joi, noiembrie 21, 2024
AcasăSportCroația - pentu a treia oară pe podium la Campionatul Mondial, în...

Croația – pentu a treia oară pe podium la Campionatul Mondial, în 24 de ani! Cum a ajuns Mare Putere a fotbalului o țară de 3,9 milioane de locuitori

-

Croația a câștigat sâmbătă finala mică a Campionatului Mondial de fotbal, ediția a 22-a – Qatar 2022. Ex-iugoslavii au învins Marocul cu 2-1, același scor cu care și-au adjudecat și finala mică din 1998, în fața Olandei. Peste aceste două medalii de bronz se află argintul din urmă cu patru ani.

Croația a încheiat Mondialul din Qatar cu o victorie, reușind să încheie competiția cu o singură înfrângere în 7 meciuri. Să reamintim această serie care a propulsat din nou Croația pe locul 3 în lume.

Croația la CM 2022

  • 0-0 cu Maroc (grupă)
  • 4-1 cu Canada (grupă)
  • 0-0 cu Belgia (grupă)
  • 1-1 cu Japonia, după prelungiri (1-1 în 90 de minute); 3-1 la penalty-uri („optimi”)
  • 1-1 cu Brazilia, după prelungiri (0-0 în 90 de minute); 4-2 la penalty-uri („sferturi”)
  • 0-3 cu Argentina (semifinale)
  • 2-1 cu Maroc (finala mică).

Este o adevărată artă ceea ce fac croații: sunt pe locul 3 în lume deși au obținut doar două victorii în 7 partide! Bilanțul: 2 victorii, 4 egaluri și o înfrângere, golaveraj 8-7. Alte echipe au plecat de la Mondiale mult mai devreme deși aveau linii de clasament mult mai bune.

Secretul îl reprezintă știința croaților de a câștiga meciurile intrate în prelungiri. Saltul din „optimi” până în semifinale a fost făcut prin două serii de penalty-uri: 3-1 cu Japonia, 4-2 cu Brazilia. La aceste succese au contribuit și jucătorii care au transformat loviturile de la 11 metri, dar mai ales portarul Livakovici, care a apărat trei penalty-uri executate de japonezi (Minamino, Mitoma, Yoshida) și unul executat de brazilianul Rodrygo.

- Advertisement -

Această știință a ajutat Croația să facă saltul din „optimi” în semifinale și în urmă cu patru ani, la Mondialul din Rusia (2018). Atunci, victimele croaților au fost Danemarca și Rusia (învinse la penalty-uri, după 1-1, respectiv 2-2 în 120 de minute), iar calificarea în finală, în dauna Angliei, a fost obținută printr-un gol marcat în prelungiri (era 1-1 după 90 de minute).

Blestemul francez

Devenită țară independentă în 1991, când s-a rupt din fosta Federație Iugoslavă, și trecută prin calvarul unui război de patru ani, Croația a participat pentru prima dată la Campionatul Mondial în 1998, în Franța. În „optimi” a trecut greu de România, 1-0 dintr-un penalty discutabil, apoi a spulberat Germania (3-0). În semifinala cu naționala țării-gazdă, croații conduceaula pauză  cu 1-0, dar o „dublă” a fundașului Thuram i-a trimis în finala mică, pe care aveau s-o câștige: 2-1 cu Olanda.

Tot Franța a oprit Croația și în 2018, dar în finală: 4-2 pentru echipa lui Deschamps.

- Advertisement -

Și în 1998, și în 2018, Franța a devenit campioană mondială. Așadar, marșul triumfal al Croației a fost oprit doar de echipa care avea să câștige trofeul.

Regula s-ar putea aplica și în acest caz, în caz că Argentina ar deveni campioană mondială. Echipa lui Messi a fost cea care a stopat Croația în semifinale.

La toate cele trei ediții în care a ajuns în „careul de ași”, Croația a câștigat fie semifinala (în 2018), fie finala mică (în 1998 și 2022), niciodată pe amândouă!

Cele trei medalii mondiale ale Croației

  • 1998 (Franța): 1-2 cu Franța (semifinale); 2-1 cu Olanda (finala mică);
  • 2018 (Rusia): 2-1 cu Anglia, după prelungiri (semifinale); 2-4 cu Franța (finală);
  • 2022 (Qatar): 0-3 cu Argentina (semifinale); 2-1 cu Maroc (finala mică).

Croația s-a calificat la 6 din cele 7 Campionate Mondiale disputate din 1998 până în prezent (perioadă în care România, cu excepția ediției 1998, a lipsit cu desăvârșire).

Mai mult: Croația s-a clasat pe podium la 3 dintre cele 6 ediții la care a participat, în această scurtă istorie de 24 de ani! România – niciodată în semifinale, în cele 7 prezențe la turneul final, într-o istorie de 92 de ani (1930-2022).

O țară de 4,5 ori mai mică decât România

Croația este o țară mică, una dintre cele 6 foste republici din Federația Iugoslavă. Are o suprafață de 56.542 km² (de 4,2 ori mai mică decât cea a României) și o populație de 3,9 milioane de locuitori (de 4,7 ori mai mică decât cea a României).

Capitala Croației, Zagreb, are 793.000 de locuitori, comparabilă cu cea a Chișinăului, dar de circa 2,5 ori mai mică decât cea a Bucureștiului.

Deși a intrat în Uniunea Europeană în 2013, cu 7 ani după România, Croația a reușit trei mari succese politico-diplomatice în ultima vreme: a scăpat de vizele pentru SUA, a fost acceptată în Spațiul Schengen (oficial, de la 1 ianuarie 2023) și va trece la moneda euro (de la 1 ianuarie 2024). Sunt trei obiective pe care România le-a ratat până acum.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Redacția Sport a TVR produce un nou scandal: șeful delegației la Mondialul din Qatar, acuzat că făcea bișniță cu bilete!

* Super-finală mondială: Argentina – Franța, dar și două mari erori de arbitraj în semifinale, ambele în favoarea favoritelor

Semifinale cu echipe de pe trei continente: Argentina – Croația, Franța – Maroc! Anglia a fost îngropată de liderul ei, Harry Kane, care a ratat un penalty crucial

Moment istoric: Maroc – prima echipă africană în semifinalele Campionatului Mondial de fotbal! Portugalia trece dureros de la 6-1 la 0-1, cu și fără Cristiano Ronaldo

Șoc la Mondiale: Brazilia, eliminată în „sferturi”! La fotbal, Croația și-a întins Spațiul Schengen până în America de Sud!

Degeaba și-au aranjat spaniolii traseul spre semifinale: au evitat Croația și Brazilia, dar i-a eliminat Marocul! Ibericii n-au marcat niciun gol în 120 de minute și din 3 penalty-uri

Norocoși și la tragerea la sorți pentru Euro 2024! Nicio „mare putere” în grupă. Pentru primele două locuri ne batem cu Elveția, Israel și Kosovo

Cea mai amară victorie: 4-1 cu Bosnia, dar România retrogradează în Liga C (locurile 33-48 în Europa, din 55 de echipe)

Bravo, CFR Cluj! Rușine, FCSB! Echipa lui Dan Petrescu s-a calificat, cea a lui Gigi Becali e cea mai slabă din Europa

Șocantul caz de dopaj al Simonei Halep: a trișat la US Open sau e victima „echipei Mouratoglou”? De ce a ascuns două săptămâni?

Simona Halep divorțează după un an de căsnicie! Ea se mută la Nisa, orașul antrenorului ei, Patrick Mouratoglou

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -