Curtea Constituțională dominată judecătorii PSD a declarat neconstituțională impozitarea pensiilor speciale, anunță Digi 24. Se ajunge astfel la un deznodământ previzibil după luni în care CCR a tărăgănat verdictul. Judecătorii Curții Constituționale s-au aflat, în acest caz, într-un scandalos conflict de interese, pentru că ei urmau să decidă dacă le vor fi sau nu impozitate propriile pensii speciale. În mod evident, ei au stabilit să nu le fie taxate aceste privilegii.
În luna iunie 2020, Parlamentul decisese impozitarea tuturor pensiilor speciale, în funcție de mărimea lor, cu până la 85% din sumă. Erau vizate toate categoriile de pensii speciale, inclusiv cele ale magistraților și ale militarilor. Imediat, în Justiție s-a făcut front comun împotriva inițiativei: nimeni n-avea de gând să renunțe la acest statut privilegiat.
Conform legii votate în Parlament, pensiile speciale care erau cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei erau taxate cu impozit de 10%. Sumele din pensiile speciale care depășeau 7.000 de lei se impozitau cu 85%.
Instantaneu, o altă beneficiară a acestui sistem profund inechitabil, Renate Weber – Avocatul Poporului pus de Tăriceanu anul trecut în această funcție –, a atacat legea la CCR. Iar judecătorii, după luni de ezitări și amânări, au decis să-și păstreze avantajele.
Spre deosebire de pensiile obișnuite, care sunt corespunzătoare cu contribuția avută, de-a lungul timpului, de cotizanții la sistemul de asigurări sociale, pensiile speciale nu respectă principiul contributivității. Există diverse sisteme de calcul, inventate de-a lungul timpului de cei care și-au construit aceste privilegii, și s-a ajuns ca, în unele cazuri, persoane la 40, 42 sau 45 de ani să iasă la pensie cu venituri mai mari chiar decât salariul pe care-l avuseseră în scurta perioadă în care au muncit.
Normal ca au respis!! impozitarea unui venit ilegal este ilegala!!;-))
Se aștepta cineva la altceva, dacă sunt puși niște hoți și nesimțiți să aplice legea așa se întâmplă, dacă impozitarea veniturilor mari este neconstituțională atunci și orice impozitare e la fel de ce să plătească cel care trudește impozit, nu ar trebui să plătim nici un bir la stat și atunci nici pensii speciale nu vor mai fi căn-ar fi de unde!!!
Sa fim seriosi….nu a avut nimeni niciodata o initiativa serioasa de taiere a pensiilor speciale. Legea a fost facuta in asa fel incat sa se poata raspinge. Odata ce a fost introdusa legea, ramane batuta in cuie! Cand o sa vedem o majotitate parlamentara care sa aiba interes sa isi reduca beneficiile? Taierea salariilor si pensiilor de catre Basescu, cum a putut fi constitutionala?