Se pierde și una din ultimele arme economice pe care miza Vladimir Putin în războiul său contra lumii, după invadarea Ucrainei: prețul grâului a revenit, pe piețele internaționale, la tariful de dinaintea începerii războiului. Vremea blândă din această iarnă în emisfera boreală a contribuit masiv la această turnură a situației, temperaturile mai ridicate decât de obicei făcând ca plantele să se dezvolte bine. În acest moment, prețul tonei de grâu pe burse este de 280-285 euro, adică aproximativ valoarea de acum un an.
Cu greu se poate imagina un număr atât de mare de estimări și predicții greșite făcute de o mare putere, așa cum a fost cazul Rusiei înainte de invadarea Ucrainei. Practic, absolut nimic din ceea ce a crezut și calculat Putin că se va întâmpla nu s-a petrecut conform socotelilor inițiale. De la capacitatea de luptă a propriei armate până la atitudinea ucrainenilor față de invazie, de la reacția comunității internaționale până la efectele războiului economic, totul a mers prost.
Până și prognoza meteo a fost eronată, iarna 2022-2023 fiind până acum una blândă în Europa și foarte aspră în Rusia. Ca urmare, nu doar că a lipsit preconizata criză a gazelor, dar prețul a și coborât la cel mai mic nivel începând din septembrie 2021. Cotația barilului de petrol este aceeași de acum un an (adică înainte cu o lună de începerea invaziei). Așteptată cu nerăbdare la Kremlin, iarna grea n-a venit, prețul gazelor naturale și al carburanților n-a explodat, iar condițiile presiunii asupra Europei nu s-au întrunit.
Natura, încă un inamic al lui Putin: vremea bună a favorizat creșterea plantelor și a redus consumul de gaz
Revenirea prețului pentru grâu la tariful de dinainte de război a fost, de asemenea, o consecință a mai multe evenimente, după ce astă-vară criza declanșată de Rusia făcuse ca tona de cereale să ajungă la cea mai mare cotație din istorie. Rușii blocau exportul grânelor ucrainene – această țară este între primii 4 producători din lume –, sperând că în Africa și Asia va izbucni foametea, iar în Europa prețul alimentelor va scăpa de sub control.
Această strategie a lui Putin a dat parțial rezultate, pentru că a contribuit la o criză în Orientul Mijlociu și țările africane sărace, precum și la inflația masivă din Europa.
Dar, la fel ca și în cazul gazului și al petrolului, după un prim șoc de câteva luni, contramăsurile luate de Occident au normalizat situația. Aici a dat un ajutor important și natura. Astă-toamnă, când a fost însămânțat grâul de iarnă și orzul, temperaturile au fost foarte bune. Apoi a venit o perioadă mai rece și plantele au intrat, așa cum și trebuia, în hibernare, arată o analiză făcută de Le Monde.
Arthur Portier, de la consorțiul agricol francez Agritel, explică: „Prima de risc legată de conflictul din Ucraina dispare. În timp ce, la începutul conflictului, volumul exporturilor de cereale ucrainene scăzuse la mai puțin de un milion de tone pe lună, de curând acesta a revenit la nivelul mediu din ultimii cinci ani, la aproape cinci milioane de tone pe lună“.
Marc Zribi, șeful departamentului de cereale și zahăr de la France AgriMer, spune că „estimările globale de colectare pentru anul 2022-2023 ajung la 763 milioane de tone, o cifră nemaiatinsă până acum“. Și la Antipozi lucrurile merg excelent, Australia anunțând o recoltă estimată de 40 de milioane de tone.
Încă o victimă a shimbărilor climatice…