Dispariția tăcută a comandanților lui Putin. Un înalt ofițer a fost ucis în timp ce făcea jogging, alți câțiva au demisionat sau nu mai sunt de găsit

1
1954
Putin abordează și problema generalilor ruși în stilul KGB: presupușii infideli dispar, sunt destituiți sau suferă accidente unul câte unul

Elita militară pe care conta Putin la intrarea în războiul contra Ucrainei dispare în mod accelerat, pe tăcute, mai ales după revolta eșuată a lui Prigojin, arată un editorial publicat de Mark Toth în „The Messenger”. Unii mor, alții nu mai sunt de găsit, se anunță demisii ori demiteri, iar peisajul din jurul lui Putin se schimbă destul de rapid. Autorul editorialului remarcă faptul că nu e vorba de o răfuială publică și la vedere, ci „un proces lent de răzbunare”.

„Liderii militari ai lui Putin cad ca muștele”, își intitulează Mark Toth editorialul. Acesta îl descrie pe președintele Rusiei ca fiind „în fruntea versiunii moscovite a companiei Crima Inc.”, în acest caz fiind vorba de eliminarea „generalilor suspectați de orice implicare în scurtul marș al lui Evgheni Prigojin asupra Moscovei, cu grupul său paramilitar Wagner”.

O mare întrebare care bântuie acum Rusia îl vizează chiar pe comandantul Wagner: „Unde este Prigojin?”. Ultima oară când se presupune că ar fi apărut în public a fost pe 29 iunie, adică acum trei săptămâni, când ar fi fost primit de Putin la Kremlin, împreună cu 35 de mercenari Wagner. De atunci, tăcere până marți, 18 iulie, când a apărut o înregistrare făcută la apusul soarelui și unde cineva care pare să semene la voce cu Evgheni Prigojin îi întâmpină în Belarus pe mercenari. Comentatorii păstrează o rezervă față de identitatea presupusă a celui care vorbește.

Referindu-se la întâlnirea care ar fi avut loc la Kremlin, pe 29 iunie, între Prigojin, mercenarii săi și Putin, editorialistul din „The Messenger” are mari dubii că ar fi existat cu adevărat: „Putin nu este un profil de curaj. Este greu de crezut că s-a întâlnit cu Prigojin la Kremlin, sau chiar a făcut-o de la distanță, prin Zoom. Este foarte posibil ca «întâlnirea» să fi fost fabricată ca mijloc de a demonstra public că Putin rămâne pe deplin în control. Un Prigojin liber și hoinar ar putea cu ușurință să perturbe acest scenariu, dacă ar dori acest lucru. Așadar, pare pe deplin credibil faptul că șeful destituit al Wagner, la fel ca Surovikin, este reținut de Serviciul Federal de Securitate (FSB) – sau poate chiar și-a găsit liniștit sfârșitul”.

La rândul său, generalul Serghei Surovikin, considerat astă-toamnă un Rommel al armatei ruse, e acum în continuare dispărut. El a făcut apel la Prigojin, în prima zi a revoltei Wagner, să renunțe la planurile sale. Dar se pare că a știut de răscoală și nu i-a spus lui Putin, iar acest lucru nu este tolerabil. În plus, notează editorialistul, liderul de la Kremlin nu a uitat că Surovikin a orchestrat astă-toamnă o serie de retrageri strategice pentru armata rusă. Ceea ce s-a dovedit salvator pentru trupe nu a însemnat și bine pentru Putin: „Surovikin a învățat rapid că a-ți salva armata pentru a lupta în altă zi nu înseamnă să salvezi fața lui Putin, care probabil a fost umilit de retragerea forțelor sale”.

Generalul-maior Ivan Popov, fostul comandant rus al Armatei 58 Arme Combinate din Ucraina, a fost și el eliberat din funcție joia trecută, după ce un mesaj de-al său a fost postat de Andrei Guruliov, membru al Dumei ruse.

Un alt comandant militar de rang înalt, generalul-maior Vladimir Seliverstov, șeful Diviziei 105 aeropurtate de lângă Moscova, a fost de asemenea concediat. Bloggerii militari ruși care activează pe Telegram remarcă faptul că Seliverstov „nu a fost întotdeauna de acord cu deciziile comandamentului forțelor aeropurtate”.

Ambiguă este și moartea lui Stanislav Rjițki, un comandant de submarin rus, care a fost ucis în timp ce făcea jogging. S-a dat vina pe agenți ucraineni care i-ar fi făcut felul în timp ce acesta alerga în parc, în orașul rus Krasnodar. Lovitura pare să fi fost profesionistă, departe de camerele video. Dar nu e clar dacă într-adevăr a fost mâna ucrainenilor sau a altcuiva care a vrut să scape de Rjițki.

Indiferent de speculațiile privind soarta acestor oameni de la vârful armatei, efectul e același: coeziunea la nivelul comandamentului scade tocmai când Ucraina forțează contraofensiva.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Încă o „țeapă” a guvernării PSD-PNL: Legea salarizării promisă de Guvern profesorilor în timpul grevei nu e gata nici azi, deși pe 15 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare!

* DOCUMENT. Președinta Comisiei Europene atrage atenția Puterii PSD-PNL: „Dacă nu elimină pensiile speciale, România nu va primi tranșa a treia din PNRR!”

* Gonind pe contrasens cu Mercedesul său, deputatul Gheorghe Șimon (PSD) a băgat în spital două femei și s-a oprit în curtea unui localnic. Șimon a fost ministru al Economiei în regimul Dragnea

* Pandele către Ciutacu, în direct la RTV: „Voi știți cât am de plătit? Întrebați-l pe Sebi Ghiță cât am de plătit pentru faptul că… da? După cât am de plătit, îmi dați voi înapoi că am făcut rating?”

* Monstrul Godei era omul de casă al Gabrielei Firea! Aceasta l-a angajat și la Senat, după Primăria Capitalei. Anterior, Godei fusese plasat la FC Voluntari, clubul finanțat de Primăria lui Pandele. Firea a mințit că Godei nu e un apropiat al ei, ci un „simpatizat care bagă și el capul în poză”

* Caracatița din Voluntari: o firmă din ograda clanului Firea-Pandele a primit acces la date secrete cu câștigătorii programului „Casa Verde 2023” și le face oferte, deși nici lista instalatorilor autorizați n-a fost anunțată

Armand Goșu: „În România e tot mai activă propaganda rusească. E pe bani, probabil se face prin Moldova această corupere. Dacă serviciile de informații ar face un mic efort, ar descoperi traseele pe care se mișcă banii”

Curvăsărie media la Realitatea Plus: a aflat fiica patronului, „mamă de 5 copii”, de la colega sa Anca Alexandrescu că Dan Andronic „o are mică”?! Fiica jurnalistului Horia Alexandrescu a fost prima soție a fiului caricaturistului Adrian Andronic

* Nașul TV, încă o amendă pentru delir conspiraționist. Șoșoacă a spus la postul lui Radu Moraru că orașul Carei e plin de „trupe care atacă românii” după ce Guvernul „l-a predat Ungariei”!

* Umilințe la indigo pentru Hagi, în Europa, la distanță de 6 ani: 1-0 și 0-4 cu campioana Ciprului, 1-0 și 0-3 cu campioana Moldovei. De fiecare dată, echipa sa s-a prăbușit în prima repriză de prelungiri și a primit lovitura de grație în minutul 105+1

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here