joi, noiembrie 21, 2024
AcasăLumeaCoșmarul ucrainenilor din Donbass. Trebuie să arate o dată la 60 de...

Coșmarul ucrainenilor din Donbass. Trebuie să arate o dată la 60 de zile că sunt în viață, ca să-și ia pensia!

-

N-au voie să fotografieze clădiri, nici să discute pe rețelele de socializare. Sunt obligați să atârne steagul „DPR” – „Republica Populară Donețk”.

Publicația moscovită Novaia Gazeta, fondată de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov și aprig contestatară a regimului actual de la Kremlin, a făcut vineri dezvăluiri incredibile despre viața cetățenilor din Donbass-ul ucrainean, ocupat de ruși.

Un trimis special al ziarului s-a întâlnit pentru a patra oară în ultimii 8 ani cu o localnică din Donețk, care i-a povestit pe-ndelete cu ce anume se confruntă populația din această așa-zis republică separatistă.

Femeia n-a vrut să-și dea numele complet, de frica unor represalii venite din partea rebelilor pro-ruși. A preferat să-și spună doar prenumele. O cheamă Ana, iar mărturisirile ei depășesc orice imaginație. Traiul oamenilor din acea parte a Ucrainei poate fi oricând subiect de film premiat cu Oscar.

- Advertisement -

Unele reguli impuse în Donețk, de către cei care dețin controlul asupra orașului și al regiunii, sunt similare cu cele adoptate în Coreea de Nord de dictatorul comunist Kim Jong Un.

Proprietarii clădirilor și chiriașii sunt obligați să atârne steagul „DPR”

Fără fotografii și corespondență pe rețelele de socializare. „N-ar trebui să ai nimic important în telefon. Ai fotografiat ceva anume și ai trimis pe o unitate Google – șterge imediat fișierul de pe orice dispozitiv! Șterge imediat toată corespondența de pe Facebook, WhatsApp! Fără niciun fel de fotografii cu clădiri, fără niciun fel de avioane care zboară frumos. Un telefon complet curat va trezi, de asemenea, suspiciuni. Prin urmare, am patru fotografii cu un câine, 20 de fotografii cu copii, flori și capturi de ecran cu rețete. Restul – am șters și am uitat. Tuturor le este frică să discute despre asta.”

Este interzisă arborarea steagului ucrainean. „Fiecare proprietar și chiriaș al clădirii este obligat să atârne steagul «DPR» («Republica Populară Donețk» este un stat autoproclamat, format la 7 aprilie 2014, în urma protestelor pro-ruse din sud-estul Ucrainei – n. red.). Dar aici avem soare tot timpul. Steagul «DPR» este negru-albastru-roșu. Dunga neagră se îmbină cu clădirea, iar culoarea roșie, estompată la soare, devine galbenă. Toată lumea a atârnat steagul întunecat «DPR», iar într-o zi ieșim afară și vedem că tot Donețkul a devenit galben-negru. Acum trebuie să ne asigurăm că banda nu se estompează. Steagul trebuie schimbat la timp.”

- Advertisement -

În Donețk se intră numai cu permis de ședere. „Din Rusia ne lasă să intrăm în «DPR», dar numai cu permis de ședere. Așa că putem pleca acolo și apoi să ne întoarcem. Mulți dintre voi credeți probabil că suntem complet blocați aici? Nu, nu. Așa ceva n-a fost niciodată. Țin minte că undeva pe la finele anului 2014 a fost o perioadă în care au dispărut multe produse manufacturate. Căutam vopsea de păr și nu găseam.”

„Băncile pot fi identificate după cozile de pe străzi”

Oamenii se prefac că nu cumpără medicamente ucrainene. „În farmacii se află medicamente ucrainene. Încercăm să le cumpărăm. Înainte au fost numai rusești, dar și-au făcut o reclamă negativă din cauza falsurilor. Cele ucrainene sunt acum din ce în ce mai multe, le aduc cumva în mod neoficial. Despre asta nu vorbește nimeni, oamenii se prefac că aceste medicamente nu există.”

