Degradarea democrației românești este vizibilă și accelerată. Coaliția politică aflată la guvernare este preocupată doar de distribuirea sinecurilor în administrația publică, beneficiari fiind „minionii” și rubedenile de partid. „Marii baroni” care controlează PSD, PNL și UDMR au făcut din împărțirea banilor publici către „clienții” de partid un țel suprem al guvernării.
Societatea civilă încă nu și-a revenit din marele eșec al proiectului politic numit USR. Câteva ONG-uri abia mai reușesc să țină aprinsă „flacăra” implicării civice, în vreme ce majoritatea asociațiilor și fundațiilor s-au specializat în atragerea de fonduri europene pentru proiecte mai mult sau (mai ales!) mai puțin spre defel folositoare societății noastre.
Presa – cu accent pe televiziuni – a eșuat în ograda Partidului, transformându-se într-un „purcel” îngrășat din bani publici, periodic „sacrificat” pe altarul intereselor de Partid și resuscitat pentru o nouă sesiune de îngrășare spre binele politrucilor.
Într-un astfel de context toxic și înfiorător (pentru orice om care încă mai păstrează în sine loialitatea față de Libertate și Democrație), nu este surpinzător că Democrația românească este tot mai bolnavă, apropiindu-se cu viteză accelerată de momentul în care va intra în comă.
Ce spune Indexul Democrației realizat de „Economist Intelligence”
Indexul privind Democrația realizat de „Economist Intelligence” pentru anul 2022 avertizează că sistemul democratic din România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană, țara noastră regăsindu-se în rândul democrațiilor care funcționează defectuos.
Astfel, conform datelor oferite de acest Index, România are un scor general al democrației estimat la 6,45 puncte, locul 61 (cel mai bun scor revine democrației din Norvegia, cu 9,81 puncte).
România se regăsește printre cele 48 de țări ale lumii în care funcționarea democrației este una defectuoasă. În clasamentul acestora, România se află cu Muntenegru și în vecinătatea a două țări: Sri Lanka (cu un scor ceva mai bun: 6.47, locul 60) și Ghana (unde democrația funcționează și mai prost, cu un scor de 6,43, locul 63).
În rândul țărilor membre ale Uniunii Europene, situația democrației românești este cea mai proastă, România fiind clasată pe ultimul loc. Țara noastră este depășită inclusiv de statele vecine, membre ale UE, anume Bulgaria (scor 6,53, locul 57) și Ungaria (scor 6.64, locul 56).
În clasamentul general al celor 167 țări ale lumii, România ocupă locul 62.
Scorul României la cele 5 categorii care definesc democrația
Indexul Democrației 2022 a fost realizat prin analizarea mai multor categorii specifice funcționării sistemului democratic. Astfel, la categoria „Procesul electoral și pluralismul”, România înregistrează 9,17 puncte, un scor relativ bun.
La categoria „Funcționarea guvernului”, scorul României este mediocru (6,43 puncte) și pune țara noastră alături de state precum Albania, Surinam, Cehia sau (surprinzător!) Statele Unite ale Americii.
La categoria „Participare (implicare) politică”, România înregistrează un scor de 5,56 puncte, alături de Lesotho, Slovacia sau Timorul de Est.
La categoria „Cultură politică”, sistemul democratic românesc are un scor de 3,75 puncte, alături de țări precum Muntenegru, Columbia, Panama, Georgia, Nigeria, Comore, Vietnam sau Cuba.
La categoria „Libertăți civile”, România înregistrează un scor de 7,35 puncte, alături de state precum Italia, Albania, Serbia, Macedonia de Nord, Filipine, Trinidad-Tobago, Africa de Sud sau Paraguay.
Imaginea României este deplorabilă, iar aceste cifre seci reprezintă un avertisment foarte serios că societatea românească se află într-un pericol mortal: acela al prăbușirii democrației și accederii la putere a forțelor politice extremiste, anti-UE, anti-NATO și pro-Rusia.
Recensământul 2021 și recentele sondaje privind opțiunile politice – semnale de alarmă
Conform datelor provizorii oferite de Recensământul 2021, România mai are o populație formată din 19.053.815 locuitori, înregistrând o scădere de peste un milion de locuitori în 10 ani. Din cele 42 de județe care formează structura administrativ-teritorială a țării, la care se adaugă Municipiul București, 39 de județe au înregistrat o scădere a numărului de locuitori.
