Ventilator de fake-news de tip rusesc: site-ul unui fost deputat PSD, candidat la prezidențiale în 2019

0
3628
Ninel Peia

După ce săptămâna trecută a închis un site care răspândea știri false în contextul pandemiei de coronavirus (Stiridemoment.ro), Ministerul de Interne a decis eliminarea unui articol diversionist de pe un alt site specializat în fake-news (BPNews.ro), patronat de fostul deputat Ninel Peia.

Grupul de Comunicare Strategică i-a propus ministrului de Interne propunerea de eliminare la sursă a unui articol apărut pe site-ul BPNews.ro, care promova o teorie conspiraționistă despre coronavirus.

Site-ul BPNews.ro este asociat cu Ninel Peia, fost deputat PSD în mandatul 2012-2016. Acesta a fost exclus din partid în 2016 pentru că susținea – fals – că vaccinurile ar fi îmbolnăvit bebeluși din Argeș cu e-coli; în realitate, vinovate erau alimentele infestate.

Potrivit registrului de domenii, RoTLD, domeniul BPNews.ro este cumpărat de o persoană fizică, iar numele acesteia nu e public. Pe Ninel Peia îl dau de gol, însă, serverele care găzduiesc site-ul: ns1.ninelpeia.ro și ns2.ninelpeia.ro.

Pe 20 februarie 2020, jurnalista Codruța Simina dezvăluia, într-un articol pe PressOne, că Ninel Peia era cel care plătea pentru toate materialele sponsorizate de pagina de Facebook asociată site-ului BPNews.

Decizia de interzicere a accesului la articolul de pe BPNews.ro a fost luată pentru că reprezentanții site-ului au fost contactați de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) și au refuzat să corecteze informațiile false, potrivit unui comunicat al GCS.

Site-ul abundă în articole care preiau temele propagandei ruse anti-occidentale și conspiraționiste. Mai mult, BPNews.ro re-publică articolele originale din Sputnik.md, site-ul oficial al propagandei ruse de stat.

Ninel Peia a candidat și la alegerile prezidențiale de anul trecut. El a obținut 30.884 de voturi (0,34%), clasându-se pe locul 12 din 14 candidați. Și ca deputat, și în campania prezidențială a promovat teorii ale conspiraţiei. De altfel, în plină campanie electorală, el a pus pe jar autoritățile când a dispărut fără urmă dintr-un hotel din Cluj-Napoca. A fost găsit câteva zile mai târziu, la Mănăstirea Putna. Încercase să sugereze o răpire, pentru a capta atenția publicului.

Grupul de Comunicare Strategică a cerut și suspendarea unui site – Breackingnews.xyz – creat pe o platformă rusească și specializat în promovarea știrilor false.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here