Djokovici a fost expulzat din Australia și zboară spre Belgrad, via Dubai. Are de plătit și o sumă uriașă. Ia sfârșit coșmarul de 11 zile în care singur a plonjat

0
9837
Djokovici în aeroportul din Melbourne, înainte de a urca în avionul de Dubai

Rămas definitiv fără viză, după ce un complet de trei judecări i-a respins ultimul apel, Novak Djokovici a părăsit deja Australia, cu destinația Europa (via dubai), cu o zi înainte de primul său meci de la Australian Open.

La scurt timp după decizia Tribunalului federal din Melbourne, Novak Djokovici a plecat spre aeroportul din Melbourne, escortat de autorități până la îmbarcarea în avion.

Djokovici a părăsit Australia cu o cursă Emirates Airways, duminică, 16 ianuarie, la ora locală 22.30 (13.30 – ora României), urmând să aterizeze la Dubai (circa 16 ore de zbor fără escală). Din Emirate, sârbul va lua o cursă spre Europa, destinația finală fiind capitala Serbiei, Belgrad, unde este așteptat ca un erou național care a înfruntat „aristocrația australiană” și „Oculta Mondială pe care a înfuriat-o prin refuzul său de a se vaccina” („argumente” iraționale folosite de fanii săi).

Înainte de a pleca spre aeroport cu statutul de „expulzat” sau „deportat”, Novak Djokovici a dat publicității un comunicat, în care a precizat că va coopera cu autoritățile în legătură cu plecarea sa din țară.

Comunicatul lui Novak Djokovici

„Sunt extrem de dezamăgit de decizia instanței de anulare a aplicației pentru revizuirea deciziei ministrului de a-mi suspenda viza, ceea ce înseamnă că nu pot sta în Australia și să particip la Australian Open.

Respect decizia instanței și voi coopera cu autoritățile relevante în legătură cu plecarea mea din țară.

Nu sunt confortabil cu faptul că atenția în ultimele săptămâni a fost pe mine și sper că acum ne putem toți concentra pe joc și pe turneul ce-l iubesc. Le doresc toate cele bune jucătorilor, oficialilor turneului, personalului, voluntarilor și fanilor la turneu.

Pentru mine va urma o perioadă de odihnă și recuperare, înainte de a mai comenta ceva pe acest subiect.

În cele din urmă, aș vrea să mulțumesc familiei mele, prietenilor, echipei, suporterilor, fanilor și conaționalilor mei sârbi pentru sprijinul vostru continuu. Toți ați fost o sursă grozavă de putere pentru mine.”

„Risc de neliniște publică”, prin prezența unui „talisman al mișcării anti-vacciniste”

Ca urmare a acestui incident cu retragerea vizei, Novak Djokovici nu va avea voie timp de trei ani să intre în Australia, dar această interdicție îi poate fi ridicată în anumite circumstanțe. Așadar, și în funcție de comportamentul său în următorul an, el ar putea reveni anul viitor la Australian Open.

Duminică, instanța a menținut decizia ministrului imigrației din Australia, Alex Hawke, de a i se anula viza lui Djokovici, pe motiv că prezența acestuia în Australia ar putea reprezenta un risc de „neliniște publică”, având în vedere că sârbul este „un talisman al mișcării anti-vacciniste”, scrie The Guardian.

Judecătorul James Allsop a anunțat că instanța a respins cu unanimitate (3 din 3) contestația lui Djokovici. El a explicat că Tribunalul federal din Melbourne nu a judecat „meritul sau înțelepciunea deciziei” ministrului, ci dacă era atât de irațională încât să fie ilegală. Și n-a fost.

O telenovelă scumpă: 500.000 de dolari

Cei trei judecători au dispus și ca Novak Djokovici să suporte toate cheltuielile de judecată pentru proces.

Presa din Serbia a aflat câți bani trebuie să plătească liderul mondial al tenisului masculin. Conform Telegraf, suma pe care Djokovici trebuie s-o plătească Guvernului australian este de 500.000 de dolari (aproximativ 438.000 de euro).

Echipa de avocați a lui Djokovici a acceptat acești termeni, ca urmare a deciziei de a nu folosi o cale de atac suplimentară.

Asociația de Tenis Profesionist (ATP) a transmis că decizia de azi „marchează sfârșitul unei serii de evenimente profund regratabile”. „ATP va continua să recomande cu tărie vaccinarea pentru toți jucătorii”, a anunțat organizația.

Înlocuitorul lui Novak Djokovici pe tabloul principal de la Australian Open va fi italianul Salvatore Caruso (locul 150 ATP), din postura de „lucky loser”. Acesta îl va întâlni, luni, în prma zi a turneului, pe un alt sârb, Miomir Kekmanovici.

Primul turneu de Grand Slam al anului se va desfășura în perioada 17-30 ianuarie, la Melbourne.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Game over! Djokovici a pierdut procesul și va fi expulzat din Australia. Fatal i-a fost faptul că a devenit idolul anti-vacciniștilor

* „Am avut neșansa să mă nasc în țara în care un organ îți omoară puiul și, ca să verifice dacă l-a omorât, îl împunge cu piciorul”. Tristețea nepoatei de ostaș austriac din Primul Război Mondial și a fiicei de fotbalist din echipa națională

* Hal de polițist: s-a dus la o prostituată, drogat, în uniformă, a înșelat-o la bani, apoi a făcut accident și a refuzat verificarea alcoolemiei

* AGENȚII HAOSULUI (3). Extremiștii de la AUR – „Coloana a V-a” a unei puteri străine în România?

* VIDEO. CTP despre asaltul AUR asupra Primăriei din Timișoara: „Asta făceau «Cămășile brune» în Germania anilor ’20-’30”

* Tovarășe Kuzmin, când URSS ne-a smuls cu forța Basarabia și nordul Bucovinei, cine era agresorul? Dar când ne-a impus un regim criminal pentru 45 de ani? Ori când Stalin a omorât prin înfometare peste 10 milioane de ucraineni?

* Mincinoasa Monica Pop, zdrobită cu cifre de DSU: „Astăzi, 392 din cei 441 de pacienți Covid de la ATI sunt nevaccinați, iar 34 din cele 36 de decese sunt ale unor persoane nevaccinate”

* Prejudiciul produs statului de „banda lui Vanghelie”, în noul dosar de corupție: peste 50 de milioane de euro!

* Fost senator PSD, cercetat penal pentru abandon de familie. Liviu Tit Brăiloiu, acuzat că a refuzat să-și recunoască un copil

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (63) / Escală ratată la Judeţeana de Partid

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here