Într-o primă reacție publică după explozia care a avut loc sâmbătă pe Podul Kerci, dictatorul rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina, într-un interviu la televiziunea de stat, de „atac terorist care a vizat distrugerea infrastructurii civile critice din Rusia”. Liderul de la Kremlin a spus că explozia are în spate „serviciile secrete ucrainene”.
Imediat, reacțiile apărute la nivel internațional au fost foarte acide. Toată lumea remarcă faptul că, după 7 luni și jumătate în care rușii au comis crime împotriva umanității în Ucraina, bombardând școli, spitale, blocuri de locuințe, malluri, centrale electrice și baraje de acumulare, acum Putin se arată indignat de lovirea unui pod rusesc.
Generalul amercian Mark Hertling, fost comandant de divizie în Războiul din Golf și apoi comandant al forțelor armate ale SUA în Europa, a preluat declarația lui Putin și a comentat: „Armata sau un reprezentant al Haga (la Haga este Tribunalul Penal Internațional – n. red.) ar spune că este, de fapt, un atac convențional bine planificat și executat cu precizie asupra unor ținte militare strategice neapărate și valide. Vlad s-ar putea să nu recunoască”.
“…a terrorist attack aimed at destroying critical Russian civilian infrastructure.”
The military or a Hague rep would say it’s actually a well-planned & precisely executed conventional attack on undefended & valid strategic military targets.
Vlad might not recognize those https://t.co/gTVv4jw8oO
— Mark Hertling (@MarkHertling) October 9, 2022
Într-un editorial publicat în „The Atlantic”, Eliott A. Cohen comentează:
„Lovitura asupra podului din strâmtoarea Kerci nu a fost o bătălie, dar a contribuit în mod important la unul dintre marile puncte de inflexiune ale acestui război – momentul în care elitele rusești au început să înțeleagă că pierd. Retragerea forțelor rusești de la Kiev la începutul primăverii ar putea fi explicată, în mod ciudat, ca un gest de bunăvoință nereciprocă. Ea nu a implicat o debandadă. Contraofensiva ucraineană care a eliberat regiunea Harkov a fost o «repoziționare» mai greu de înghițit, însoțită, totuși, de imagini video cu capitularea și măcelărirea trupelor în retragere. Ambele ar putea fi înțelese ca fiind rezultatul unor decizii proaste ale unor lideri militari care ar putea fi demis și înlocuiți.
Atacul de la podul din strâmtoarea Kerci, în schimb, a provocat cel mult câteva victime, dar a avut mai multe semnificații. A lovit un simbol principal al proiectului de restaurare imperială rusă, o structură costisitoare menită să lege o Crimee reîncorporată în Rusia de patria-mamă. A afectat o rută de aprovizionare crucială. A arătat că Ucraina poate ajunge adânc în spatele liniilor rusești pentru a lovi, cu o precizie rafinată, o țintă cheie și extrem de bine apărată. A fost, mai presus de toate, o umilință personală, dar și națională: acesta a fost proiectul de construcție preferat al lui Vladimir Putin și a fost cel mai nedorit cadou posibil la cea de-a 70-a aniversare a sa.
Situația militară dificilă a Rusiei merge din rău în mai rău. Ocupând un front de o mie de kilometri și bazându-se pe o putere de foc masivă, armata rusă depinde de liniile de aprovizionare șubrede care merg în paralel cu frontul și care sunt din ce în ce mai vulnerabile la atacurile de precizie ucrainene. Singura excepție – ruta prin Crimeea – tocmai a primit o lovitură dramatică”.
În schimb, la televiziunea Rossia 1, propagandistul Volodimir Soloviov a dat loviturii altă conotație decât șeful statului. Soloviov a spus că Podul Kerci era, alături de crucișătorul Moscova și președintele Putin, unul din cele 3 mari simboluri ale țării. Podul a fost lovit, crucișătorul scufundat, așa că propagandistul le-a cerut oamenilor să se strângă în jurul ultimului reper rămas în picioare, Putin, și să răspundă la chemarea sub arme pentru a merge să lupte în Ucraina.
Meanwhile on Russian state TV, they’re drawing parallels between the Crimean bridge, the warship Moskva and Putin, as Russia’s main symbols. They must have forgotten their own lies about Moskva. People are being urged to unite around Putin and march into battle when called. pic.twitter.com/KaHrTD75eP
— Julia Davis (@JuliaDavisNews) October 9, 2022
În România, Sorin Ioniță (director la Expert Forum) a comentat pe Facebook: „Trebuie să fii clovn de Kremlin ca să acuzi atacul asupra podului militar Kerci drept «terorism contra civililor» când Rusia bombardează de 6 luni blocuri cu babe pensionare în Harkov, Zaporojie sau Mikolaiv, exact cum sunt alea din Drumul Taberei și Titan. Chiar și la noi există vreo trei astfel de clovni, dintre care doi sunt critici culturali de UBB (Univesitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – n. red.). Celălalt scrie sub pseudonim la 2TV+2radio, să pară mai mulți”.