vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsElevii din România - pe ultimul loc în Europa la științe exacte....

Elevii din România – pe ultimul loc în Europa la științe exacte. 22% sunt analfabeți funcțional la matematică, fizică, biologie și chimie

-

Elevii români sunt pe ultimul loc în Europa la științe exacte, relevă studiul de specialitate TIMSS 2019 citat de edupedu.ro. Potrivit rezultatelor, 22% dintre copii (adică mai mult de unul din cinci) sunt analfabeți funcționali la matematică, fizică, biologie și chimie. Asta înseamnă că, deși știu să citească mecanic ce li se pune în față, nu reușesc să și înțeleagă despre ce este vorba. Dintre elevii români, 48% n-ar lua note de trecere la disciplinele enumerate mai sus, mai anunță autorii studiului.

Rezultatele au fost publicate de studiul Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale (TIMSS 2019), unde elevii din țara noastră au obținut un punctaj mediu de 475 de puncte.

Cifrele arată gradul de degradare la care a ajuns învățământul românesc deprofesionalizat și politizat dramatic în ultimele decenii. Se poate constata o polarizare: România produce o elită mică și performantă în paralel cu o masă mare și complet ignorantă. 6% dintre elevii români au reușit să obțină calificativul AB (foarte bine), acesta fiind un procentaj un pic mai mare decât media UE (5%). În schimb, cei 22% analfabeți funcțional depășesc cu mult media UE (13%).

- Advertisement -

Calificativul HB (bine) a fost obținut de 25% dintre copiii români, aceasta fiind media UE.

Defalcat pe discipline, la matematică România a obținut 479 de puncte – mult sub media țărilor participante la studiu (500 de puncte) și sub toate cele 12 țări europene care au fost incluse în măsurătoare.

Anul trecut, testele PISA – care arată cât de performant este sistemul de învățământ la modul general – au relevat că 44% dintre elevii români sunt analfabeți funcționali.

- Advertisement -

Media OECD pentru nivelul 2 la citire este de 77%, iar România se află mult sub acest plafon, cu doar 59%. Nivelul 2 de citire înseamnă că elevul reușește să identifice ideea principală într-un text de lungime medie, poate găsi informații pe baza unor criterii explicite, deși uneori complexe, și poate reflecta asupra scopului și formei unui text.

Suntem mult sub medie și la celelalte măsurători. Nivelul 2 la matematică este, între elevii testați de OCDE, de 76%, iar România are 53%. Nivelul 2 la știință este în OCDE de 78%, iar noi avem 56%.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Șoșoacă, viitoare senatoare AUR: „Ne vor lua cu Armata, ne vor duce la abator, ca pe vite, la moarte”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -