Trupe de elită ale armatei Marii Britanii au fost desfășurate în Ucraina, pentru misiuni “sensibile”, cu grad ridicat de risc politic și militar, înainte și după începerea invaziei rusești, a declarat generalul-locotenent Robert Magowan, adjunct al șefului Statului Major al Armatei britanice și fost șef al Pușcașilor Marini Regali. Informația a fost difuzată de Sky News.
Conform înaltului ofițer, în aceste operațiuni au fost implicați 350 de pușcași marini din Grupul 45 Commando. Decizia Londrei de a trimite trupele speciale s-a luat atunci când intenția Rusiei de a invada Ucraina a devenit clară. Unitățile de comando au fost trimise pentru a „escorta diplomați” începând cu luna ianuarie. Munca lor a fost de „un nivel ridicat de risc politic și militar”, afirmă generalul Magowan.
Ofițerul a făcut declarațiile pentru revista „Globe and Laurel”, a pușcașilor marini. Printre altele, generalul spune: „În luna ianuarie a acestui an, Grupul 45 Commando s-a desfășurat la scurt timp, din adâncurile unei ierni întunecate, în nordul Norvegiei, pentru a evacua ambasada britanică din Kiev în Polonia. Forța internațională de urgență 999, dacă vreți. Apoi, în aprilie, s-au întors în țară (în Ucraina – n. red.) pentru a restabili misiunea diplomatică, asigurând protecția personalului critic. În timpul ambelor faze, comandourile au sprijinit alte operațiuni discrete într-un mediu extrem de sensibil și cu un nivel ridicat de risc politic și militar”.
E pentru prima oară când un ofițer britanic afirmă că pușcașii marini au fost desfășurați în Ucraina nu doar pentru a proteja diplomații, dar și pentru a sprijini „alte operațiuni discrete”.
Contactată de Daily Mail, Marina Regală Britanică a comunicat că, într-adevăr, pușcașii marini au fost desfășurați în Ucraina, dar „nu au îndeplinit nicio funcție de luptă”.
Rusia a acuzat permanent că militari NATO ar lupta pe front alături de armata Ucrainei. Acest lucru nu doar că nu a fost confirmat niciodată, dar nici nu s-a reușit aducerea vreunei probe. Singurul lucru despre care se știe cu precizie este că voluntari din toată lumea au venit, în primele luni de război, și s-au înrolat în forțele armate ucrainene, pentru a lupta împotriva ivadatorilor ruși. Nici mărturia generalului Magowan nu este o confirmare în sine.
Unitățile speciale nu luptă în sensul clasic, pe front, iar în primele săptămâni rușii au avut numeroase unități de comando, parașutiști, spioni infiltrați și mercenari trimiși să-i asasineze pe președintele Zelenski, pe membrii Guvernului și ai Parlamentului sau să provoace diverse sabotaje. Aceste forțe speciale rusești au fost lichidate. E posibil ca „operațiunile discrete” ale trupelor britanice să fi vizat tocmai eliminarea acestor militari ruși trimiși să comită asasinate și sabotaje.