Cum au preluat serviciile secrete controlul asupra Parlamentului. PNL-istul Daniel Fenechiu recunoaște că primește direct pe e-mail, gata scrise, legile care cresc puterea instituțiilor de forță

4
1238
Eduard Hellvig (stânga) revine acum în PNL, alături de colegii săi cu epoleți la vedere ori acoperiți, a comentat sarcastic șeful USR despre demisia directorului SRI

Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL din Senat, a recunoscut pentru jurnalistul Cristian Andrei, de la Libertatea, că a primit pe e-mail amendamente la un proiect de lege care „anonimizează“ (de fapt, secretizează) declarațiile de avere ale angajaților în instituțiile de forță. Jurnalistul precizează pe Facebook că e vorba, de fapt, de 3 legi unde s-au petrecut astfel de lucruri – și asta doar în ultima perioadă. Fenechiu a refuzat să spună de unde primește e-mailurile.

Toate proiectele de legi și amendamentele vizează sporirea puterilor pe care le au serviciile secrete, Ministerul de Interne și Armata, simultan cu restrângerea drepturilor societății civile.

Daniel Fenechiu a recunoscut un astfel de caz. E vorba despre amendamente care urmau să modifice Legea Agenției Naționale de Integritate. Declarațiile de avere ale angajaților din zona de apărare urmau să fie „anonimizate“ – adică băgate, practic, la secret.

Amendamente gata scrise și semnate, trimise pe e-mail de „un coleg“

Modul în care au ajuns să se bage în Parlament aceste legi și amendamente de legi este absolut năucitor. Fenechiu relatează că nu a primit ideile despre respectivul amendament, ci textele direct scrise, cu tot cu semnătura lui în dreptul lor! „Mi-au fost propuse niște amendamente, am fost sunat în legătură cu ele“, a relatat Fenechiu, refuzând să spună însă cine a făcut acest demers. El a negat că ar fi fost vorba de membri ai serviciilor secrete, ci de „un coleg“. Ar fi vorba de un membru PNL care nu e parlamentar, a precizat Fenechiu: „Mi-au fost transmise de un coleg care lucrează mult în politici publice, în zona respectivă pe zona de integritate și zona de ordine publică și apărare”.

Faptul că „un coleg“ poate face astfel de lucruri în numele serviciilor secrete arată până unde au penetrat acestea la vârful conducerii PNL – dar și în cazul PSD este exact aceeași situație. Pentru că, în mod evident, nu orice fel de „coleg“ își poate permite să-i trimită pe e-mail lui Daniel Fenechiu, fruntaș liberal și liderul grupului parlamentar din Senat, amendamente gata scrise și semnate.

Daniel Fenechiu s-a interesat la ANI și a aflat că respectivele amendamente primite gata scrise produceau, de fapt, privilegii pentru angajații serviciilor secrete și ai instituțiilor militarizate. Spre meritul său, liderul liberalilor din Senat a refuzat să accepte această manipulare: „Amendamentele mi-au fost trimise pe teoria că Fenechiu și le va însuși, în varianta autor Daniel Fenechiu. Ele au venit la Comisia Juridică, eu am văzut despre ce este vorba, am constatat că din perspectiva activității ANI și a angajamentelor României ele exced situația și am înțeles să nu mi le însușesc. Dacă nu mi le-am însușit, ele nu au intrat pe ordinea de zi a Comisiei Juridice și asta e tot“.

Comisia Juridică a Senatului a votat marțea trecută proiectul de lege pentru aprobarea OUG-ului respectiv fără amendamentele pe care Fenechiu le-a primit „în plic“.

Cătălin Drulă, liderul USR, a explicat că la PNL și PSD e plin de oameni trecuți prin mâinile serviciilor și că a ajuns un lucru subînțeles că nu poți face carieră dacă nu primești binecuvântare de acolo

Jurnalistul Cristian Andrei a explicat însă pe contul său de Facebook că acesta e un stil de lucru în Parlamentul României și că aceste legi pe care parlamentarii le primesc gata scrise și semnate, pe e-mail, sunt mult mai multe.

Cel puțin 3 astfel de cazuri au fost doar în ultima perioadă și numai în cazul lui Daniel Fenechiu. Despre ele s-a aflat pentru că liberalul n-a acceptat să fie marioneta nimănui. Dar în Parlament, cazul Fenechiu e unul mai rar. În general, colcăie de sfertodocți trecuți pe la academiile SRI și Armatei, cu doctorate făcute la apelul bocancilor și care execută fără să crâcnească ordinele.

Cătălin Drulă, președintele USR, relata chiar duminică, într-un interviu, că în Parlament a ajuns un fel de lege nescrisă că nu poți face carieră dacă nu ești prelucrat de serviciile secrete și nu ai aprobare de la generalii de acolo. Acest lucru se întmplă, explica Drulă, din cauza calității foarte slabe a politicienilor, care își datorează ascensiunea acestei relații tulburi cu instituțiile de forță și nu propriei capacități profesionale și intelectuale.

N-ar fi vorba de un caz izolat, ci de un stil de lucru în Parlament, unde se primesc direct redactate și semnate proiecte de legi pe care deputații și senatorii și le asumă

Iată ce scrie jurnalistul Cristian Andrei, de la Libertatea, despre felul în care ajung legile în Parlament:

„Daniel Fenechiu nu a primit amendamentele pe mail pentru un proiect de lege, ci pentru cel puțin trei. Și asta doar în ultima perioadă.

  1. Proiectul cu anonimizarea declarațiilor de avere din instituțiile militarizate,
  2. Proiectul prin care SRI și STS urmau să asigure securitatea cibernetică pe portalul avocaților,
  3. Proiectul privind ONG-urile și piața imobiliară.

Toate au venit direct pe mail, unele au ajuns la Comisia Juridică direct cu semnătura lui Daniel Fenechiu. Nici măcar nu le văzuse pe unele.

  1. Proiectul cu modificarea legii ANI. Fenechiu nu și-a mai însușit amendamentele după reacția dură a ANI și discuția cu ministrul Justiției.
  2. Proiectul cu SRI, STS și portalul avocaților. Fenechiu și-a retras amendamentele, care oricum nu îi aparțineau.
  3. Proiectul cu ONG-urile și dezvoltatorii imobiliari. Proiectul a fost retrimis la comisie, după ce era la un pas să fie votat.

Avem de-a face cu un mod de legiferare parlamentară, în care grupuri din afara Parlamentului trimit proiecte deja scrise și pun parlamentarii să și le asume. Parlamentarii nici măcar nu știu ce e trimis în numele lor, vezi cazul Fenechiu“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ministrul PSD de la Finanțe zice că nu mai e nevoie de reforma pensiilor speciale, chiar dacă ele ne costă 2,5 miliarde de euro în acest an și ne lasă fără miliardele din PNRR!

* Se conturează coaliția forțelor de dreapta pentru alegerile din 2024. USR ar urma să formeze, probabil cu PMP și Forța Dreptei, un „pol democratic“ care să se opună „mamutului USL 2“ (PSD-PNL)

* S-a lămurit: China e vinovată pentru pandemia de Covid! Virusul a fost scăpat dintr-un laborator al armatei chineze din Wuhan, unde era studiat în scopuri militare, pentru producerea de arme biologice

* Cum a ajuns România, prin coruptul Severin, să facă propagandă rusească într-o comisie a OSCE. „Puterile autocrate reprezintă familia, religia, patria“, războiul e „pornit de Occident”, care e „în moarte clinică“

* Conectați la presa de la Budapesta, maghiarii din Ardeal au devenit comunitatea cea mai filorusă din România. Etnicii români au încredere în UE și Occident, maghiarii în Orban și FIDESZ

* A murit filosoful Mihai Șora, simbol al protestelor #Rezist. Avea 106 ani, 3 luni și 18 zile. „E frig fără tine, iubitule…”

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

* VIDEO. Alberto Caraian, PSD-istul care a participat gol pușcă la ședința Consiliului Local, pleacă de la Primărie, dar rămâne la minister! Tot războindu-se cu Clotilde, el a pierdut bătălia cu propriul telefon

* VIDEO. Bătăușul Olaianos e prea bolnav pentru a lucra la TVR, dar e suficient de sănătos ca să comenteze la Prima Sport! Un concediu medical dubios, care trebuie verificat

4 COMENTARII

  1. Nu este liberal,a fost deputatul si avocatul lui Dan Diaconescu-TOMBERON! Despre ce limbric vorbiti aici? Acest grup ce a confiscat PNL la ordinul tradatorului Klaus Iohannis este fostul fsn 2,creat de petre roman,un fe se ne mai democrat,dar menirea lor data de KGB dupa confiscarea Revolutiei din 89 a fost de la inceput sa ajunga sa conduca doar ei,fsn1 si fsn2 tara,distrugand partidele istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here