Acasă Lumea Europa Decizie înțeleaptă a PNL: Crin Antonescu nu va fi pe listă la...

Decizie înțeleaptă a PNL: Crin Antonescu nu va fi pe listă la europarlamentare!

Rațiunea a învins la PNL: fostul președinte al partidului, Crin Antonescu, nu se va regăsi pe lista candidaților pentru alegerile europarlamentare, din 26 mai.

Deși lista nu a fost anunțată oficial, iar conducerea partidului evită deocamdată să confirme, decizia a fost luată și nu mai poate fi întoarsă. Lista, care nu e 100% finalizată, va fi prezentată de conducerea PNL, spre validare, Biroului Politic Național (BPN), în luna februarie.

În cazul lui Crin Antonescu, care și-a depus candidatura pentru un mandat de europarlamentar, existau patru variante:

 1. să ocupe locul 1 pe listă;
 2. să ocupe un loc eligibil (între primele 7-8), dar nu în primele trei, pentru a nu fi foarte vizibil;
 3. să ocupe un loc greu eligibil sau chiar neeligibil (în zona 8-10);
 4. să nu fie trecut pe listă deloc.

După lungi analize, s-a optat pentru varianta a patra, cea mai rațională dintre toate. Cinci argumente au fost decisive:

 • asocierea puternică a imaginii lui Antonescu cu PSD, după aventura catastrofală numită USL, în care el, Antonescu, a implicat PNL în perioada 2010-2014 (ultimul mandat de parlamentar, 2012-2016, și l-a obținut în Teleorman, braț la braț cu Dragnea sub sigla USL);

  Vremuri USL-iste: Antonescu, între Dragnea și Ponta
 • dispariția lui Antonescu timp de patru ani de pe scena publică, perioadă în care n-a făcut nimic, n-a construit nimic, doar a hibernat (mai ales la Bruxelles, pe banii soției-europarlamentar);
 • cota electorală scăzută a lui Antonescu, urât de foștii electori PDL-iști și disprețuit de vechii PNL-iști (care s-au simțit trădați de piruetele politice care au culminat cu dispariția sa);
 • faptul că, după ce ar obține mandatul de europarlamentar, Antonescu ar aduce mai multe deservicii partidului, prin lenea sa proverbială (în Parlamentul României avea prezență de 2-3% în fiecare sesiune), prin declarațiile bezmetice sau prin orgoliul său nefundamentat pe nimic;
 • mesajele transmise în ultima vreme, de când s-a reactivat.

Aceste mesaje au intrat practic în coliziune cu noua doctrină a PNL (pro-justiție, anti-corupție, anti-PSD). Trei mesaje au fost de-a dreptul catastrofale, semn că Antonescu nu cunoaște traiectoria partidului în numele căruia vrea să candideze:

 1. pro-USL („USL a fost o construcție bună pentru România”);
 2. anti-justiție și pro-PSD („Nu moare România dacă se dă ordonanța și scapă Dragnea de un proces”);
 3. pro-Dăncilă („Nu văd de ce foarte mulți oameni insistă să jignească această femeie”).

Cine va candida pe locuri eligibile

Siegfried Mureșan

Certitudini pe lista PNL, în primele 8 locuri, sunt următorii:

 • Siegfried Mureșan (europarlamentar, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European – PPE)
 • Vasile Blaga (fost președinte al partidului)
 • Mircea Hava (primarul orașului Alba-Iulia)
 • Marian-Jean Marinescu (europarlamentar)
 • Daniel Buda (europarlamentar)
 • Vlad Nistor (istoric)

Cu multe semne de întrebare este Cristian Bușoi, pe seama căruia se discută intens în partid (puține argumente pro și multe argumente contra).

Este posibilă o surpriză din zona antreprenorială, pe o poziție fruntașă, poate chiar cap de listă. Cel cu șanse mari să obțină o astfel de nominalizare este Dragoș Anastasiu, patronul grupului Eurolines.

Dragoș Anastasiu

CITIŢI ŞI:

Prima voce importantă din PNL care-l trimite la plimbare pe Crin Antonescu

Pieleanul PSD-ist se zbate să-l bage pe Crin Antonescu pe lista PNL pentru europarlamentare

„Dând din coafura ei de cap-de-mătură, proasta cosmică a băgat România în conflict cu Iranul”. Totul pleacă de la necunoașterea limbii engleze

Dăncilă a comis-o rău de tot la Bruxelles! A inventat un cuvânt înfiorător, care nu există în limba română

VIDEO. Asta-i gafa deceniului! Dăncilă: „România a DEVASTAT state precum Franța, Germania, Italia…”

Dăncilă, mincinoasa Europei: „Guvernul României nu a avut interferenţe în justiţie. Respectăm statul de drept”

VIDEO. Vasilica-ruşinica: „Soţul meu a făcut un PULSEU de tensiune”. Dăncilă, gafă după gafă

loading...

9 COMENTARII

 1. Ce cauta Vasile Blaga pe lista aia? Chiar nu se pot propune oameni alesi pe competente? Functia de europarlamentar trebuie sa fie o recompensa pentru singura calitate ca a fost presedinte al partidului?

 2. Pe lista sunt doar PDL-iști. Sa înțeleg ca PNL-istii vechi sunt anti-PNL și hoții de PDL-iști sunt PNL-isti buni – projustitie, anti PSD. Pai Antonescu tocmai de asta a fost nevoit sa facă usl ul ca să scape tara de hoții ăștia. Acum s-au deghizat în pnlisti si nu mai are nimeni loc pe liste de ei.

 3. Ma bucur pentru initiativa luata de PNL. Sper sa fie real. Nu am sa uit niciodata cum se instalase la ” Cotroceni”si tot ce a facut in acea neagra perioada, brat la brat cu PSD. Macar VPonta stia niste limbi straine, comparativ cu” za mazar”. S- a trezit din somn?.

 4. Chiar a existat, fie si teoretic, varianta 1, Crin Antonescu sa fie trecut pe listele PNL-ului pe primul loc? Si pe locul doi cine trebuia trecut, Petre Roman? PNL-ul a facut multe greseli in ultimii ani, votul meu si al multor altor romani se va indrepta acum spre USR sau PLUS. Cel putin deocamdata aceste doua partide sunt singurele care nu au batut mana cu PSD-ul.

 5. Daca este adevarat, felicitari PNL! Cand au aparut speculatiile cu Crin #1 pe lista, am spus ca nu voi mai vota niciodata PNL. Aceleasi argumente – de elementar bun simt – le scriam si eu intr-un comentariu. Oricum, PNL mai are muuuult de luptat cu trecutul propriu, mai cu seama trebuie sa rupa legaturile PSD-PNL de la nivel local, bazate pe nepotism, interese de afaceri si cumetrii.

 6. Busoi?
  Ați pomenit de Busoi?
  Ce sa caute pe lista de europarlamentari? El în afara faptului că îl atacă constant pe Ludovic Orban peste tot pe unde poate, folosindu-se de cozi de topor din jurul fostei președinte Gorghiu, nu face nimic pentru PNL.
  Sub conducerea lui Busoi, PNL București este la 10%, iar USR și PLUS cresc de la o zi la alta. Firea se va duce la ProRo și va mai lua un mandat, iar Busoi continua sa țină PNL în loc.
  Nu are ce căuta pe lisa de europarlamentari. In continuare se ocupa numai de fitile și bisericuțe prin spatele lui Orban atât în București cât și în teritoriu prin intermediul unor apropiați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările