Coronavirus, scandalul măștilor. Consiliul Concurenței investighează producătorii din Sănătate după scumpiri alarmante

0
598
Coronavirus, masca
Măștile de protectie au dispărut din farmacii, iar pe online prețul a ajuns la un nivel de neimaginat

Prețul măștilor de protecție a explodat în ultimele zile pe fondul amenințării epidemiei de coronavirus. Un pachet cu 50 de bucăți atinsese aproape 500 de lei pe emag, cel mai mare magazin online din România. Această mărire exponețială a prețurilor la echipamentele de protecție medicală a activat Consiliul Concurenței, dar a determinat și conducerea gigantului online să ia o măsură fără precedent.

”La ora actuală cererea de echipamente medicale de protecţie, respectiv măşti medicale, este foarte mare, iar producătorii nu reuşesc să acopere solicitările.  În acelaşi timp, însă, nu este normal ca unele companii să profite de această situaţie şi să crească preţurile nejustificat. Ca urmare, investigăm comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecţie din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în contextul majorării excesive a preţurilor acestora”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, pentru News.ro.

Firmele care încalcă legea concurenţei riscă amenzi care pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri.

”Dacă vom constata încălcarea regulilor de concurenţă, aşa cum ştiţi, companiile implicate riscă amenzi care pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri”, a mai spus Chiriţoiu.

De exemplu, un set cu 50 de măşti medicale a ajuns să coste, cumpărată online de pe un site specializat, aproape 500 de lei, adică 10 lei/ bucata, faţă de câteva zeci de bani cât era până în prezent.

În ultimele zile, pe fondul discuţiilor referitoare la riscul crescut de infecţie cu coronavirus, în rândul populaţiei, stocurile de măşti medicale la preţurile obişnuite s-au epuizat.

Pe fondul atenționărilor venite de la Consiliul Concurenței, emag a decis cumpărarea tuturor stocurilor de măști de protecție existente pe piață și vânzarea lor în pierdere.

”În aceste condiţii, am văzut cu toţii o creştere foarte mare a preţurilor la aceste produse care erau vândute prin platforma marketplace şi am identificat câteva soluţii care să rezolve situaţia actuală, în beneficiul clienţilor.

Dată fiind amploarea fără precedent a cererii pentru astfel de produse am identificat stocuri în România şi am cumpărat tot ce se putea găsi în ţară, de la distribuitorii existenţi. Astfel, am achiziţionat măşti şi la preţul de 7 lei/bucata, însemnând 350 de lei setul de 50 de bucăţi, şi am decis să suportăm diferenţa de preţ în toată această perioadă astfel încât clienţii să le poată cumpăra la 3 lei bucata”, se arată în comunicatul platformei de vânzări online, citată de News.ro.

De asemenea, compania a anunțat că a identificat stocuri şi în alte ţări precum Turcia, Macedonia şi Ucraina, pe care le va aduce în zilele următoare în depozitele eMAG.

”Chiar dacă în magazinele online mari din Vestul Europei preţul pentru o mască a ajuns la 5 lei, iar în farmacii între 3 și 5 lei sau stocurile sunt epuizate, eMAG va subvenţiona costul pe perioada crizei de măşti medicale”, se arată în comunicatul dat publicității.

Cu toate aceste măsuri, criza măștilor va continua, multe farmacii raportând că nu au măști de protecție, iar distribuitorii anunță că toate stocurile sunt epuizate.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Vaccinul Coronavirus, pregătit pentru testele pe oameni! Două tratamente, gata în două săptămâni

* Emil Boc critică dur CCR pentru amestec în lupta politică: „decizia sfidează textul Constituției”

* Parchetul militar, dosar penal pentru urmărirea jurnaliștilor și procurorilor. Un militar, implicat

* Alarma CORONAVIRUS în Italia: al patrulea deces! Se întorc românii din zonele de risc. Lumea în faţa unui dublu pericol: epidemia şi criza economică

* Ce trebuie să facem pentru a evita infectarea cu coronavirus. Trei reguli sfinte, prezentate de un expert în sănătate

* Coronavirusul transformă Italia într-un Wuhan al Europei. Bilanț înfricoșător: 3 morți, cel puțin 155 de infectați

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here