Totodată, România este afectată de accelerarea procesului de îmbătrânire a populației rezidente. Astfel, conform datelor provizorii ale Recensământului 2021, numărul persoanelor cu vârsta de 65+ ani a crescut la un procent de 19,6% din totalul populației rezidente. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut dramatic, înregistrându-se 121 de persoane vârstnice la 100 de persoane tinere (față de raportul 101 / 100 înregistrat la Recensământul din 2011).
Ponderea copiilor și a adolescenților (persoane sub 15 ani) în structura populației a crescut procentual (16,1% față de 15,9% cât era în 2011), dar a scăzut în cifre absolute, la 115.700 de persoane. Prin urmare, raportul de dependență demografică a crescut la 55,5 persoane tinere (15– ani) și persoane vârstnice (65+ ani) raportate la 100 de persoane considerate adulte (16 ani – 64 ani).
Fenomenul de îmbătrânire al României a fost studiat inclusiv de ONU, care avertiza, în urmă cu un an, că populația României va scădea într-un ritm accelerat, în următoarele decenii: 16,2 milioane locuitori în 2050 și 11,9 milioane locuitori în 2100.
De asemenea, situația nivelului de educație în România se menține precară. Peste 40% dintre românii cu rezidență în țară au un nivel de educație scăzut (învățământ primar, gimnazial sau fără școală absolvită!).
Nu este surprinzător că într-o țară cu populația îmbătrânită, cu un nivel de educație precar, lipsită de o elită loială valorilor naționale și europene, cu o mare parte din forța de muncă emigrată în Europa de Vest și cu resursele jefuite de o cleptocrație de partid care s-a întors împotriva propriei națiuni, nu este surpinzător, deci, că un partid extremist ca AUR, împreună cu toate curentele mai mult sau mai puțin subterane din zona propagandei anti-UE și anti-NATO „păstorite” în România de Rusia lui Putin, să crească în preferințele politice ale românilor.
Într-un sondaj recent realizat de Atlas Intel, partidul extremist AUR se clasează pe locul 2 în intenția de vot a electorilor români, la alegerile parlamentare din 2024, cu un procent de 17,9%, între PSD (24,8%) și PNL (17,2%).
Propaganda anti-europeană – înțelegând prin aceasta atacurile sistematice împotriva apartenenței României la Uniunea Europeană și NATO –, propaganda pro-putinistă referitoare la războiul din Ucraina și propaganda împotriva sistemului democratic și a economiei de piață au infestat presa românească și acaparează tot mai mult discursul public, prin grobianism, populism infect și violență verbală și fizică.
2023-2024 – anii în care democrația românească va fi jucată la zaruri
2023 este an preelectoral. Asediatorii democrației românești, dar și trădătorii ei din Parlamentul României, din Guvern și de la Președinție se vor implica cu intensitate maximă în lupta pentru putere.
„Rotativa” PSD-PNL, pe „osia” plină de unsoare puturoasă a ipocriziei UDMR, va funcționa tot mai prost. Clanurile din interiorul PSD și PNL se confruntă pentru controlul viitoarelor candidaturi, pentru acapararea a cât mai multe resurse din bugetul statului și din banii europeni. În același timp, cele două mafii politice, cu „numele de scenă” PSD și PNL, se confruntă tot mai violent pentru controlul asupra mecanismelor parlamentare și guvernamentale.
Peste toată această hazna „tronează” Klaus Iohannis, un președinte incapabil să garanteze respectarea valorilor și mecanismelor democratice, trădător al propriului electorat care-l girase cu speranța că va apăra democrația și parcursul euro-atlantic al României.
În acest pustiu al trădării, indolenței și imposturii, glasul de sirenă al extremiștilor din AUR și din mișcările așa-zis „suveraniste”, „naționaliste” etc., controlate de Rusia, este tot mai seducător.
Poporul român este, la acest moment, precum o femeie abuzată de soț. Dezamăgirea, dezorientarea, oboseala, lipsa de orice speranță o vor arunca în brațele primului amant seducător.
Sufletul românilor este asediat de discursul naționalist. Li se promite „o țară ca soarele sfânt de pe cer”, o restaurare a unui iluzoriu, inexistent și niciodată posibil „paradis al României triumfătoare”, cu români pravoslavnici, temuți de vecini, respectați de omenire ca „izvor de civilizație” și beneficiari ai unei prosperități de basm generată de „geniul mioritic”, de românul „factotum”, privit ca o ființă perfectă, genială și de neînvins.
Când lumea în care trăiește se prăbușește, ființa umană are tendința de a se refugia în iluzoriu. Românul care se refugiază în naționalism privește democrația ca pe o „conspirație a Ocultei”, iar apartenența țării la UE și la NATO – ca pe o transformare a României „în colonie jefuită de Ocultă”.
Oricât de aberant pare a fi, totuși, acest discurs prinde la tot mai mulți români.
Așadar, 2023 este an electoral și din acest motiv nu sunt semne că partidele care, măcar formal, încă se mai declară apărătoare ale sistemului democratic au voința politică necesară pentru a se opri din acțiunile antidemocratice pe care le comit politrucii lor. Există pericolul mortal ca anul 2023 să-i aducă pe primul loc în preferințele politice ale electorilor români pe naționaliștii anti-UE, anti-NATO și mirosind puternic a Putin, din partidul extremist AUR.
Nu în ultimul rând, anul 2023 ne va oferi surpriza neplăcută de a asista la o multiplicare rapidă a mișcărilor extremiste anti-democratice din România. În siajul AUR și al propagandei putiniste, deja cresc astfel de mișcări. Ofensiva lor puternică pe scena politică este doar o chestiune de timp și de oportunitate.
În acest ritm de degradare, anul 2024 poate să fie anul în care democrația din România va intra în comă.
Deșteaptă-te, române…!
Trăiască Partidul și Iubitul sau Conducător care au ridicat Romania pe noi culmi de progres și civilizație !
Ura ! Ura ! Ura !😂😂😂😂😂
Dormiți liniștiți … 😂😂😂😂😂😂
Excelent articolul dar perspectivele ce se întrevăd sunt mai mult decât ingrijorătoare, ca să nu spunem de-a dreptul sumbre. Două Românii: una de clan (n.r. politic) cleptocratică și cealaltă resemnată și refugiată în universul mistic , perceput ca unicul dătător de speranță. Trist.
Cand n-ai prea multe pe pamant,
Iti faci cu Cerul legamant
Si cand e timpul sa te cheme
Te poti urca… fara probleme.
Eu, de un timp, m-am lepadat
De tot balastul adunat;
Dar tot mi-e greu sa ma desprind
Si pe cei dragi sa-i las plangand.
Asa ca, voi mai zabovi,
Cat Ceru-mi va ingadui.
Si zborul, ca o ultima dorinta,
Sa fie lin… si fara suferinta!
Sunt utmasii criminalilor din 1989 si camarila acestora, plus cei care au facut greseala sa ramana in aceasta tara care va disparea de pe harta Europei.
O foarte mare parte de vina o are Mass-media , care ,la fel ca si partidele corupte, este si ea corupta , si in loc sa facă educatie (populației needucate de 40%) , sa critice partidul extremist si sa-i arate adevarata fata, mincinoși si corupți si falși, presa joaca țonțoroiul pe langa toate partidele care ii plătesc.
Nu mai exista Mass-media liberă si cu oameni verticali si curajoși in fata , la fel cum este si clasa politica !
Am intrat din nou intr-un cerc vicios , așa cum stiu doar romanii !
👍🏻
Bine punctat.
Nu e adevarata exprimarea „toate partidele care o platesc” Presa e platita de catre mafia postdecembrista (intelegand coordonarea de catre serviciile secrete) care pangareste orice partid ce da sperante ca ne vom civiliza si noi, unul nu a scapat, si tot partidul mafiei postdecembriste, in esenta, pro-ruse, adica PSD(cu remorca utila PNL) ramane la putere si continua ce stiu ei, mafiotii: sa batjocoreasca poporul roman!!!
Corect. Ma uit la Antene, RTV, DIGI24 – posturi de slugi. Presa scrisa e inexistenta iar site-urile cum sunt ziare.com sau HN sunt slugile mafiilor
Sārācia si prostia cauzate de o clasā politicā murdarā si neagrā(la suflet) genereazā un nationalism de grotā , manelizat, cocālāresc. Te doare mintea când îi auzi pe huliganii rromi scandând la meciuri de fotbal cā ei sunt „români pe veci stāpâni” si „afarā ungurii din tarā”. Se fractureazā logica, se nasc monstrii din somnul adânc al ratiunii. Mi se face fricā.
Eu stiam ca denumirea corecta este „tigani”, fara conotatii peiorative, asa le spun toti europenii. Dar cum romanul este mai catolic decit Papa el isi asuma aceste confuzii deliberate si nu e de mirare, cei 40% analfabeti functionali sint o realitate, ii intilnesti la tot pasul.
Multi reprezentanti de seamā ai etniei tigānesti din Romånia, oameni educati, cu pozitii sociale importante si voci cu greutate în culturā, afaceri,politicā, stiinte, insistā sā folosim denumirea de rrom sau roma atunci când ne referim la membri etniei respective. Am observat cā si la nivel international se promoveazā de o vreme acelasi apelativ . Personal nu mā deranjeazā, nu vād nici un impediment, cred cā acest lucru poate ajuta în sensul cā e mai usor sā lāsām istoriei perioada neagrā a robiei tiganilor si sā avem un viitor comun împreunā cu concetātenii români de etnie rromā. Ce mā iritā la culme,în schimb, este atunci când elemente toxice ale subculturii interlope din cadrul culturii rrome din România infiltreazā realitatea pretinzându-se a fi nationalisti români si lanseazā idei extremiste împotriva altor grupuri etnice sau îsi asumā rolul de portavoci ale ,,românismului”. E grotesc, revoltātor si periculos. România e un stat unitar dar este un stat multietnic în acelasi timp, cu majoritatea etniilor conlocuitoare fiind extrem de vulnerabile(unele grupuri etnice sunt prea mici si nu se pot apāra , nu au nici o voce sā se ridice pentru ei ) într-un scenariu în care discursurile xenofobe, rasiste, nationaliste ar fi normalizate.
„Am observat cā si la nivel international se promoveazā de o vreme acelasi apelativ”
Pe ceilalti nu-i deranjeaza pentru ca lor le este totuna, numai romanii se numesc romani in Europa. Pe mine ma deranjeaza, nu neaparat pentru ca tiganii isi spun „romi”, ci pentru ca n-au nimic comun cu Roma, totul la ei „romi, roma, romanes” este fortat. E clar ca incearca sa gaseasca o portita pentru a „intra in rindul lumii” folosindu-se de conotatia europeana a expresiei.
De ce sa accept eu ceva ce nu-mi convine? Ma obliga cineva? Aici ne deosebim clar, eu am alta opinie. Ei sa-si spuna cum vor, eu le voi spune cum cred eu de cuviinta.
Încerc să privesc și latura plăcută a României.
Cu mafia postdecembrista vicleana si cu serviciile secrete care baga pe teava partide gen AUR, cand ar fi putut sa lase USR sa devina puternic, ce sa ne asteptam? Niciun partid care s-a itzit ca opozant la partidul mafiei postdecembriste(PSD cu remorca vopsita in PNL) nu stiu cum se face ca n-a reusit sa convinga masele. Pai nu e clar? Mass media fiind controlata aproape in totalitate de mafia serviciilor secrete au pangarit in stil rusesc orice incercare de consolidare a tendintelor pro-occidentale si pro-civilizatie in toti acesti ani de dupa 89. Asta a fost telul suprem al mafiei continuatoare a mafiei pcr-isto securiste: sa-si mentina puterea pacalind vestul si populatia noastra ca, vai, avem si noi democratie. NU, sa fie clar, aici functioneaza perfect ticalosia mafiei pro-ruse, care desconsidera masele si-si face doar mendrele ei, fara sa-i pese de bunastarea romanilor, pe care-i batjocoreste in continuu, prin tergiversari, minciuni, sabotaje anti EU si anti-NATO. Inconstienta si TICALOSIE, asta e conducerea acestei tari!
Sunt altul care vede în această direcție România.
O tara cu o presa corupta nu poate fi democratica. Mafiile au slugi ca DIGI24 sau RTV, adevarate posturi pestilentiale aservite – sau site-uri cum e HotNews si zoiae.com unde cenzura este regula si slugoii care le deserves rad totul. O rusiene…
Mecanismul deja a pierdut puterea celor fără de putere. Oengeuri mute. O parte a presei pare plătită să nu… existe. Să se ferească de politica internă. Să nu supere nici puterea, nici opoziția.
Din pacate tarile cu parlamente („democratii reprezentative”) nu sint democratii adevarate(poporul conduce), ci oligarhii (putini conduc). Pentru a fi democratii adevarate ar trebui ca deciziile Parlamentului sa fie supuse aprobarii cetatenilor. „Oboseala” democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare al societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii. Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un aspect puternic concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E ceea ce se observa în România cind, indiferent ce partid vine la putere, rezultatul e acelasi. Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele. Situația României este situația oricărui structuri puternic centralizate. Statele nordice au rezultate bune pt ca au structuri descentralizate.
Cei care se gândesc ca democratie e atunci cind alegi pe cineva sa ia decizii pentru tine fără ca acesta sa trebuiască sa te consulte, ori e un prost, ori e un ticălos. E ca atunci cind ai de ales dintre mai multi hoti cine sa te fure. E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.