Desfiinţarea Jandarmeriei. Ordinea publică, asigurată de Poliţie, Armată, ISU

7
2335
Cucoș și Carmen Dan

Asociaţia „Evoluţie în instituţie”, implicată în acţiuni civice şi în proiecte de modernizare a administraţiei româneşti, propune un proiect de lege privind desfiinţarea Jandarmeriei Române urmare a compromiterii iremediabile a acestei instituţii prin actul de represiune din 10 august, în Piaţa Victoriei, din Capitală.

De la acel măcel coordonat de capii Ministerului de Interne (condamnat de tot mapamondul şi inclus în recenta Rezoluţie anti-PSD&ALDE din Parlamentul European), practic mai nimic nu s-a petrecut. Nimeni n-a fost arestat sau reţinut pentru sutele de acţiuni de încălcare a legii şi regulamentelor militare, procesul penal bate pasul pe loc, şefii Jandarmeriei aflaţi sub Carmen Dan au secretizat instant documentele de luptă, ZERO sancţiuni administrative, dimpotrivă propuneri de avansări în grad şi în funcţie, nici măcar scuze adresate populaţiei pentru masacrul la care au fost supuşi aproximativ 200.000 de cetăţeni paşnici.

„Informăm opinia publică din România că Asociația Evoluție în Instituție propune un proiect de desființare a Jandarmeriei Române. O soluție posibilă, dar care poate suferi modificări după dezbaterile cu specialiștii în domeniu, este de a împărți efectivele Jandarmeriei către structuri ale altor instituții: ordinea publică la Poliția Română, militarii la Armata Română, personalul specializat către SAS (Serviciul de Acțiuni Speciale). Astfel, civilii nu vor mai interacționa cu militari, așa cum se întâmplă în prezent, lucru de neacceptat într-o democrație. Pentru dezastre naturale și deszăpeziri, propunem o gardă națională, fără pistol, în subordinea ISU.”, se arată în comunicatul respectivei asociaţii.

Cererea are motivaţie reală, pe de o parte urmare a incapacităţii acestei instituţii de a ţine distanţă faţă de partidele aflate la putere, pe de altă parte din cauza cantităţii mari de incompetenţă în rândul jandarmilor; prea mulţi au fost angajaţi pe criterii gen „cine dă mai tare cu pumnul”, pile şi relaţii. Din acest motiv, cea mai bună comparaţie este cu situaţia din Franţa, unde jandarmii nu au fost „atacaţi” cu PET-uri goale şi cotoare de măr ionatan, ci cu obiecte cauzatoare de moarte (bolovani, sticle incendiare, bare de oţel, automobile chiar), dar cu toate acestea nu există nici măcar un singur protestatar paşnic afectat de acţiuni ilegale ale forţelor de ordine. Dimpotrivă, civilii paşnici au mulţumit jandarmilor din Paris pentru că i-au protejat de atacurile extremiştilor.

Intervenţiile forţelor de ordine din Franţa au fost ca la carte, cu respectarea regulamentelor militare în vigoare (similare cu cele din România), concentrate EXCLUSIV pe acţiuni împotriva persoanelor violente. Mai mult, în condiţii infinit mai dificile decât în Piaţa Victoriei, jandarmii francezi au reuşit să intervină pentru protejarea civililor paşnici care erau atacaţi de alţi civili violenţi, supăraţi că primii nu susţin atacurile asupra forţelor de ordine şi blocarea căilor rutiere.

La parada dedicată Zilei Naţionale din Bucureşti, românii au întors spatele şi au huiduit în momentul în care au defilat trupele Jandarmeriei Române.

„Asociația Evoluție în Instituție va continua să ofere suport și să organizeze astfel de acțiuni ce vizează Jandarmeria Română, atât timp cât această instituție nu își prezintă măcar scuze public pentru atitudinea pe care o are față de cetățeni”, anunţă semnatarii comunicatului.

7 COMENTARII

  1. Ar fi prea frumos sa reuseasca . Pare ceva la fel de utopic precum desfiintarea pensiilor speciale . Fireste , noi suntem datori sa speram dar momentan , vazind ce ravagii a facut Ciuma Rosie in Justitie , prima prioritate ar fi vindecarea ranilor produse de acele ravagii . Iar asta pare posibila numai dupa alegerile din 2020 , daca iese cine trebuie .

  2. Si eu am crezut ca jandarmeria trebuie desfiintata, mai tarziu am aflat insa ca doar in Bucuresti au avut loc acele violente la adresa protestatarilor, din acest motiv acum cred ca doar cei 1.200 de jandarmi participanti la acel eveniment din 10 August trebuiesc demisi si, nici unul dintre acestia sa numai aiba dreptul sa se angajeze in vreuna din slujbele oferite de Statul Roman!

    In ceea ce-i priveste pe cei care au gandit si coordonat violentele…asta stim cu totii ce merita!

  3. In opinia mea Garda Nationala a Romaniei ar trebui infiintata pentru a proteja ordinea, doar atunci cand violentele degenereaza si scapa de sub control, ea trebuie subordonala doar Presedintelui Romaniei, iar in lipsa acestui din tara, d.lui Prim Ministru!

    Sa subordonezi Garda Nationala ISU..mi se pare o imensa imbecilitate.

    Sa ne aducem aminte ca, cele mai mari si dure violente au avut loc in SUA, atunci insa cand la locul faptelor a aparut Garda lor Nationala…imediat s-a facut liniste.

  4. Era clar ca asta urma… desfiintarea Jandarmeriei. Care au fost pasii? o manifestatie in care s-au fortat gardurile la guvern , in care manifestantii au aruncat cu pietre , urina si fecale. Un ciumpalac care a furat o arma, o jandarmerita grav ranita. De partea cealalta niste jandarmi care suporta ce suporta dar apoi cad in plasa papusarilor si trec la fapte care atrag oprobriul public. Si gata reteta prin care acum umplem de rahat inca o institutie a statului. E bine pentru noi? Ce urmeaza? Mai umplem de rahat si armata si apoi numai bine sa vrem unele puse de la UE… cu biserica le-a iesit a fost mai simplu. E teoria conspiratiei sau ceva adevar ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.