Cuvântul lui Iohannis nu mai face doi bani: profesorii au hotărât să rămână în grevă până le sunt mărite salariile, indiferent de ce girează președintele. „E vorba de lipsa încrederii“

9
585
Profesorii n-au nicio încredere în promisiunile lui Iohannis, care e considerat primul gropar al învățământului în România

Profesorii refuză compromisul la care păreau marți dispuși liderii de sindicat și decid să rămână în grevă până le vor fi mărite salariile. Oamenii anunță că își mențin solicitările și nu vor să semneze niciun acord, chiar dacă ar fi girat de Iohannis, așa cum se oferise președintele marți, la întrevederea cu delegația greviștilor. „Este vorba de lipsa de încredere“, a explicat marți Marian Nistor, unul dintre liderii de sindicat. Altfel spus, cuvântul lui Iohannis nu mai valorează doi bani.

Aceasta este consecința directă a unei conduite pe care actualul șef al statului a avut-o în ultimii 9 ani. Niciuna dintre promisiunile făcute de Iohannis electoratului căruia i-a cerut voturile nu s-a împlinit în mandatul său. Reforma învățământului și „România Educată“ sunt o rușine, intrarea în Schengen și ridicarea vizelor pentru Statele Unite nu sunt îndeplinite, iar PSD este partidul cu care Iohannis lucrează de departe cel mai bine, deși a promis timp de 7 ani că se va ocupa să scape țara de „ciuma roșie“. Ultima trădare pe care le-a servit-o românilor a fost în 2021, când a complotat cu PSD, oligarhii și serviciile secrete scoaterea USR de la guvernare și aducerea în loc a partidului lui Marcel Ciolacu.

Iohannis a promis marți, în întrevederea de 15 minute pe care le-a acordat-o profesorilor, că va gira un acord cu Guvernul, dar a insistat ca greviștii să accepte oferta făcută de Ciucă, o primă de 4.000 de lei în locul unei măriri de salariu de 25%.

Răspunsul oficial a venit miercuri. Într-un comunicat de presă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (condusă de Simion Hăncescu) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ (Marius Nistor) au anunțat clar că, după consultarea organizațiilor județene, s-a decis continuarea grevei și refuzarea oricărui acord politic care să conțină altceva în afară de mărirea salariilor.

Este o decizie luată „de jos în sus“, la presiunea cadrelor didactice, care în ultimele ore și-au arătat suspiciunea că liderii lor sindicali au acceptat iar o înțelegere pe sub masă cu puterea politică, sacrificând interesul membrilor de rând.

Sindicatele vor mărirea salariului cu 25% și garanția că, în noua lege a salarizării, salariul profesorilor debutanți va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

„Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere“

Comunicatul emis de sindicate înainte ca miercuri la prânz să înceapă la Cotroceni o ședință a coaliției, prezidată de Iohannis, pe tema grevei din învățământ. E prima discuție de acest fel în cadrul Puterii după ce s-a anunțat, încă de acum trei săptămâni, că profesorii vor intra în grevă. Oprirea orelor s-a făcut începând cu 22 mai.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României.

Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor.

Menționăm că solicitările noastre au rămas aceleași:

  • Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
  • Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Guvernul PSD-PNL trece la represalii: a modificat legea pe furiș, prin ordonanță de urgență, în a treia zi de grevă, astfel încât profesorilor să le fie afectată vechimea în muncă dacă participă la protest

* Iohannis mai dă o șansă PSD-ului: amână „rotativa“ guvernamentală pentru ca decontarea electorală a grevei profesorilor să nu cadă pe Ciolacu

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* Profesorii, îndemnați să condiționeze încetarea grevei de tăierea pensiilor speciale, a salariilor nesimțite la stat și concedierea clientelei politice

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

* Lăsați de Farul fără titlu, ai lu’ Becali s-au dezintegrat: FCSB – Rapid 1-5. Bilanțul ultimelor 160 de minute din Superligă: 1-8!

9 COMENTARII

  1. Premierul de la Grivco e rupt de realitate. Are impresia ca romanii sunt prosti si daca l-au votat de doua ori el poate face ce vrea. Ocupa lejer pozitia dupa criminalul KGB Ion Ilici Iliescu, de distrugator a destinelor romanilor. In primul mandat s-a batut de fatada cu P$D, in al doilea s-a bagat in pat cu el. Totul pentru a-si face mendrele de turist si sa fie departe de probleme.

    • Acolo s-a „adapat” si Petrov,alta „scula” a Sistemului!Turnatorii sunt toti la fel!Nu l-a scos din puscarie pe varan senatorul basescu ,la pachet cu al sau fratior,pe timpul lui dragnea? Despre ce vorbim aici? Sistemul de kgbisti conduce tara..

  2. Asaaa…si au gasit pe cine sa puna Purtator de Vorbe pe alt turnator pus de securitate sef de sindicat,pe pesedistul Marian Nistor,care se da revoltat (la fel ca si celalalt sef de sindicat, Hadar,profesor de mecanica la baza) de salarii doar cand nu e pesede la ministerul invatamantului…pana nu se schimba ceva la conducerea sindicatelor,macar in invatamant,nu putem spera in schimbare.Totusi,profesorii cu pretentii sa fie respectati sunt oameni cu studii superioare, ar putea fi mai scrupulosi,sa ii reprezinte cineva cu trecutul nepatat

  3. Evident ca nu mai face doi bani cuvantul lui Iohannis. 10 ani de non-combat cu Pesedaua este suficient sa ne dam seama ce hram poarta acest individ. In momentul in care el s-a sters de doua ori la rand cu voturile a 6.5 milioane de romani este firesc ce se intampla. Este o persoana detestata tocmai datorita caracterului sau cinic. Nu poti fi in acelasi timp si mitocan infulecand cu mainile si lord manierat mancand cu tacamurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here