Elita militară pe care conta Putin la intrarea în războiul contra Ucrainei dispare în mod accelerat, pe tăcute, mai ales după revolta eșuată a lui Prigojin, arată un editorial publicat de Mark Toth în „The Messenger”. Unii mor, alții nu mai sunt de găsit, se anunță demisii ori demiteri, iar peisajul din jurul lui Putin se schimbă destul de rapid. Autorul editorialului remarcă faptul că nu e vorba de o răfuială publică și la vedere, ci „un proces lent de răzbunare”.
„Liderii militari ai lui Putin cad ca muștele”, își intitulează Mark Toth editorialul. Acesta îl descrie pe președintele Rusiei ca fiind „în fruntea versiunii moscovite a companiei Crima Inc.”, în acest caz fiind vorba de eliminarea „generalilor suspectați de orice implicare în scurtul marș al lui Evgheni Prigojin asupra Moscovei, cu grupul său paramilitar Wagner”.
O mare întrebare care bântuie acum Rusia îl vizează chiar pe comandantul Wagner: „Unde este Prigojin?”. Ultima oară când se presupune că ar fi apărut în public a fost pe 29 iunie, adică acum trei săptămâni, când ar fi fost primit de Putin la Kremlin, împreună cu 35 de mercenari Wagner. De atunci, tăcere până marți, 18 iulie, când a apărut o înregistrare făcută la apusul soarelui și unde cineva care pare să semene la voce cu Evgheni Prigojin îi întâmpină în Belarus pe mercenari. Comentatorii păstrează o rezervă față de identitatea presupusă a celui care vorbește.
Referindu-se la întâlnirea care ar fi avut loc la Kremlin, pe 29 iunie, între Prigojin, mercenarii săi și Putin, editorialistul din „The Messenger” are mari dubii că ar fi existat cu adevărat: „Putin nu este un profil de curaj. Este greu de crezut că s-a întâlnit cu Prigojin la Kremlin, sau chiar a făcut-o de la distanță, prin Zoom. Este foarte posibil ca «întâlnirea» să fi fost fabricată ca mijloc de a demonstra public că Putin rămâne pe deplin în control. Un Prigojin liber și hoinar ar putea cu ușurință să perturbe acest scenariu, dacă ar dori acest lucru. Așadar, pare pe deplin credibil faptul că șeful destituit al Wagner, la fel ca Surovikin, este reținut de Serviciul Federal de Securitate (FSB) – sau poate chiar și-a găsit liniștit sfârșitul”.
La rândul său, generalul Serghei Surovikin, considerat astă-toamnă un Rommel al armatei ruse, e acum în continuare dispărut. El a făcut apel la Prigojin, în prima zi a revoltei Wagner, să renunțe la planurile sale. Dar se pare că a știut de răscoală și nu i-a spus lui Putin, iar acest lucru nu este tolerabil. În plus, notează editorialistul, liderul de la Kremlin nu a uitat că Surovikin a orchestrat astă-toamnă o serie de retrageri strategice pentru armata rusă. Ceea ce s-a dovedit salvator pentru trupe nu a însemnat și bine pentru Putin: „Surovikin a învățat rapid că a-ți salva armata pentru a lupta în altă zi nu înseamnă să salvezi fața lui Putin, care probabil a fost umilit de retragerea forțelor sale”.
Generalul-maior Ivan Popov, fostul comandant rus al Armatei 58 Arme Combinate din Ucraina, a fost și el eliberat din funcție joia trecută, după ce un mesaj de-al său a fost postat de Andrei Guruliov, membru al Dumei ruse.
Un alt comandant militar de rang înalt, generalul-maior Vladimir Seliverstov, șeful Diviziei 105 aeropurtate de lângă Moscova, a fost de asemenea concediat. Bloggerii militari ruși care activează pe Telegram remarcă faptul că Seliverstov „nu a fost întotdeauna de acord cu deciziile comandamentului forțelor aeropurtate”.
Ambiguă este și moartea lui Stanislav Rjițki, un comandant de submarin rus, care a fost ucis în timp ce făcea jogging. S-a dat vina pe agenți ucraineni care i-ar fi făcut felul în timp ce acesta alerga în parc, în orașul rus Krasnodar. Lovitura pare să fi fost profesionistă, departe de camerele video. Dar nu e clar dacă într-adevăr a fost mâna ucrainenilor sau a altcuiva care a vrut să scape de Rjițki.
Indiferent de speculațiile privind soarta acestor oameni de la vârful armatei, efectul e același: coeziunea la nivelul comandamentului scade tocmai când Ucraina forțează contraofensiva.
COMUNISTII SUNT CEI MAI MARI HOTI SI CEI MAI MARI CRIMINALI DIN ISTORIE !