„Dacă vizităm 5 persoane, infectăm una; dacă vizităm 10, infectăm 4. Virusul nu s-a schimbat, ne-am schimbat noi”

0
1941

Virusul nu s-a schimbat, ne-am schimbat noi”. Aceasta este concluzia unui ilustru virolog italian, Ilaria Capua. „Acum avem de-a face cu o boală pe care reușim să o tratăm, avem tratamentul chiar și pentru pacienții cei mai fragili”.

Ilaria Capua este virolog și fost politician italian, mai cunoscut pentru cercetările sale asupra virusurilor gripei, în special ale gripei aviare. S-a remarcat și prin eforturile sale de a promova accesul deschis la informații genetice despre viruși emergenți, ca parte a eforturilor de pregătire pre-pandemică.

Într-un interviu pentru postul italian Rai Radio 2, în cadrul emisiunii „Non e un paese per giovani” („Nu este o țară pentru cei tineri)”, ea a declarat că virusul nu și-a schimbat nici modul de a acționa, nici puterea de penetrare.

„Noi, prin modul de viață pe care ni l-am impus, suntem cei care ne-am schimbat. Virusul a rămas același, doar că noi nu-i mai dăm posibilitatea să avanseze ca la început”.

„Virusul nu s-a schimbat, ne-am schimbat noi. Acum avem de-a face cu o boală pe care o cunoaștem, avem tratamentul și pentru persoanele cele mai fragile. Am sosit aici luând măsuri pentru a limita răspândirea virusului, astfel că tot mai puține persoane s-au infectat. Noi suntem cei care am învățat cum să ne comportăm în aceasta situatie. Covid-19 este o boală a orașelor, specifică unor teritorii. Sunt anumiți factori care ajută această boală să devină periculoasă: vârsta, poluarea etc. Medicii vor învăța să o trateze din ce în ce mai bine. Noi trebuie să ne coordonăm bine în orașe”, a declarat ea, conform Il Messaggero.

„Ceea ce mă îngrijora profund erau tensiunile sociale. Pandemia de coronavirus a făcut să iasă la suprafață aceste tensiuni, care nu există doar în Statele Unite ale Americii”.

„Valul al doilea al pandemiei nu este o pedeapsă divină: valul al doilea suntem noi. Dacă mergem să vizităm 5 persoane, infectăm una; dacă vizităm 10, se infectează 4. Comportamentul nostru (distanța socială, mănuși, măști chirurgicale etc) a făcut ca virusul să devină irelevant. Valul al doilea depinde de noi. Acum, coronavirusul se comportă precum se comporta în luna ianuarie, cu singura diferență că atunci nimeni nu-și dădea seama”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Ce a simțit dr. Virgil Păunescu când a testat pe el însuși vaccinul anti-Covid la care lucrează: „Dureri musculare, dureri osoase, un disconfort…”

De ce a trecut România mai bine peste epidemie decât state mai dezvoltate? Medicul Virgil Musta: “Am limitat impactul datorită măsurilor corecte, deși dure, luate la timp”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here