O decizie șocantă a Justiției din Pakistan a stârnit valuri de indignare în întreaga lume: Curtea Supremă din această țară l-a achitat pe extremistul Ahmed Omar Saeed Sheikh, principalul suspect din cazul răpirii și decapitării jurnalistului american Daniel Pearl.
Sentința a provocat stupefacție, furie și proteste la nivel mondial. Guvernul Statelor Unite a reacționat joi: “Facem apel la guvernul pakistanez să examineze rapid opțiunile legale, inclusiv să permită SUA să-l aducă în fața justiției pe Sheikh pentru uciderea brutală a unui cetățean și jurnalist american“.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, și-a exprimat „revolta față de hotărârea judecătorească în cazul acestei crime brutale, care a șocat lumea”.
Curtea Supremă din Pakistan i-a achitat și pe cei trei complici ai lui Omar Sheikh
Cazul este oricum tărăgănat de aproape 20 de ani, pentru că asasinarea jurnalistului a avut loc în 2002. Sentința de acum este doar bomboana pe colivă într-o conduită tot mai deviantă a Pakistanului, țară care a ajuns rezervor de extremiști și de instabilitate în centrul Asiei.
Pakistan este aliatul Americii, dar acest lucru este tot mai puțin vizibil în ultimii ani. Oficialul care reprezintă administrația Joe Biden a adăugat: “Această decizie de a-l exonera şi a-l elibera pe Sheikh şi pe ceilalţi suspecţi este un afront pentru victimele terorismului din întreaga lume, inclusiv pentru Pakistan“.
AFP relatează că judecătorii de la Curtea Supremă a Pakistanului l-au achitat joi pe pakistanezo-britanicul Ahmed Omar Saeed Sheikh și au dispus eliberarea imediată a acestuia, precum și a celor 3 complici. Magistrații au decis că Sheikh și acoliții săi “n-au comis nicio infracțiune în acest dosar”.
Teroristul fusese condamnat la moarte în 2002, dar sentința nu s-a executat. Anul trecut a fost comutată la 7 ani de închisoare, iar acum, extremistul a fost achitat
Un prim pas fusese făcut în aprilie anul trecut, când Înalta Curte a provinciei Sindh (din Sudul Pakistanului) a anulat condamnarea la moarte pronunțată în 2002 împotriva lui Omar Sheikh, azi ajuns la 47 de ani. Instanța decisese anul trecut să-i comute teroristului pedeapsa la 7 ani de închisoare pentru răpire.
Cei trei acoliți, Salman Saquib, Fahad Nasim și Sheikh Adil, care s-a constatat că trimiseseră e-mailuri prin care anunțau răpirea jurnalistului, fuseseră condamnați și ei, în 2002, la închisoare pe viață. Acum au fost, de asemenea, eliberați “de îndată”.
Familia lui Daniel Pearl a acuzat „o parodie de justiție” după sentința judecătorilor pakistanezi. Jurnalistul decapitat era corespondentul publicației “The Wall Street Journal”. În vârstă de 38 de ani, el a dispărut pe 23 ianuarie 2002, la Karachi, pe când se pregătea de un interviu cu un lider islamist.
Omar Sheikh, pakistanez născut la Londra, cu eduație și situație materială foarte bună, s-a lăudat inițial că el a coordonat răpirea și asasinatul. Ulterior, a retractat totul
Pearl ancheta rețelele islamiste din Pakistan, țară foarte puternic infiltrată de extremismul religios musulman. Cu doar câteva luni înainte, pe 11 septembrie 2001, avuseseră loc celebrele atentate din Statele Unite, când avioane deturnate de teroriști musulmani au intrat în zgârie-nori.
La o lună după dispariția lui Pearl, la Consulatul SUA din Karachi a ajuns o casetă video în care se vedea că jurnalistul era tăiat la gât și, apoi, decapitat.
Culmea e că Omar Sheikh, principalul suspect, s-a născut la Londra din părinți pakistanezi cu o situație materială foarte bună. A studiat la London School of Economics, dar traiul și educația de calitate de care beneficia în Occident nu l-au împiedicat să se radicalizeze. A participat la răpirea mai multor cetățeni occidentali, până să ajungă la odioasa crimă din februarie 2002. La prima înfățișare, la tribunal, s-a lăudat că el a pus la cale răpirea și a anunțat că jurnalistul e mort. După apariția înregistrării video, și-a schimbat depoziția și, de atunci, pretinde că n-a avut niciun amestec în această crimă.
O anchetă independentă a ajuns, în 2011, la concluzia că Omar Sheikh nu l-a ucis cu mâna sa pe american, dar el a fost cel care a orchestrat răpirea și a ordonat să fie decapitat. Executantul ordinului ar fi fost Khaled Sheikh Mohammed, personaj implicat și în atentatele de la 11 septembrie 2001 și care e închis în închisoarea de la Guantanamo, în Cuba.