De ce îl susţine primarul Iaşiului pe Iohannis pe prezidenţiale. Nimic nu e întâmplător

4
1742

Primarul oraşului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în campania pentru alegerile prezidenţiale îl susţine pe Klaus Iohannis. Mihai Chirica a explicat că preşedintele a tratat oraşul cu respect şi că, din punctul său de vedere, este „cea mai bună opţiune”.

Întrebat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, pe cine susţine în campania pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, Mihai Chirica l-a indicat pe preşedintele Klaus Iohannis.

„Sunt Mihai Chirica şi îl susţin pe Klaus Iohannis. Este singurul preşedinte al României care a atras atenţia din punct de vedere al cetăţeanului ieşean. Pentru că domnia sa a reuşit de fiecare dată să nu evite Iaşul, să nu-l transforme doar într-o trambulină pentru voturi. Să nu uităm faptul că partidul care l-a lansat, PNL, a luat un număr foarte restrâns de voturi în municipiul Iaşi, eu fiind cel care le-am luat pe cele mai multe. Dar asta nu l-a transformat într-un bumerang care să vină peste noi, ieşenii, şi să ne trateze ca un adversar. Dimpotrivă, ne-a tratat cu respect, cu recunoştinţă, a promulgat Legea privind transformarea Iaşului în capitală istorică a României, am avut onoarea să ne vedem de foarte multe ori la Iaşi, în diverse momente. Din punctul meu de vedere, pentru o Românie stabilă, normală, după cum spune domnia sa în slogan, sau mai bine spus pentru o Românie care vrea să rămână în continuare un partener european viabil şi un partener internaţional recunoscut, cred că este cea mai bună opţiune”, a spus Mihai Chirica, citat de Mediafax.

Dar este întâmplătoare această veste privind anunţul făcut de primarul Iaşiului legat de susţinerea lui Iohannis la prezidenţiale?

Nimic nu e întâmplător

În 2016, Mihai Chirica a câştigat alegerile locale cu aproximativ 46% din voturile ieşenilor. Acesta a candidat din partea PSD. Un an şi jumătate mai târziu, în februarie 2018, Mihai Chirica a fost dat afară din rândurile social-democraţilor, iar de atunci nu şi-a anunţat afilierea la niciun alt partid.

Iohannis l-a susţinut pe Ştefan Mandachi

Asocierea lui Mihai Chirica, primarul Iaşiului, cu preşedintele Iohannis era una previzibilă. Nu doar din motivul expus mai sus de Chirica, un argument de altfel plauzibil. Într-adevăr, Klaus Iohannis n-a ocolit Iaşiul, în intervenţiile sale publice.

De fapt, Moldova în general (dacă luăm în calcul susţinerea arătată de preşedinte omului de afaceri sucevean organizator al campaniei #şîeu, Ştefan Mandachi) a fost vizată de Iohannis, cu diferite ocazii, vezi presiunea asupra guvernării PSD-ALDE privind infrastructura deficitară.

Liberalii, primiţi bine la Iaşi

Dar Mihai Chirica a parafat practic oficial ceea ce multă lume a observat neoficial. Anume, relaţia sa tot mai strânsă cu PNL şi implicit cu candidatul acestui partid la alegerile prezidenţiale.

Iar cel mai bun exemplu în acest sens este marele miting organizat de liberali la Iaşi, în campania pentru alegerile europarlamentare, când a fost clar că Mihai Chirica a ajutat cu organizarea specifică administraţiei locale ca evenimentul să fie un succes de campanie.

Mai mult, tot din acest film face parte şi implicarea dură a lui Mihai Chirica în războiul cu actualul guvern. La jumătatea lunii august, primarul Iaşiului a avut o intervenţie publică foarte tăioasă împotriva Vioricăi Dăncilă, înaintea vizitei anunţate de aceasta în capitala Moldovei. Mesajul a surprins prin duritatea lui, ceva mai puţin obişnuit pentru un politician ca Mihai Chirica, provenit pe deasupra din rândurile PSD.

Mesajul primarului din Iaşi pentru Viorica Dăncilă

4 COMENTARII

  • Ieșenii îl vor vota pe Iohannis și de data asta. La alegerile trecute a fost 61%Iohannis, 39 % ponta. Tot Iohannis va fi votat, chiar dacă la Iași USR e mult peste celelalte partide. Dar după atitudinea lui Barna față de Iași… Iohannis câștigă detașat!

  • D-le Parvu si mie imi place Barna dar consider ca deocamdata nu este pregatit pentru functia suprema.
   Poate in 2024.
   Indiferent de optiunile politice pe care le avem(astia din opozizie nu prostoveii)trebuie sa recunoastem ca fara Iohannis eram intr-un mare rahat, a mai dres busuiocul pe afara la cate tampenii au facut astia.
   Nu acelasi lucru este la Bucuresti cu Nicusor Dan care de departe este cel mai bun candidat, omul asta mananca administratie pe paine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.