DICTATURA UCIDE! Omenirea nu ar fi fost lovită de pandemia coronavirus dacă presa din China era liberă – Raport „Reporters san Frontieres”

11
13685
Xi Jinping (66 de ani), președintele Chinei comuniste

Dacă presa chineză ar fi fost liberă, coronavirusul nu ar fi devenit pandemie, consideră organizaţia neguvernamentală „Reporters sans Frontieres” („Reporteri fără Frontiere”), care şi-a prezentat argumentele într-un comunicat difuzat marţi seara la Paris, preluat de Agerpres.

China se situează pe locul 177 dintr-un total de 180 de ţări în Clasamentul mondial privind libertatea presei în 2019, ierarhie întocmită de „Reporters sans Frontieres”.

Organizația demonstrează că, fără controlul şi cenzura impuse de autorităţi, presa chineză ar fi informat mult mai devreme publicul despre gravitatea epidemiei de coronavirus, salvând mii de vieţi şi evitând – poate – pandemia.

„Reporters sans Frontieres” citează și o analiză publicată în 13 martie, potrivit căreia cercetători de la Universitatea din Southampton au sugerat că numărul cazurilor de coronavirus în China ar fi putut fi redus cu 86% dacă măsurile de luptă împotriva epidemiei, luate în China începând din 20 ianuarie, ar fi fost puse în aplicare cu două săptămâni mai devreme.

Cronologia pandemiei, prezentată de „Reporters sans Frontieres”

18 octombrie. Presa chineză ar fi putut relata despre rezultatele înfricoşătoare ale simulării unei pandemii

Centrul Johns Hopkins pentru securitatea sanitară, în parteneriat cu Forumul economic mondial şi cu Fundaţia Bill & Melinda Gates, a efectuat, pe 18 octombrie 2019, o simulare cu o pandemie de coronavirus şi a alertat comunitatea internaţională despre rezultat: 65 de milioane de morţi în 18 luni.

Dacă internetul chinez nu era izolat de un sistem elaborat de cenzură electronică, iar canalele mass-media nu erau constrânse să urmeze instrucţiunile Partidului Comunist, publicul şi autorităţile s-ar fi interesat de această informaţie provenind din SUA. Aceasta se făcea ecoul epidemiei de SARS (sindromul acut respirator sever), care provocase peste 800 de morţi şi afectase 8.000 de persoane, în special în China, în 2003.

20 decembrie. Autorităţile oraşului Wuhan ar fi putut informa jurnaliştii

Pe 20 decembrie 2019, la o lună de la primul caz documentat, oraşul Wuhan avea deja 60 de bolnavi afectaţi de o pneumopatie necunoscută, asemănătoare SARS, în contextul în care mai mulţi oameni frecventaseră piaţa de peşte. În pofida situaţiei, autorităţile nu consideră util să comunice aceste informaţii presei.

Dacă autorităţile nu ascundeau presei existenţa unui început al epidemiei legată de o piaţă foarte populară, publicul ar fi încetat el însuşi să frecventeze acest loc înainte de închiderea sa oficială, la 1 ianuarie.

25 decembrie. Doctoriţa Lu Xiaohong şi-ar fi putut împărtăşi temerile presei

Medicul Lu Xiaohong, directoarea Departamentului de gastroenterologie al spitalului nr. 5 din oraşul Wuhan, aude vorbindu-se despre cazul de infecţie care afectează personalul medical şi suspectează încă, din prima săptămână a lunii ianuarie, că infecţia este transmisibilă de la om la om.

Dacă sursele jurnaliştilor în China nu riscau sancţiuni grave, care puteau merge de la un blam profesional la pedepse grele cu închisoarea, doctoriţa Lu Xiaohong şi-ar fi asumat fără îndoială responsabilitatea de a alerta presa, forţând autorităţile să acţioneze cu trei săptămâni mai devreme decât au făcut-o.

30 decembrie. Apelul medicilor avertizori de integritate ar fi fost promovat de mass-media

Directoarea serviciului de urgenţe al spitalului central din Wuhan, Ai Fen, şi un grup de medici lansează alerta pe internet începând din 30 decembrie. Opt dintre ei, între care doctorul Li Wenliang (decedat între timp, în urma maladiei), vor fi reţinuţi de poliţie în 3 ianuarie, pentru că ar fi făcut să circule „zvonuri false”.

Dacă, de la această dată, presa şi reţelele de socializare ar fi putut prelua liber informaţia transmisă de lansatorii de alertă, publicul ar fi luat cunoştinţă de pericol şi ar fi făcut presiuni asupra autorităţilor pentru ca acestea să ia măsuri pentru limitarea răspândirii virusului.

31 decembrie. Reţelele de socializare ar fi retransmis în China alerta oficială

China alertează oficial Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la 31 decembrie, dar obligă în acelaşi timp aplicaţia mobilă WeChat să cenzureze un mare număr de cuvinte-cheie care se refereau la epidemie.

Fără cenzură, reţeaua de socializare WeChat, care numără un miliard de utilizatori activi în China, ar fi putut permite jurnaliştilor să difuzeze reportaje şi sfaturi de profilaxie, contribuind la o mai bună respectare a regulilor preconizate de autorităţile din domeniul sănătăţii.

5 ianuarie. Presa ştiinţifică ar fi difuzat mai devreme genomul coronavirusului

Echipa profesorului Zhang Yongzhen din cadrul Centrului clinic de sănătate publică din Shanghai reuşeşte să secvenţieze virusul încă din 5 ianuarie, dar autorităţile par reticente să publice secvenţa genomului. La 11 ianuarie, ziua în care China confirmă primul său deces din cauza virusului, cercetătorii fac să se scurgă informaţia spre platforme cu sursă deschisă, ceea ce va provoca închiderea laboratorului, drept represalii.

Dacă autorităţile chineze ar fi jucat cartea transparenţei, ele ar fi comunicat imediat presei ştiinţifice secvenţierea genomului coronavirusului, permiţând comunităţii internaţionale să câştige timp preţios în cercetările sale pentru a pune la punct un vaccin.

13 ianuarie. Comunitatea internaţională ar fi anticipat riscul unei pandemii

Primul caz de infecţie cu coronavirus în afara Chinei este înregistrat în Thailanda, pe 13 ianuarie, la o turistă chineză originară din Wuhan.

Dacă, la această dată, mass-media internaţionale ar fi avut un acces complet la informaţiile deţinute de autorităţile chineze despre amploarea epidemiei, comunitatea internaţională ar fi înţeles, probabil, dimensiunea crizei şi ar fi anticipat mai bine riscul unei propagări a epidemiei în afara Chinei, evitând – poate – transformarea ei în pandemie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

11 COMENTARII

 1. Toata stima pentru chinezi. Chinezii au prabusit bursa dupa care au cumparat mai pe nimic jumatate din actiunile firmelor din toata lumea. Acum au bagat la inaintare alt virus dupa care cumpara tot. Vesticii in goana lor nebuna dupa bani si produse ieftine au dat chinezilor tot aproape pe gratis. Multi vor vedea cit trebuie muncit la patron chinez.

  • De parca toată lumea-i proastă, numa’ China-i deșteaptă. Băi terminați cu tâmpeniile astea, că sunt toți mână-n-mână, ce dracu’ dormiți în pantaloni? Adică au stat Trump, Putin, Merkel și Macron și s-au jucat cu puța-n mână în timp ce China face bani? Sa mai termine dracului cu articolele astea ca doar un război „de eliberare a Chinei” mai lipsește acum. Deja pe unii senatori americani îi mănâncă în cur cu declarații de genul.. Tot prostul de rand va suferi, nu contează unde și cum se ajunge

   • Ai dreptate.Cei de teapa ta pe care-i pomenesti in ultima propozitie vor suferi .De parca senatorii americani pe care o puta bleaga si PSD-ista ca tine ii uraste au facut ca acest virus si nu numai asta sa apara intr-un oras chinezesc unde sunt doua institutii militare ale Armatei comuniste chineze si care fabrica arme biologice, acolo aparind si SARS-ul si hantavirusulsi..De cei ca tine care cred in coincidente sunt pline cimitirele Lumii fraiere !

 2. Credeți ce există vreo diferență între China și Romania?…nu !!! .in ambele state virusul comunist persistă … dictatura comunistă în China , dictatura in Romania….in China când medicii au informat organele de partid de dezastrul ce va fi,au dispărut ,!…și nu unul ci sute , aici daca Costache a spus cu subiect și predicat intr-o ședința de guvern din ianuarie , că sistemul medical romanesc nu poate face față aducerii in țară a sute de mii de diasporezi , Orban i-a spus ,să se descurce cu ce are!!!!!….. că vom face totul să luăm una și alta în funcție de bani pe care-i avem….nu o fi Costache bun comunicativ, manager,dar când n-ai bani poți fi Bill Gates că ta caci in el de mageneriat….cand ai bani și un analfabet că Becali poți conduce o țară. .. așa că lăsați ciocul mic , alte sunt sforăriile din partid… totul pentru victoria în alegeri…ce înseamnă să fi condus de către un membru Hamas !!!… uitați vă bă la discursul președintelui statului El Salvador!!!!…..ar trebui dat pe toate posturile TV din România ..!!!!

