuri de infecție, ci mai ales de categoriile afectate. Dacă sunt mulți vârstnici și e o creștere rapidă, se blochează secțiile de terapie intensivă. Și atunci va fi o mare problemă. La tineri, situația stă cu totul altfel. Își revin fără mari probleme, au organismul mult mai puternic”, a mai spus, pentru Ziaristii.com, renumitul medic de la Institutul Matei Balș din Capitală.

Rafila s-a arătat dezamăgit de faptul că unii oameni nu conștientizează pericolul la care se expun atunci când nesocotesc regulile impuse de autorități. „E necesar să scoatem sănătatea publică din zona politicului. Acea adunare din Piața Victoriei n-a fost atât de semnificativă pe cât s-a dovedit a fi impactul mediatic. Acela n-a fost miting. Acest gen de evenimente ar trebui să nu mai fie mediatizat”, a spus Rafila..

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Robert Negoiță și-a plimbat iubita prin China pe banii Primăriei! A cazat-o la hotel de 5 stele

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -