De luni, toată Spania va fi intrat cel puţin în faza 1 de relaxare socială, la 71 de zile de la declararea stării de alarmă. Unele regiunii vor intra în faza 2, cu şi mai multă libertate. Deşi coronavirusul circulă încă în lume, unul dintre cele mai afectate teritorii scoate astăzi capul la lumină, cu o atitudine mult diferită faţă de lunile trecute, dar şi în mai multă siguranţă decât alte state mai puţin răvăşite de coronavirusul SARS-CoV-2.
În prima fază, Italia şi Spania au fost țările europene cele mai lovite de pandemia coronavirus. De două ori: prin numărul mare de victime şi de infectaţi, dar şi la capitolul imagine. Ambele țări au trecut în ochii opiniei publice internaţionale, urmare a cifrelor negre, drept teritorii nesigure, unde virusul circulă fără control.
La începutul lunii martie, într-adevăr, aşa a fost. Coronavirusul umbla liber prin populaţie, adus din China sau din alte surse, iar autorităţile nu vedeau niciun mare pericol la orizont.
Asta a permis desfăşurarea fără restricţii a întâlnirilor publice cum au fost de pildă adunările pregătitoare din Valencia prilejuite de celebrele sărbători „Las Fallas”, care aduc anual în metropola de lângă Mediterană nu mai puţin de 4 milioane de turişti.
Până pe 15 martie, când a fost declarată starea de alarmă, mii şi mii de oameni s-au plimbat nestingheriţi pe străzile Valenciei, în aşteptarea lansării oficiale a sărbătorilor. Ele au fost anulate în ultima clipă, dar era prea târziu.
În ciuda faptului că pandemia lovea crunt Italia, autorităţile guvernului regional valencian au permis adunări publice, la începutul lunii martie, ceea ce a fost un catalizator sigur pentru explozia coronavirusului în zonă.
Madrid şi Barcelona au fost epicentrul pandemiei spaniole
Nu întâmplător, aici a fost înregistrat oficial şi primul pacient infectat cu coronavirus, pe 31 ianuarie.
Cu toate acestea, nu Valencia (al treilea oraş al Spaniei) a fost cea mai lovită de valul infectărilor, ci primele două oraşe, atât ca populaţie, cât şi ca număr de turişti: Madrid (capitala țării) şi Barcelona (capitala regiunii Catalunya).
Săptămânile ce au urmat au fost groaznice. Numere morţii au făcut ravagii, cu peste 1.000 de morţi zilnic, iar cazurile de infectare au depăşit la final totalul Italiei, astfel că datele de astăzi sunt de 233.037 de infectaţi și 27.940 de morţi.
Regiunea capitalei Madrid a fost marele centru al pandemiei din Spania, cu peste 71.500 de pozitivi și 8.900 de decese, urmată de Catalunya, care depășește 57.000 de cazuri confirmate și 6.000 de decese.
Deși situația nu este aceeași în toată Spania, deoarece boala s-a extins cu viteză diferită în fiecare loc, internările de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, la serviciile de urgență, au scăzut azi aproape la minimum.
44.000 de cadre medicale infectate la locul de muncă
Criza a invadat însă spitalele din cele două mari oraşe, cu pacienţi internaţi la terapie intensivă. Numărul paturilor n-a mai fost suficient. Madridul a deschis rapid un spital de campanie la Ifema, unde locurile cu bolnavi în stare critică s-au ocupat imediat.
Dar sistemul sanitar n-a cedat. Deşi a fost asaltat de pacienţi, iar cadrele medicale s-au infectat pe capete din lipsă de materiale de protecţie sau probleme de organizare de tip Suceava, sistemul n-a clacat. Nimeni nu şi-a dat demisia, n-au existat proteste ale medicilor sau asistentelor în acea perioadă critică, au fost aduşi angajaţi de la pensie, tineri, studenţi la Medicină. Şi azi continuă aplauzele de la ora 20.00, de la balcoane, adresate eroilor din spitale – 44.000 dintre ei fiind ei înşişi infectaţi în timpul serviciului.
Spania a testat un mare exerciţiu de solidaritate umană, într-una dintre cele mai afectate zone din lume.
Măsurile luate de Guvernul central de la Madrid au venit târziu, dar au compensat în eficacite prin duritate extremă. Spania a impus cea mai dură carantină din lume, nimeni n-a putut ieşi din case decât pentru nevoi strict urgente, doar individual. Două luni a durat izolarea fără precedent.
A început „desescalada”! Liber la terase şi la plaje
Efectele s-au văzut însă nu peste mult timp. Acum trei săptămâni, au fost luate primele măsuri de relaxare („desescalada”), pe faze: 0, 1, 2 şi 3.
Cu excepţia Madridului şi a Barcelonei, restul Spaniei este acum aproape complet „eliberat” de ocupaţia coronavirusului.
Micii comercianţi şi-au deschis afacerile puternic lovite de criză, terasele s-au umplut de clienţi, străzile şi parcurile de oameni ieşiţi la plimbare, sport, ciclism.
Sunt permise adunările de familie şi prieteni în grupuri de maximum 10 persoane.
De luni, şi cele două mari oraşe puternic afectate de pandemie vor trece la faza 1 de relaxare.
Relaxare da, însă nu fără precauţie şi date clare
Cu toate acestea, supravegherea este acum strictă pe tot teritoriul ţării. Toate activităţile comerciale redeschise au făcut-o respectând strict recomandările Ministerului Sănătăţii legate de distanţare socială (în faza 1, terasele restaurantelor nu pot permite o ocupare a meselor mai mare de 50%) şi igienizare.
În plus, utilizarea măştii de protecţie a devenit obligatorie în spaţiile publice, transportul în comun etc. Plajele vor fi deschise noului sezon turistic în condiţii diferite, cu spaţii mari între şezlonguri, unele chiar cu programare digitală de pe telefon.
Orice persoană intrată în ţară întră în izolare timp de 14 zile, ceea ce a făcut România la începutul crizei, dar a renunţat pe parcurs, din cauza presiunii unor cercuri de interese care tratează iresponsabil pericolul pandemiei.
De la 9.222 de cazuri noi înregistrate în cea mai neagră zi a pandemiei, pe 31 martie, statistica a ajuns la numai 295 de cazuri de noi persoane infectate, pe 19 mai, adică mult mai puţin decât la o gripă obişnuită.
Un mare semn pozitiv este că variația creșterii acestor cazuri de la o zi la alta este în scădere puternică.
Aproape 7 din 10 infectaţi se vindecă
Într-o lună și jumătate, creșterea zilnică de cazuri noi a scăzut de la peste 42%, în vârful pandemiei, la mai puțin de 1%, în prezent. Dacă adăugăm că din totalul noilor victime, mai bine de jumătate sunt în zonele Madrid şi Barcelona, rezultă un rest mare al teritoriului ţării şi mai sigur.
Mai mult, Spania are acum controlul şi urmare a altor două măsuri: testarea masivă a populaţiei cu teste sigure (PCR) şi testarea serologică naţională, făcută pentru a afla starea imunizării populaţiei pe întreg teritoriul naţional.
Dar cel mai relevant detaliu despre siguranţa vieţii în Spania este numărul mare de persoane vindecate.
La ora actuală, 65% dintre cei infectaţi s-au vindecat, adică aproape 7 din 10 persoane care au contactat coronavirusul s-au vindecat de Covid-19 şi sunt imunizate.
În total, din 233.037 de persoane infectate, în Spania s-au vindecat 150.376 (64,5%). Prin comparaţie, în SUA s-au vindecat numai 298.418 de persoane, dintr-un total de 1.577.758 de infectaţi (18,9%), adică nici măcar o treime din procentul Spaniei, care este şi peste media europeană (52%).
Distanţa este însă infinit mai mare în comparaţia cu Marea Britanie: din 252.246 de persoane infectate, în Regatul Unit s-au vindecat doar… 1.134 (0,4%)!
Nimic nu mai e ca la început. Dar Spania pare că s-a vindecat…
Dar cel mai important motiv care face din Spania o ţară mult mai sigură pe tărâmul pandemiei este precauţia. De la Guvernul central de la Madrid până la guvernele regionale, presă şi oameni de rând, aproape unanimă nu este concluzia „am scăpat!”, ci precauţia „nu ne putem relaxa!”.
În ciuda faptului că deschiderea din izolare a umplut străzile, terasele, plajele şi parcurile, sunt puţine cazurile în care lumea nu respectă măsurile de distanţare şi igienă.
Nu întâmplător, unul dintre cele mai elocvente exemple că Spania de azi nu mai seamănă deloc cu cea dinaintea izbucnirii pandemiei este decizia Guvernului regional din Valencia. Astfel, autorităţile valenciene au decis să nu treacă de luni la faza a 2-a a relaxării (care permite şi mai multă libertate de mişcare şi deschiderea multor spaţii comerciale), deşi o puteau face fără probleme.
Motivul: vor să fie sigure că au situaţia sub control, dacă astfel de măsuri de relaxare produc mai multe infectări. Este exact acelaşi guvern care, la începutul lunii martie, când coronavirusul făcea ravagii în Italia, permitea oamenilor să se adune cu miile pe străzile Valenciei, în zilele de Fallas.
nici sa nu va ganditi!!..la noi vine omul cu statul acasa !!..ultima oara ne-a amenintat ca baga tara in ordnanata de urgenta!!!..poate dupa 2025 sa vedem luminita !!
[…] În ciuda faptului că pandemia lovea crunt Italia, autorităţile guvernului regional valencian au permis adunări publice de sute de mii de persoane, la începutul lunii martie, catalizator sigur pentru explozia coronavirusului în zonă, arată Ziariștii.com […]