vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAlegeri 2019Diaspora, la urne! În premieră, votarea începe vineri, ora 12.00, şi continuă...

Diaspora, la urne! În premieră, votarea începe vineri, ora 12.00, şi continuă sâmbătă şi duminică. AEP zăpăceşte lumea din nou cu informaţii confuze

-

Votul pentru alegerile prezidenţiale din 2019 începe la miezul nopţii între joi şi vineri (ora României) cu alegătorii din Australia şi Noua Zeelandă. În premieră, românii au putut vota prin corespondenţă, iar dacă nu au ales această nouă modalitate de vot, o pot face chiar de vineri, de la ora 12.00.

Potrivit noilor reglementări introduse în legislația electorală, la scrutinul prezidențial din acest an cetățenii români aflați în străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și exercita dreptul de vot la secțiile de votare, în ambele tururi de scrutin.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că până joi, ora 10.30, au fost validate plicurile care conţin votul prin corespondenţă a 15.551 de alegători.

- Advertisement -

Situaţia în timp real a plicurilor înregistrate, defalcate pe ţări, poate fi consultată pe site-ul prezenta.bec.ro la secţiunea Străinătate/Votanţi prin corespodenţă, informează AEP, într-un comunicat de presă remis, MEDIAFAX.

41.003 de români au ales votul prin corespondeţă

Să sperăm că astfel de scene nu se vor mai repeta

AEP mai anunţă că a început verificarea codurilor de bare imprimate pe plicurile exterioare şi înregistrarea primirii acestora de către birourile electorale pentru votul prin corespondenţă şi de către birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate care îndeplinesc atribuţii pentru birourile electorale pentru votul prin corespondenţă.

„După finalizarea procesului de validare, toţi alegătorii a căror plic a fost înregistrat la birourile competente vor primi pe e-mail următorul mesaj de confirmare:

- Advertisement -

Plicul dumneavoastră cu votul pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale 2019 a ajuns la Biroul Electoral pentru Votul prin Corespondenţă şi vă confirmăm exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă. Vă mulţumim că aţi ales să votaţi prin corespondenţă!

Întrucât prima serie de e-mailuri de confirmare a fost transmisă alegătorilor a căror plicuri au fost validate până ieri, 6 noiembrie 2019, ora 23.00, au primit deja acest mesaj electronic 10.959 de alegători”, a transmis sursa citată.

Alegătorii ale căror plicuri nu ajung în timp util pentru a fi validate, vor fi notificaţi pe e-mail să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare pentru a-şi exercita dreptul de vot, conchide sursa menţionată.

AEP, limbaj de încurcă-lumea

Cei mai mulţi români din străinătate, care s-au înscris în registrul electoral, au optat pentru votul prin corespondenţă, respectiv 41.003, iar 38.944 au ales votul la secţii.

Se poate vota începând de vineri, de la ora 12.00, spune AEP (Care nu mai spune şi a cui e ora! Deducem că ora ţării respective, căci Autoritatea Electorală Permanentă nu a comunicat clar care „ora 12.00”, a României sau a ţării unde votează românii din afară; evident, a ţării, aşa e logic, dar nu trebuia spus clar?! – n. red.)

Votul la secţiile din străinătate se desfăşoară şi „pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării” (n. red. – altă exprimare idioată! se înţelege că doar vineri şi sâmbătă, deşi şi duminică se poate vota, că reiese chiar din fraza următoare a AEP: „Astfel, la primul tur de scrutin românii din diaspora vor vota între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie”

„Între”, adică inclusiv?! Tot nu e suficient de clar. Este clar abia în ultima frază, care spune:

„Prin urmare, votul în diaspora se va desfăşura în zilele de vineri din 8 şi 22 noiembrie, între orele 12-21, sâmbătă 9 şi 23 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00 şi duminică 10 şi 24 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00”

Păi nu puteţi, măi minţi luminat de la AEP, să spuneţi româneşte din prima?

În diaspora vor fi deschide 835 de secţii de votare.

Pentru prima oară – TREI zile de votare

Românii din diaspora pot vota conform următorului program:

  • vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12-21;
  • vâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21;
  • duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21.

Autoritatea Electorală menționează că în toate cele trei zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Potrivit legii, pot vota la secțiile de votare din străinătate cetățenii români care în ziua alegerilor se află în afara țării indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul altei țări – domiciliați, rezidenți sau turiști. Cei care au dorit să voteze la o secție de votare din străinătate mai aproape de casă au avut posibilitatea să se înregistreze cu această opțiune pe portalul votstrainatate.ro, în această situație aflându-se 38.944 de alegători.

Ce documente de identitate permit dreptul la vot

  • cartea de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • paşaportul diplomatic
  • paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu
  • paşaportul de serviciu electronic
  • paşaportul simplu
  • paşaportul simplu electronic
  • paşaportul simplu temporar
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare)

Pentru aceste alegeri, în străinătate au fost organizate 835 de secții de votare, lista acestora putând fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

În premieră la un scrutin prezidențial, anul acesta alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate au avut la dispoziție și varianta de a vota anticipat, prin corespondență, pentru această opțiune fiind înregistrați pe portalul votstrainatate.ro un număr de 41.003 cetățeni români.

3-9 tablete pe fiecare secţie

O altă noutate a alegerilor prezidențiale din acest an o constituie utilizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), cu precizarea că secțiile de votare din străinătate vor fi dotate cu trei până la nouă tablete, acestea având dublă funcționalitate: scanarea actelor de identitate a votanților și înregistrarea semnăturii electronice a acestora.

Cum se desfăşoară votarea în România

În țară au fot organizate 18.748 de secții de votare, lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secțiunea Management Electoral/Geografie electorală/Registrul secțiilor de votare.

Alegătorii pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând www.registrulelectoral.ro

În România, votarea are loc duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7.00 și 21.00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Alegătorii din țară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.

La ce secţie puteţi vota în ţară

În țară, cetățenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Operațiunile privind numărarea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondență, sunt înregistrate video și audio și se desfășoară în deplină transparență, în prezența tuturor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor acreditate, precizează Autoritatea Electorală.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, îndeamnă pe toți cetățenii români cu drep de vot să își exercite acest drept, iar celor din străinătate le recomandă să nu lase pe ultima zi votul la secțiile de votare, pentru a evita aglomerația și pentru a fi siguri că și votul lor va intra în calcul la alegerea Președintelui României.

Campania electorală, care a început în data de 12 octombrie 2019, se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă, 9 noiembrie 2019, la ora 7.00. În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală începe la data de 15 noiembrie 2019 și se încheie la data de 23 noiembrie 2019, la ora 7.00.

Campania electorală este finanțată de la bugetul de stat, controlul fiind realizat de Autoritatea Electorală Permanentă în baza Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lui Ponta i se goleşte partidul: 600 de membri Pro România au „dezertat” la ecologişti!

* Opriţi iadul accidentelor! Altă tragedie rutieră, cu o maşină care a spulberat trei pietoni în staţia de tramvai

* Orban începe dur: „Opriţi angajările fictive! Vreau să fac febră musculară semnând decizii de concediere”. Iohannis: „Miniştrii PSD au golit conturile înainte să plece”

* Barna, atac frontal la Iohannis: „I-a propus şi pe Dăncilă, şi pe Tudose, şi pe Grindeanu”. Liderul USR lasă totuşi deschisă uşa colaborării cu PNL

Dăncilă a numit-o, Orban a „ras-o” pe „bruneta lui Vâlcov”! Adriana Cotel zboară de la şefia Spitalului Fundeni după numai trei zile în funcţie

* E clar, Dăncilă a lăsat dezastru! Nu sunt bani de salarii până la finele anului. Sistemul sanitar, la un pas de colaps

* Primarul care s-a amendat singur şi primarul care dă teren pentru voturi PSD. Mai pot convieţui cele două Românii?

Mândri în Europa! Furtul de 5 milioane de euro care a „scos România în lume” din nou. Cazul Ploscaru – o nouă etichetă infracţională lipită pe chipul naţiei de mafia din ţară

* România, tu unde eşti? Război crunt în Europa pentru banii pe următorii 7 ani. Ţările din sud şi est se opun „aripii dure” a UE, care vrea reduceri bugetare

* Alarmă pe Terra: 11.000 de oameni de ştiinţă declară „urgenţă climatică”! „Suntem otrăviţi! Nu-i normal să fie fete de 11 ani cu cancer pulmonar”

* Brucan a greşit cu 10 ani

* Adio, PSD! Pa, Dăncilă&Ponta! Guvernul Orban a fost votat. Începe curăţarea României de clanurile roşii, care au distrus ţara după Revoluţie!

* Rareş Bogdan, veste proastă pentru PSD: „PNL va guverna 5 ani. Ca să fie clar! Vom depesediza România”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -