Această informație este devastatoare. La acest nivel de nemernicie era greu de crezut că se poate ajunge. Dar un hominid precum Răzvan Cuc, ministrul PSD al Transporturilor, a făcut și acest pas: a încercat să oprească de la zbor avioanele Tarom în ziua moțiunii de cenzură, pe câteva curse interne, pentru ca mai mulți senatori și deputați să nu ajungă la timp la București și, astfel, să nu poată vota căderea Guvernului Dăncilă, din care face parte și Cuc!
Mădălina Mezei a fost directorul TAROM până marți, 15 octombrie, când a fost demisă intempestiv, la numai patru luni după ce fusese numită. Dar, mai important, la cinci zile după moțiunea de cenzură. Între cele două evenimente – moțiunea și demiterea – există o legătură bolnavă.
Joi, 17 octombrie, Mădălina Mezei a confirmt oficial, pentru mai multe redacții: da, a sunat-o ministrul Cuc în preziua moțiunii de cenzură, cerându-i să rețină avioanele la sol!
Cronica unei ticăloșii
Miercuri, 9 octombrie. Ministrul Cuc a sunat-o pe directoarea Mezei, cerându-i ca a două zi să țină la sol mai multe aeronave Tarom care făceau curse interne spre București. I-a comunicat și motivul: unii deputați și senatori să nu mai ajungă la Parlament în ziua moțiunii de cenzură. Mădălina Mezei: „Este adevărat, mi-a cerut să țin avioanele la sol. Cu o zi înainte de moțiune a fost discuția. Mi-a zis să nu vină lumea la moțiune, să inventez probleme tehnice. Eu i-am zis ca nu pot să fac așa ceva. Dumnealui n-a înțeles că, prin mandatul meu, nu puteam să fac așa ceva. Cum puteam eu să mă duc să le zic piloților să stea jos că vrea Cuc?! Oamenii noștri, piloții, sunt oameni liberi, care nu stau să răspundă comenzilor unui CEO. I-am spus că nu voi face niciodată așa ceva.
Joi, 10 octombrie. Avioanele Tarom din direcțiile Cluj-Napoca, Timișoara, Iași aterizează la timp la București. Senatorii și deputații din zonele respective ajung la timp la Parlament: moțiunea de cenzură trece, Guvernul Dăncilă este demis. Inclusiv Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor. Mădălina Mezei: „Nu puteam opri avioanele. Am luat toate măsurile să nu se întâmple așa ceva. Nu am vrut să afectez compania, de aceea n-am anunța imediat ce mi-a cerut ministrul. Am vorbit cu echipajele, cu piloții, cu tehnicul, să nu cumva să se întâmple ceva de genul asta. Eu, ca accountable manager, eram prima responsabilă. Nu am considerat că este un subiect public. Nici acum nu a fost făcut public de mine. Eu nici acum nu l-aș fi făcut public”.
Marți, 15 octombrie. Reunit de urgență într-o ședință-fulger, după apusul soarelui, Consiliul de Administrație al companiei Tarom o demite pe directoarea Mădălina Mezei, care fusese numită în funcție în luna iunie a acestui an, în mandatul aceluiași ministru Răzvan Cuc. „Nici nu știu cum au făcut. Am fost șocată marți seara când m-a sunat președintele Consiliului de Administrație să mă anunțe că voi fi destituită din funcție”, a spus Mezei, care, înainte de a prelua frâiele companiei aviatice de stat, fusese reprezentanta acesteia la Bruxelles. „Eu nu-s implicată politic. Am avut încrederea unor oameni care m-au verificat profesional, cariera mea de 22 de ani este cartea mea de vizită. Am fost chemată să fac un proiect, să salvez compania”, a declarat Mezei.