  • Bati campii, Costache si-a dat demisia pentru aiureala de testare a tuturor bucurestenilor, din usa in usa, cand in Suceava e un dezastru. S-a lasat convins de firea, care-si facea reclama la primarie, si de hotul ala de streinu-cercel. Chiar aici, pe site, a aparut informatie despre cat sunt de bune testele instant, mai ales daca sunt si chinezesti. Si-a mai fost o treaba anapoda, o comanda-mamut de masti facuta de ministerul sanatatii unei firme dubioase de prin Giurgiu, de la care s-au luat masti cu pret de 5 ori mai mare.

 3. Domnule Cartianu,
  Sa nu faceti greseala sa credeti ca doar dictatura ucide! Marile democratii occidentale au ucis si ele pâna acum în perioada Covid 19. Vi se pare cumva ca Italia, Spania si Franta, dupa ce au aflat marea amploare a epidemiei în tarile care erau în mare necaz înaintea lor, au luat la timp, fiecare dintre ele, masuri drastice de prevenire?! Sunt convins ca dv. stiti foarte bine ca nu.
  Haideti sa va spun ceva despre Franta, despre Macron si Guvernul lui, despre cei din opozitie. Va aduceti aminte ca în 15 martie în Franta s-a desfasurat primul tur al alegerilor municipale. Din cauza acestor nenorocite de alegeri, refuzând anularea lor, partidul lui Macron în complicitate cu partidele din opozitie au amânat declararea stadiului 3 al epidemiei în hexagon si i-au dus pe francezi la vot în momentul în care ar fi trebuit sa le ceara acestora sa stea acasa. Macron a început sa se îngrijoreze abia a doua zi dupa alegeri, iar rezultatul îl puteti vedea si astazi, când Franta mai are putin si va fi o a doua Italie, dupa cum afirma oficialitatile franceze.
  Si democratia ucide, domnule Cartianu, atunci când politicienii fac politica doar pentru ei si pentru partidele lor si nu pentru cei care i-au votat si cu onor i-au cocotat în functiile pe care le au.
  Cu stima.

 4. Asa este, China si-a nationalizat toate firmele utilizand chiar instrumentul financiar al lumii libere, bursa. In plus, ei au gandit ca-n 6 luni se ridica, si vor fi primii in lume, pentru ca tot restul sunt pe branci, cu economiile prabusite din cauza imensei crize medicale exportate chiar de China. Asa a putut sa vada tot mapamondul ce inseamna sa ajungi la mana chinezilor, cu productia de aproape orice. Americanii s-au prins primii, de unde si propaganda turbata a Chinei impotriva Americii, acuzand-o ca ei i-au dat virusul, adica vechiul ”hotul striga hotii”, pe care-l stim si noi atat de bine, uite-te la psdistii ordinari!

 5. In China este un amalgam de comunism și capitalism dar numai pentru elita chineza.
  Presa este sub papucul Beijingului așa ca nu avea cum sa transpire. Europa și europeni ,NU vor uita prea curând mizeria pe care au făcut-o chinezii.!
  Impactul economic catastrofal lăsat de China de asemenea va acea un cuvânt greu de spus, cu alte cu inte nu văd de ce ar mai fi lăsați chinezi sa vina in Europa.!!! Sa stea la ei acasă.!

  • Nu fiti naiv! Toate statele dezvoltate au relatii economice puternice cu China si nu vor renunta la ele niciodata. De ce credeti ca toti închid ochii la faptul ca în China nu este democratie si ca acolo, drepturile omului sunt încalcate la fiecare pas?!

 6. Nici macar China n-ar fi fost lovita in halul asta…
  Pe de alta parte, chiar daca presa din lumea libera a scris de zor despre ce se intampla, prea multi dintre factorii de decizie au ales sa nu faca nimic. Vorbesc aici despre cei care aveau mijloacele sa o faca.
  Sistemul dictatorial chinez, odata ce s-a pornit, a reusit – cel putin pentru moment, sa faca fata situatiei
  De unde rezulta ca nici presa libera – de capul ei, si nici factorii de decizie – de unii singuri, nu sunt suficienti.
  Pana nu-i convingem sa coopereze…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here