Au carduri doar bugetarii cu pașaport „DPR”. „A existat o problemă cu plățile pentru mărfurile din Rusia, nu avem bănci normale. Apoi a apărut «Banca Internațională de Reglementare a Osetiei de Sud» – prin care se fac toate plățile. A existat o aparență de operațiuni comerciale legitime. Această bancă din Osetia de Sud este exclusiv pentru operațiuni comerciale. În Donețk se poate plăti cu cardul la spitalul central local. Mai avem Banca Republicană Centrală, dar terminalele de plată se defectează periodic. Iar cardurile nu se dau tuturor, pe ele sunt virate salariile bugetarilor, pensiile, cele sociale. Și se dau doar dacă ai pașaport «DPR». Nu toată lumea îl are. Ei bine, sunt cozi la bancomate pentru a retrage bani. Când aveam carduri la banca ucraineană Privatbank, plăteam cu ele totul. Acum nu este așa ceva.” (Osetia de Sud e o altă regiune separatistă pro-rusă, dar situată în Caucaz, în nordul Georgiei – n. red.)

Cozi imense pentru plățile la utilități. „Iei chitanțierul și un pix, scrii acolo un număr format din 13 cifre și restul. Apoi te duci cu el la bancă. Stai la coadă la casierie. Coada este de obicei afară. Băncile pot fi identificate după cozile de pe străzi. Este nevoie de foarte mult timp.”

„Ne-au spus: «Dacă vindeți mai ieftin un pui autohton, atunci nimeni nu-l va cumpăra pe cel rusesc, așa că mai creșteți prețurile!»”

Dau bani în plus pentru produse autohtone. „Abia în 2015 am aflat că există astfel de «produse» din Rusia: un produs de caș, un produs de brânză. Înainte aveam brânză de vaci, caș, ciocolată, lapte. Au apărut toate acestea, dar trebuie să plătești în plus pentru a cumpăra o brânză normală sau un baton de ciocolată. Producătorii locali ajută în anumite moduri, avem propriile noastre ferme de păsări. Dar există importuri rusești – se vând aceleași produse. Și găinile locale și cele rusești se vând la același preț. Ne-au spus la un moment dat: «Dacă vindeți mai ieftin un pui autohton, atunci nimeni nu-l va cumpăra pe cel rusesc, așa că mai creșteți prețurile!». Drept urmare, fileul de pui costă 280 de ruble pe kilogram (circa 20 de lei – n. red.). Pentru noi este scump.”

Prețuri în Donețk:

  • un pachet de lapte praf de 900 de grame – 57 de ruble (4 lei)
  • 1 kg de cartofi – 47 de ruble (peste 3 lei)
  • ceai verde cu lămâie – 69 de ruble (5 lei)
  • un ou minuscul „Novoazovskoe” – 66 de ruble (4,5 lei)
  • rola „Harvest” cu umplutură – 18 ruble (1,2 lei)
  • mâncare pentru pisici „Felix” – 21 de ruble (1,4 lei)
  • hrișcă – 103 ruble (7 lei)
  • mei – 44,50 ruble (3 lei),
  • pastă de tomate – 234 de ruble pe kilogram (16 lei)
  • castraveți murați – 246 de ruble (aproape 17 lei)
  • unt țărănesc 72% grăsime – 90 de ruble per pachet (6 lei).

Salariul mediu în regiunea Donbass este în jur de 20.000 de ruble (1.368 de lei).

Frica de împrumuturi de la bancă. „Nu avem împrumuturi. Nimeni nu are încredere în nimeni, banca nu prea funcționează. De câteva ori, în unele magazine, am întâlnit ceva de genul ratelor, dar acestea erau promoții unice. Dacă ai nevoie urgentă, să zicem, de un frigider, atunci mergi și împrumuți bani de la oricine poți. Sau intri pe olx.ua, acesta este un site de anunțuri, îl cauți acolo.”

„Pensionarii trebuie să arate la fiecare 60 de zile că sunt în viață, pentru a continua să-și ia pensia”

Mesaje caraghioase de la operatorii de telefonie. „Am citit că operatorul dumneavoastră local de telefonie mobilă «Phoenix», creat pe baza turnurilor ucrainene«„naționalizate», și-a însușit transmiterea SMS-urilor”, o abordează reporterul. Ana răspunde: „Acum, toată lumea este bombardată cu spam. Apoi, salvatorii trimit un avertisment de furtună. Nu s-a împlinit niciodată. Sau mesaje cu Centrul acela de angajare: «Veniți, vă găsim un loc de muncă!». Toți care au fost acolo au povestit li s-a oferit doar să măture străzile pentru 3.000 de ruble pe lună (200 de lei – n. red.). Acum se recrutează trupe de miliție populară. Invită deja bărbați de 55 de ani, dar și pe cei condamnați – doar ca să vină cineva. Mulți au nevoie de operatorul ucrainean Vodafone, dar turnurile acestuia sunt amplasate pe teritoriul controlat (de Kiev – n. red.). Bankingul este încă legat de cardurile ucrainene. La telefon vin SMS-uri că a sosit pensia ucraineană. Sau mementouri către pensionari cu privire la data identificării. Dacă o ratezi, nu ți se mai debitează pensia.”

Coșmarul pensionarilor. „Pensionarii trebuie să arate la fiecare 60 de zile că sunt în viață, pentru a continua să primescă o pensie ucraineană. Pleci în Ucraina, te duci la bancă. Acolo, casiera notează că respectivul client este în viață, deci poate continua să ia pensia. Tuturor le este frică să rateze această dată, atârnă calendare pe perete. Părinții mei au încercuit data din calendar când au trebuit să meargă pentru identificare. Vezi că într-o săptămână este deja necesar și începi să te pregătești pentru călătorie. Anterior, era posibil să mergi în Ucraina prin puncte de control. Acum, doar Sediul Interdepartamental pentru Combaterea Coronavirus îți poate permite să ieși și să intri prin punctele de control locale. Mulți nici măcar nu au voie să participe la înmormântări.”

Traseul groazei, făcut de bătrânii din Donețk. „Oamenii pot să meargă pentru identificare prin Rusia. De la Donețk, prin intermediul unui transportator, ajung în Rusia la punctul de control al frontierei Nekhoteevka, apoi la Goptovka ucraineană, pe urmă la Harkov. Călătoria durează de la 28 la 33 de ore. Când a început coronavirusul, Kievul a anulat cerința de a face check-in o dată la 60 de zile. Și apoi, până la urmă, Ucraina i-a amendat de ceva vreme pe cei care au intrat în Rusia cu pașaport ucrainean, pentru că nu exista ștampila de ieșire. Apoi Zelenski a semnat rapid un decret – cu un permis de ședere pentru Donețk și Lugansk – și au încetat amendarea pentru asta. Și Oschadbank a extins cardurile de pensie cât a putut. Până la 1 aprilie, toată lumea trebuie să se identifice, altfel cardurile vor fi blocate. Și îmi pot imagina ce va fi în martie, când pensionarii vor să meargă toți la bancă pentru identificare.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Poștărița AUR, fostă candidată la Senat, face „dreptate pentru România”: a furat pensiile, alocațiile și ajutorul de handicap a 54 de consăteni!

Băsescu: „De ce susținem Ucraina? Dacă privim pe hartă, vedem că după Ucraina urmăm noi” / „Putin a pierdut. Nu va invada Ucraina”

Ghinea (USR): „Ciolacu, Rafila, puneți mâna la muncă, putorilor!” / „S-au isterizat pentru că le-am dat de muncă prin PNRR și sunt puturoși”

Cioloș amenință cu ruperea USR, în caz că Drulă „nu va lucra pentru tot partidul”, ci doar pentru o parte din el

Propagandista anti-americană din PNL Italia este repudiată de șefii săi. Și-a șters cele trei postări mizerabile

Radu Moraru: „M-am decis să fiu liderul pe care-l căutați! Vreau să preiau funcția de președinte al României!”

Oana Roman se bucură „foarte tare” că tatăl ei „scapă de țara asta de doi bani”! Dar se bucură degeaba: Petre Roman nu se mută în Elveția

TVR a scăpat de „propagandistul roșu”, Ionuț Cristache. Mutat de la ora 21 la 17, acesta nu și-a atins ținta de audiență și, prin urmare, nu i-a fost prelungit contractul

Gest scandalos al unui tânăr șofer cu Mercedes, din Timișoara. A scuipat și înjurat un pieton care traversa regulamentar. Amendă de 7.000 de lei

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (89) / TAB-ul, ultimul adăpost

Un articol care a păcălit cenzura arată că scaunul lui Xi Jinping se clatină. Criticile au devenit virale cu ajutorul opoziției din Partidul Comunist Chinez

Incredibilă prăbușire a Simonei Halep, în semifinale, la Dubai: 0-7 (în tie-break), 0-6, după 6-2 în primul set!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -