Lampa cu gaz

5
1846
Grigore Cartianu

Noi, cei trecuți de 40 de ani, suntem obișnuiți cu „economisirea energiei”. Oricât de dificil ar fi acum, în anii ’80 era infinit mai rău.

Teoretic, erai rugat să consumi mai puțin. Practic, ți se tăia curentul. În provincie, la țară, „aveai curent” vreo două ore pe zi. Nici lanterne nu se găseau, nici baterii.

De bază era lampa cu gaz. Dar trebuia să fii norocos să găsești vreo două lămpi și câteva sticle de lampă (că se mai spărgeau). Iar pentru a procura un bidon cu gaz trebuia să faci adevărate scamatorii, să cunoști pe cineva ori pe altcineva care cunoștea pe cineva… Aveam și o rație, insuficientă, la magazinul sătesc, care era al Cooperației.. Luam gaz și dădeam în schimb fasole, ouă, nuci sau semințe de dovleac – se numeau „achiziții”.

Așa am învățat pentru admiterea liceu și la facultate: la lumina lămpii.

Am exersat traiul fără curent electric, de aceea spun că orice comparație cu acele vremuri este incorectă.

Atunci aveam cel mult un televizor, un radio, un frigider, un fier de călcat și câteva becuri – dacă eram norocoși. Acum avem o mulțime de aparate care consumă, sunt pline prizele de încărcătoare, iar fără internet suntem morți.

Atunci „ni se tăia curentul”. Acum, cel mult, suntem rugați să consumăm mai puțin. Ori suntem „arși” la facturi. Dar decizia finală, despre cât consumăm, e a noastră.

Atunci, doar România era în beznă. Acum, toată Europa are probleme cu energia și încearcă să consume mai puțin.

Comparația corectă nu e cea cu ultimul deceniu al „epocii Ceaușescu”, ci cea cu anii războiului. În război, toată Europa suferă. În comunism, sufeream doar noi, Occidentul avea lumina aprinsă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Colonelul Turcescu reacționează printr-o diversiune după ce Societatea Timișoara i-a retras premiul din 2005

* „Cârtițele” AUR din presă: Ciutacu, Turcescu, Dan Diaconescu. Cei trei au participat la paranghelia propagandistică a lui George Simion, susținută grețos de RTV

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* În 10 luni de guvernare PSD-PNL, pensiile speciale au crescut în medie cu 438 de lei, iar cele obișnuite cu 3 lei, anunță Cătălin Drulă (USR)

* „Dinastia Piedone”: PSD ar susține beizadeaua primarului pușcăriaș să-i ia locul acestuia în fruntea Sectorului 5! Tatăl și fiul sunt, de fapt, pionii oligarhului Dan Voiculescu

* Istoricul Armand Goșu: „Politic și administrativ, suntem undeva în fundul Evului Mediu. Vin occidentalii la noi cu sacii de bani și ne bat la ușă, «Hai, modernizați-vă!», și senzația e că elita politică românească nu e acasă“

* Un senator putinist și-a persecutat fiica de 25 de ani pentru că s-a opus invaziei din Ucraina. Fata a fugit din Rusia în Georgia

* Șoc în Caucaz: Kadîrov anunță că va fi debarcat de la conducerea Ceceniei! „Timpul meu a venit, până nu mă vor izgoni. Sunt deja bătrân”

* Translatorul lui Gorbaciov: „A murit șocat și năucit, devastat emoțional și psihologic” de războiul pornit de Putin în Ucraina

* „A căzut” de la fereastră și directorul LukOil, oligarhul Maganov, care criticase deschis invadarea Ucrainei

5 COMENTARII

 1. In 1985-1989 stateam la curte in Bucuresti
  Casa de paianta.Cresteam porci si gaini.
  Ne incalzeam cu o soba de motorina.
  Aveam o baterie de 6 Volti in pod si cate un bec de 20 Watti in camera.Se intrerupea curentul.
  Ascultam lejer europa libera dw vocea americii sau bbc.
  ACUM.
  2022.
  datoria oficiala 138 miliarde euro
  deficitul comercial 30 miliarde euro
  deficitul bugetar 20 miliarde euro(7% din pib)
  >15 miliarde in datorii mascate ale statului catre furnizorii de energie,utilitati,farmacii,prima casa,rabla etc
  Datoria reala >200 miliarde euro,doar dobanda anuala pentru banii astia e vreo 4 miliarde euro iar contributia la ue inca 3 miliarde,tot euro,tot pe an
  Poate Nu Realizati Ce Va Urma.
  In ’80 ati facut Foamea pentru 10 Miliarde $
  Acum Sunt 200 Miliarde Euro/Dolari
  Estimez 42 Ani sau 15.340 Zile.

  • Datoriile sunt facute pt intretinerea puternicei si ineficientei paturi bugetare.

   Daca guvernele pesediste se imprumuta ca sa plateasca incompetenta, reauavointa si hotia asta nu inseamna ca era mai bine pe vremuri.

   Era si mai prost, de fapt infinit mai prost. Investitiile prost gandite si ticalos facute ale anilor 80 nu inseamna ca era mai bine. Asta e o manipulare.

   Problema este gandirea ticalosita a unei parti semnificative a populatiei romanesti.

   Economia si moneda sunt rezultatul caracterului unui popor.

   Iar caracterul unei parti semnificative este descris prin milogeala, neputinta si minciuna. Iar aceasta fateta a poporului roman se cheama pesedism. Sutele de miliarde de care vorbiti au fost furate si risipite de si prin pesedism.

   Pesedeul este doar o oficina de spionaj si sabotaj ruseasca. Asa cum a fost si Pecereul. In acest moment le moare inspiratia si conducerea. In Ukraina.

   Vom scapa de si de pesedism cum am scapat si de fanariotism. Glorie eterna maretei familii Bratianu. Rusine eterna turcitilor si rusificatilor.

 2. Europa nu sufera pentru ca nu ar avea curent ci din cauza ideologiei verzi care e la putere in Germania si deci in Europa. Asa se face ca centralele nucleare germane au fost inchise. Ca era mai ”ecologic” sa produci curent arzind gaz usesc. Si nu e doar cazul lor. Si spaniolii si-au inchis centralele nucleare. etc etc
  Cind economia capitalista nu se mai conduce dupa reguli economice stricte de piata ci dupa o ideologie, se ajunge la faliment. Cei mai batrini isi mai aduc aminte cum secretarul de partid comunist decidea in ciuda recomandailor specialistilor. Azi e la fel de absurd, conduc tot politrucii dupa interesele lor nu dupa regulile economice. Pe spatele celor putini si liberi sa luceze corect economic si deci profitabil, stau capusele politice cu intreg sistemul parazitar.
  Asa se face ca in ziua de azi Europa e la ananghie din cauza deciziilor politice influentate putenic de ideologia verde.
  Globalismul in plus a creat o interdependenta mare, astfel incit daca pica o piesa, ca intr-un joc domino, pica si celelalte piese.
  Un program de tara bun ar fi ca pe alimentatie si energie sa ne asiguram independenta. Ar fi un minim.

 3. Erori au fost,
  Erori sunt încă
  Și-or fi în neamul românesc.

  Căci neamul ăsta, după 1948, nu se mai face bine.
  Considerați domnule Cartianu că ce face guvernul Ciucă (PSD+PNL+UDMR) este în slujba acestui blând dar bleg popor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here