Miercuri, 16 octombrie. Președintele PNL, Ludovic Orban, premierul desemnat de Klaus Iohannis pentru a forma noul guvern, dezvăluie – în premieră – presiunile uriașe făcute de PSD pentru a împiedica adoptarea moțiunii de cenzură și căderea Guvernului Dăncilă. „Au apelat la toate. La un moment dat s-au gândit inclusiv să mai oprească din avioane, au avut tot felul de năzdrăvănii în cap. O asemenea presiune și o asemenea disperare și o asemenea lipsă totală de măsură în utilizarea pârghiilor de putere în mod abuziv… Pentru asta, 238 de voturi reprezintă un rezultat extraordinar”, a declarat Ludovic Orban joi seară la Realitatea TV. „Uitați-vă ce face Cuc la Ministerul Transporturilor. Demiteri de directori din niște motive foarte străvezii. Sunt foarte mulți în Tarom cei care spun că demiterea directoarei este pentru că ea a refuzat să țină avioanele la sol la moțiunea de cenzură, ca să nu vină parlamentarii, pentru că erau cursele de la Iași, Timișoara, Cluj, care aduceau peste 20 de parlamentari ai Opoziției și care, dacă n-ar fi aterizat la timp, nu puteau să vină să voteze moțiunea. Asta se vorbește la Tarom, să nu credeți că inventez”, a completat Orban.
Joi, 17 octombrie. Mădălina Mezei confirmă public presiunile făcute de ministrul Cuc la adresa sa. Potrivit acesteia, refuzul său a dus la schimbarea sa din funcție, deși săptămâna trecută i se prelungise mandatul cu încă două luni.
Imediat, Răzvan Cuc reacționează pe Facebook la acuzațiile fostului manager al companiei aeriene de stat. „Minciunile pe care le aruncă acum pe piață, crezând că cineva ar putea să-i securizeze poziția de director general, nu au nicio acoperire.Dacă cineva i-ar fi cerut așa ceva, ar fi trebuit să iasă public, atunci, și să spună lucrurilor pe nume. Or, doamna a așteptat până acum momentul oportun pentru ea, crezând că va deveni o victimă a cuiva și va reuși să rămână în funcție cu sprijinul știut numai de ea”, a scris Răzvan Cuc.
„Se pare că fosta doamnă director general Tarom nu a înțeles că dacă nu face treabă, va sta cu mandatul pe masa Consiliului de Administrație. Nu înțeleg supărarea unor directori de Companii care, atunci când nu își îndeplinesc obiectivele pe care și le-au asumat, la preluarea mandatului, vin acum și se dau victime. Doamna Mezei trebuia să-și asume întârzierile manageriale trasate de Consiliul de Administrație. Trebuia să facă restructurarea Tarom, trebuia să fie livrat deja primul avion ATR, trebuia să nu încerce să facă anumite jocuri în favoarea unor grupuri din companie. (…) Funcția de director general al Tarom nu se compară cu cea de șef de reprezentanța de la Bruxelles, unde făcea rezervări de bilete sau protocol pentru prietenii care veneau în vizită. (…) În consecință, doamna Mezei, întoarceți-vă acolo unde știți cel mai bine activitatea: la ticketing și protocol”, a mai punctat ministrul Cuc, cel care o numise pe Mădălina Mezei la șefia Tarom în urmă cu patru luni.
La ordinul lui Cuc, Consiliul de Administrație al companiei de stat l-a numit pe pilotul Valentin Gvinda în funcția de director general interimar. Este al cincilea șef al Tarom din acest an.
Daca nici asta nu-i deee… CODUL-PENAL (!), atunci…
onorabile, dacă procuror nu e … nimic nu e! 🙁
Pe cucul asta umflat scrie PUSCARIE, la fel si pe danciloaie!!!! Mai trebuie sa vedem ce face justitia, ca a fost muta/oarba cand danciloaie facea mismacuri cu bani si functii inante de motiunea de cenzura!?!?!!!
Cazul – TAROM: „Zbor (pe) deasupra unui cuib de… CUCI” !
Noi avem o (MARE !) SPERANTA: JEGOSUL asta de Cuc saaa… NU se fi limitat la tentativa de a o determina pe directoarea „Tarom” sa opreasca avioanele „cu pricina” (Sic !) la sol, ciii…, vazandu-se refuzat de catre Doamna Mezei, sa fi incercat interventii si pe langaaa… directorii de aeroporturi subordonate Ministerului Transporturilor sau/si pe langa alte persoane din „Tarom”, ori la subordonati din cadrul Departamentului-Aviatiei-Civile (D.A.C.) – sau cum s-o mai numi acum… –, din cadrul Ministerului Transporturilor, si, intr-unul dintre aceste cazuri, sa fiii… RAMAS VREO INREGISTRARE TELEFONICA (!), VREO DOVADA…, cevaaa…, acolooo…, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!
Vorba unui hâtru (in „kmkz.ro”): ASTA va fi… PRIMUL CUC LA/IN COLIVIE !!!!!