Propaganda lui Viktor Orban a transformat o cursă umanitară din Kabul în „fuga disperată a americanilor din Afganistan”. Clipul a fost distribuit și în România

2
985
În stânga, imagine din cala cargoului C-17 care a transportat 640 de afgani în Qatar. Se observă femei, bărbați și copii laolaltă - și niciun american. În dreapta, manipularea propagandei maghiare: imaginile neclare de la îmbarcare sunt descrise drept "fuga americanilor și a aliaților lor"

Cursa 871, prin care un avion cargo Boeing C-17 al armatei americane a transportat duminică seara 640 de afgani de la Kabul în Qatar, a fost folosită de propagandiști ai guvernului Viktor Orban pentru a răspândi mesajul “Fuga disperată a americanilor și a aliaților lor”. Prin intermediul unor utilizatori de Facebook de etnie maghiară, manipularea a ajuns și la publicul din România, fiind masiv distribuită în diverse grupuri.

S-a plecat de la un filmuleț de 10 secunde, realizat duminică seara. Pe întuneric se vede o mulțime de oameni luptându-se cu disperare să se cațere pe rampa semilăsată a unui avion de tip cargo. Imaginile au fost prezentate de Deak Daniel (care se prezintă drept politolog și jurnalist maghiar) ca fiind dovada că americanii și aliații lor fug disperați din calea talibanilor.

Cum se construiește și se infiltrează un mesaj al propagandei antiamericane și antioccidentale a lui Viktor Orban inclusiv în România

În vârstă de 29 de ani, Deak scrie la publicații maghiare favorabile lui Viktor Orban și postează frecvent, pe contul său, critici violente la adresa primarului Budapestei (care este de la un partid de opoziție), folosind în linii mari aceeași retorică a PSD la București, plus reproșul că edilul Budapestei îi tolerează pe imigranți.

Publicația la care a lucrat până în februarie s-a făcut cunoscută pentru fake-uri de proporții. Unul dintre ele a constat în publicarea unei liste cu sute de nume prezentate drept „oamenii lui Soros”, dar între persoanele enumerate se aflau și oameni de știință decedați. Într-un alt articol mincinos, publicația respectivă prezenta cazul unui așa-zis terorist musulman instruit să forțeze granițele UE, dar s-a dovedit că persoana respectivă nu exista deloc.

Revenind la imaginile din videoclip, Deak Daniel postează în primul comentariu un alt mesaj, ca să fie clar: „Lumea se schimbă radical: în urmă cu două luni, steagurile curcubeu erau încă postate, iar lobby-ul LGBTQ era promovat la Kabul, dar astăzi americanii fug cu elicopterul de pe acoperișul ambasadei“.

Propagandistul lui Viktor Orban leagă evacuarea retragerea SUA din Afganistan de lobby-ul LGBTQ

În ceea ce privește filmulețul de 10 secunde, manipularea constă în distorsionarea faptelor reale pe care le prezenta acesta. Profitând de faptul că imaginile nu sunt clare din cauza întunericului, “politologul” maghiar pretinde că ar fi vorba de americani “și colaboratorii lor” care “fug disperați”, sugerând astfel că apariția talibanilor pe aeroport era iminentă. Se speculează astfel clișeul des întâlnit în ultimele zile al retragerii americane din Saigon, în 1975.

Postarea jurnalistului și politologului maghiar Deak Daniel, fidel regimului Orban, a strâns peste 10.000 de vizualizări într-o zi, fiind preluat și propagat inclusiv pe grupuri de Facebook din România

În realitate, în imagini nu se afla niciun american, iar aeroportul nu era în pericol să fie capturat de talibani

Realitatea a fost cu totul alta. Avionul cu pricina era un cargo Boeing C-17 aflat pe pista aeroportului din Kabul, iar în imagini nu era niciun american – soldat sau funcționar – care “fuge disperat”. Aeronava militară avea altă misiune, dar î momentul în care s-a apropiat, afganii strânși pe aeroport și care voiau să plece din calea talibanilor au început să se urce în cală, cățărându-se pe rampa lăsată doar pe jumătate.

Întreaga poveste este descrisă de publicația Defenseone.com: echipajul american al avionului care urma să plece în Qatar s-a aflat în fața a două posibilități, să evacueze afganii care urcaseră în cală sau să renunțe la misiunea inițială și să plece cu ei. Comandantul aeronavei și-a asumat răspunderea de a transforma această cursă într-o misiune umanitară, decolând cu cei 640 de afgani la bord.

La momentul când s-au produs aceste evenimente, aeroportul din Kabul nu era în pericol de a fi cucerit de talibani și se afla sub controlul forțelor armate americane. Scena s-a repetat și a doua zi (luni), când alte aeronave ale SUA au fost luate cu asalt de mii de afgani care fugeau de talibani.

Un alt mesaj subliminal fals al propagandei este că în imagini ar fi vorba, pe lângă americani (lucru neadevărat), doar “aliații lor din Afganistan” – cu alte cuvinte, trădătorii. În realitate, nenumărate mărturii arată că o foarte mare parte a populației este înfricoșată – în special femeile. Acesta știu că le așteaptă reîntoarcerea la o viață de sclavie, în care n-au dreptul să învețe, să muncească, și că statutul lor va redeveni unul de bunuri care le aparțin bărbaților lor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Patroana firmei pirotehnice de la Colectiv a fost găsită moartă în casă. Era condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare și avea de plătit 480.000 de euro

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand!

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* Maia Sandu reformează Moldova cu viteza fulgerului: Parlamentul a adoptat deja și legea controlului averilor pentru părinții, socrii și copiii demnitarilor

* După ce a umblat prin oraș cu icoane și cruci „să alunge duhurile necurate”, Gigi Becali a fost învins de Rapid printr-un autogol. Și era și operat la mână…

A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie: Gerd Müller. Suferea de Alzheimer și demență senilă

* „Președintele Afganistanului a fugit cu patru mașini și un elicopter pline cu bani. Nu au încăput toți, o parte din bani au rămas pe asfalt”

2 COMENTARII

    • Apropooo…, formațiunea politică COfinanțată de Ungaria-Orbanistă, numită U.D.M.R.,… NU suflă (NICIODATĂ!) vreo vorbuliță, în românește sau ungurește…, NICI (!) despre acest subiect!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here