Cum veți face rotația premierilor? Ca Putin cu Medvedev?

0
419
Kelemen Hunor - Marcel Ciolacu - Florin Cîțu

Ați văzut cum s-au înțeles cei trei „bătăuși” pe ciolan, Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR)?

Să fie premieri prin rotație. Cîțu, fiind deja „titrat” (are aproape un an de când stă în fotoliul de la Palatul Victoria), vrea să intre în schimbul 1, urmat de Ciolacu în schimbul 2 și, în fine, ultimul, dacă va fi așa ceva, să fie Hunor în schimbul 3.

În schimb, Ciolacu vrea el primul, urmat de Cîțu. Aici mai a de discutat, încă n-au căzut la pace. Amândoi știu că important e să fii primul, următorul nu are nicio garanție că va apuca și el „ciolan” gras în Palatul Victoria.

Hunor a intrat în joc deși e convins că Iohannis nu va dori să-l accepte în această funcție. Culmea, însuși Cîțu a lansat ideea că și Hunor ar trebui să conducă Guvernul.

Penibilul situației constă în faptul că nici ei nu știu cum vor proceda. Nici ordinea în care vor fi șefi prin rotație, nici câte luni vor zăbovi cu rândul la Guvern.

Vor jucăria, dar habar n-au cum să se „joace” cu ea. Și asta în vreme ce țara arde de-a binelea. Ei par însă rupți de realitate, ca niște puști lăsați corigenți la fizică de profu’ de la Cotroceni.

Glăsuia Ciolacu din postura de șef al PSD: „Eu aș dori ca fiecare să ne respectăm atribuțiile constituționale pe care le avem. Asta este abordarea pe care eu o am”.

Care „atribuții constituționale”? Că, din start, cei trei demnitari ocolesc Constituția și fentează legea. Nu există în Constituția României niciun punct în care să se prevadă explicit rotația premierilor din partide diferite. Nici măcar rotația premierilor din același partid.

Mentalitățile astea țin de spațiul rusesc, unde, după cum se știe, se făcuse în urmă cu mulți ani rotația premier-președinte, președinte-premier. Mai precis, Putin i-a cedat locul de președinte lui Medvedev, iar Medvedev i-a lăsat funcția de premier lui Putin. Apoi, după alți patru ani, Putin a redevenit președinte, iar Medvedev premier.

Asta dorim? Să-i copiem pe ruși? Pe acei ruși huliți de toată lumea civilizată pentru autocrația lor anti-democratică? Ăsta ne e modelul?

Revenind la oile noastre, să zicem că Florin Cîțu va mai fi premier încă 6 luni de-acum încolo. Cum îl va lăsa apoi să șadă în fotoliu și pe exmatriculatul Ciolacu? Pentru că președintele României, oricare ar fi el, nu poate revoca un premier.

Iar conform articolului 106 din Constituție, „funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege”.

Nu sunt specificate acele „alte cazuri”. Nicidecum nu era luată în considerare o rotație a premierilor. Iar revocarea e posibilă doar prin votul majorității în Parlament.

Așadar, Cîțu, Ciolacu sau Hunor – oricare s-ar afla în funcție – va trebui să-și dea demisia, ca să nu mai piardă timpul cu revocarea, și să depună același jurământ de la articolul 82 o dată la câteva luni în fața profului de fizică de la Cotroceni: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Iar să demisioneze, iar să depună jurământul!

Păi, reiterăm, jurământul cu respectarea Constituției se bate cap în cap cu felul în care vor să conducă țara acești politicieni. Nu scrie niciunde în Constituție că premierii se pot schimba prin rotație. Până la urmă, se va plictisi și Herr Iohannis de această mascaradă cu demisiile și depunerea jurămintelor, dacă pactul dintre cei trei va funcționa câțiva ani. Va ajunge să adoarmă ca Mihalache la Belgrad.

Rotația premierilor, auzi! Ce-i asta, mă? Te pufnește râsul, deși e cam de plâns. Dacă tot vor rotație, să se facă în cazul lor rotația cadrelor. Asta li s-ar potrivi. Cum era în comunism, începând din 1973, când, la nivelul întregii țări, „cadrele” de partid erau trimise de Ceaușescu din administrație la munca de producție.

Să-l aducă, dom’le, și pe Iliescu înapoi, la cei 91 de ani ai săi, că el știe bine cum era cu rotația cadrelor. Și-acum mai e capabil să dea din mână cu avânt revoluționar.

Și-așa se mijesc iarăși zorii FSN-ismului prin alierea PSD cu PNL și UDMR și punerea în con de umbră a USR. Adică, un guvern de uniune națională, cum erau cele din anii ’90: să salveze țara îngropată tot de ei.

Ciolacu să vândă pe marginea drumului covrigii de Buzău. Să facă și el un ban cinstit, nu să aștepte pomană de la stat: zeci de milioane de euro, atât cât a luat PSD de la buget în ultimii ani.

Hunor să vândă la căsuțe, în frig, kurtos kalacs, celebrul cozonac secuiesc. Să se călească puțin și el în teritoriu. Să vadă cum e să stai de dimineața până seara în picioare, înainte și după Sărbători, pentru a-ți asigura existența.

Iar Cîțu să se ducă în Argeș, să facă un stagiu de paznic la pădure. Dacă ne scapă de tunurile date de vătaful Chiriloiu, care conduce parcă de când lumea Ocolul Silvic de-acolo, îi aducem o plasă de covrigi de Buzău de la Ciolacu și încă una de kurtos kalacs de la Hunor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD s-a sucit: îl acceptă pe Cîțu prim-ministru, cu condiția să facă rotație cu Ciolacu!

* VIDEO. Lui Klaus Iohannis i s-a întors în față, după un an și jumătate, chiar la Sibiu: „Jó napot kívánok, PSD!”. Bonus: „La biserică… degeaba”

* Klaus Iohannis, acum doi ani: „Să nu uităm nicio clipă cât de periculos este PSD pentru viitorul României!” / „A călcat în picioare statul de drept, i-a umilit pe români” / „S-a făcut scut în fața corupților și penalilor” / „A vrut ca România să deraieze de la parcursul său european, pentru beneficiul unei clici de infractori”

* Cel mai mare fermier din județul Cluj, proprietarul mărcii „brânza de Năsal”, a murit înghețat în canalizarea fermei sale, la 52 de ani. A vrut să monteze o țeavă și n-a mai putut ieși

* KGB-istul Iurie Roșca spune că propagandistul-șef de la Sputnik a fost omorât de medici, „specializați în arta depopulării”!

* ÎPS Teodosie, ”citit” de Arsenie Boca? Sfântul Ardealului nu a vrut să-l vadă pe fostul colaborator al Securității

* Oreste a fost prins de polițiști conducând mașina drogat. S-a ales cu dosar penal, la 3 ani după ce a fost cercetat de DIICOT

* Ilie Năstase a ajuns în spital de furie că nașul său, Ciprian Marica, l-a lăsat fără „afacerea Voința”, tunul imobiliar de 50.000.000 de euro pe care fostul tenismen l-a dat cu ajutorul a trei politicieni: Crin Antonescu, Adrian Năstase și Tăriceanu

* Gică Popescu: „Nu m-am uitat la meci, m-am uitat la Formula 1. Ăștia de la FRF au luat-o razna rău de tot!” Concluzia campaniei ratate pentru CM 2022

* De 12 zile, de când l-a acuzat de viol pe fostul vicepremier al Chinei, tenismena Shuai Peng e de negăsit! A fost lider mondial la dublu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here