Teza de doctorat a lui Lucian Bode este una infantilă, de nivelul unui elev de clasele X-XI care acum aude prima oară despre sintagma „securitate energetică”, semnalează Hari Bucur-Marcu, expert în politici de apărare și securitate care a lucrat în acest domeniu pentru NATO.
Lucrarea nu are absolut nicio valoare științifică, menționează încă de la început Hari Bucur-Marcu, acesta menționând că vorbește despre asta fiind „calificat în subiectele conexe ale materiei managementul resurselor”. De vină pentru că o asemenea maculatură ordinară a devenit „operă științifică” nu sunt nici autorul compunerii, nici Lucian Bode – Hari Bucur-Marcu e ferm convins că politicianul nici măcar n-a citit așa-zisa teză, ea fiind scrisă de altcineva. De vină sunt îndrumătorul de doctorat și comisia de la UBB care a putut să coboare atât de jos încât să-i dea titlul de doctor lui Bode pentru o asemenea prostie, adaugă fostul ofițer de aviație.
Textul nu respectă tema și pare scris de cineva, un elev de clasele X-XI, căruia i s-a cerut să facă un referat pe subiect fără să i se dea nicio îndrumare. Textele sunt copiate de pe internet, eventual traduse cu Google Translate, din primele 10 rezultate afișate la o căutare pe Google, spune Hari Bucur-Marcu.
Acesta arată, ca exemplu relevant de prostie nemărginită în teza lui „doctor Bode”, confuzia pe care autorul o face între resurse și managementul resurselor. Bode face referire, în context, la resurse crezând că e vorba de resursele naturale (combustibili fosili). În realitate, managementul resurselor înseamnă „știința și arta de a aloca resursele de toate naturile (materiale, umane, financiare, teoretice etc)” pentru a obține cel mai bun rezultat posibil!
Mai jos, scurta analiză făcută de Hari Bucur-Marcu pe marginea tezei cu care Bode și-a luat titlul de doctor la UBB.
„A pocit mai multe nume de autori, pentru simplul fapt evident că nu văzuse măcar coperta vreunei cărți de-a lor, ca să afle cum e scris numele lor acolo“
„Emilia Șercan a avut amabilitatea să pună la dispoziția celor interesați textul în format portabil al așa-zisei teze de doctorat a domnului Bode, de la Interne. Deși am o agendă destul de încărcată zilele astea, nu am rezistat tentației de a mă uita peste opera științifică a domniei sale, mai ales că mă consider calificat în subiectele conexe ale materiei managementul resurselor.
Fără vreo altă introducere, nivelul așa-zisei teză de doctorat a domnului Bode de la Interne este cel al unui referat școlar, din anii de mijloc de liceu.
Adică, din textul respectiv rezultă ce ar fi înțeles o persoană în curs de formare liceală, dacă i s-ar fi dat ca temă «securitatea energetică și managementul resurselor», fără nicio îndrumare de studiu al acelei teme.
Așa că presupusul elev de liceu (clasa a X-a sau eventual a XI-a), care o rupe și pe engleză, a scris cuvintele ăstea «securitate energetică» și «managementul resurselor», împreună sau unul după altul, în fereastra aferentă unui motor de căutare pe internet și apoi a luat ce a găsit motorul ăla, din primele zece rezultate, pe care le-a tradus, dacă erau în engleză, cel mai probabil cu google translate, și le-a așezat într-o carte, ca un referat școlar mai extins.
Cu siguranță că cel care a scris textul tezei de doctorat a domnului Bode nu a văzut cum arată în realitate nicio carte dintre cele menționate la notele de subsol sau în bibliografie.
Și tot cu siguranță că domnul Bode personal nu a citit niciodată această teză de doctorat, de la cap la coadă. Așa cum nu cred că au făcut-o nici îndrumătorul domniei sale și nici cei care au referențiat această lucrare, cu recomandarea de a fi susținută public, în vederea obținerii titlului de doctor în ce științe au zis ei că ar fi subiectul tezei.
Așa că cel care a scris-o a scăpat ușor. Nimeni nu l-a certat pentru că a pocit mai multe nume de autori, pentru simplul fapt evident că nu văzuse măcar coperta vreunei cărți de-a lor, ca să afle cum e scris numele lor acolo. Nimeni nu l-a certat pentru că a scris zeci de pagini despre nimic legat de temă, povestind doar aventuri de lectură intermediată, din care a aflat și el (sau poate ea, ca să promovăm egalitatea de șanse), cu deplină aproximație, ce e ăla management, ce e aia resursă, ce e aia securitate și ce e aia energie. După care nimeni nu l-a certat pentru că a adunat toate aceste noțiuni, în perechi sau la un loc, așa cum s-a priceput, de i-a ieșit un asemenea referat școlar.
Vina nu are cum să fie a lui, a autorului real al textului tezei domnului Bode. Așa cum nici domnul Bode nu are vreo vină că a prezentat acest text ca și când ar fi teza sa de doctorat în ce au zis profesorii că ar fi științele în care se încadrează tema propusă. Nici unuia și nici celuilalt nu i s-a cerut mai mult, din mediul academic.
În schimb, coordonatorul tezei de doctrat, care evident că nu are nici cel mai vag habar despre ce e aia securitate energetică și managemenul resurselor și de aceea nici nu s-a mai obosit să citească o chestie pe care oricum nu o înțelegea, este vinovat că l-a făcut doctor pe domnul Bode.
Ca să nu mai vorbim despre ceilalți membri ai comisiei de susținere a tezei, ori de membrii catedrei din Universitatea Babeș-Bolyai, care au avut tupeul să pretindă că textul ăsta școlar ar fi o teză de doctorat ce merită onorată cu calificativul «foarte bine».
Nu am să argumentez ce am spus mai sus decât cu o singură observație: orice persoană alfabetizată în materie știe că managementul este știința și arta de a planifica, organiza, conduce, controla și evalua o activitate umană. Așa că managementul resurselor este știința și arta de a aloca resursele de toate naturile (materiale, umane, financiare, teoretice etc.) astfel încât alocarea să ducă la cel mai bun rezultat sau să se obțină rezultatul dorit cu cea mai mică alocare de resurse (în cazul concret al securității energetice, managementul resurselor înseamnă că, fie cu resursele materiale, umane, financiare, intelectuale etc. la dispoziție se obține cea mai bună securitate energetică, fie o anumită stare a securității energetice se obține cu cele mai puține resurse de toate naturile alocate).
Ei bine, în așa-zisa teză de doctorat despre «securitatea energetică și managementul resurselor», autorul devenit doctor crede cu sinceritate că resursele ar fi doar cele naturale, oprindu-se asupra «minereurilor și combustibilor fosili»! Fără să ne mai spună apoi și cum s-ar face vreo alocare a acestor resurse, astfel încât România să beneficieze fie de cea mai mare securitate energetică posibilă, fie să consume cele mai puține resurse, pentru a obține ce securitate energetică și-ar fi propus.
Curat ca la școală, în clasele mici de liceu!”
Bucian Lode cand a dat criminalul bosevic lovitura de stat avea doar 15 ani, un copil. Astazi are aceeasi mentalitate ca un comunist imputit, ahtiat dupa functii pentru ca daca ar merge in mediul privat ar fi paznic. Cum a fost posibil? Pentru ca astfel de copii si-au facut ucenicia laga comunistii cu carnetel rosu si care i-au educat in spiritul comunismului cu fata umana, adica un grup de interese al unor bolsevici. Daca in 1990 se aplica listratia astazi nu mai existat o seama intreaga de personaje sinistre. Cel care a pus bazele cancerului societatii romane a fost nimeni altul decat Ion Iliescu, ce a urmat dupa vedeti astazi. La randul sau, Bucian Lode va educa alti tineri si tot asa. Daca am avea o tara prospera astfel de personaje nu ar mai exista in functii importante ale statului roman. Ei fac tara dupa chipul si asemanarea lor, o terraformeaza ca sa traiasca si sa se inmulteasca pe veci.
Dar indrumătorul de la SRI ce are de spus? Dar „profesorii” – mediocrităti cu staif, care i-au dat titlul? Pe astia cand o sa ii stim și sa ii aratam cu degetul? Informati complet, nu ca slugile copiste șu agramate ale Pitarului de la ziare.com
Impostura au luat-o din politică. Acești așa-ziși liberali din Transilvania, de fapt pd-iști, sunt ca psd-iștii din Moldova și Oltenia, câștigă voturi fără efort. De asta mulți sunt niște nulități. La PSD procentul e aproape 100%.