Emil Boc critică dur CCR pentru amestec în lupta politică: „Decizia sfidează textul Constituției”

4
2640
Emil Boc, CCR
Emil Boc consideră că decizia CCR este un amestec nepermis în viața politică a României

Emil Boc, actualul primar al Clujului și fost prim-ministru al României, a analizat decizia CCR prin care aceasta a anunțat că „nominalizarea lui Ludovic Orban de către președintele României pentru formarea unui nou guvern nu e constituțională”.

Boc argumentează, într-o lungă postare pe pagina sa de Facebook, faptul că judecătorii CCR și-au depășit atribuțiile, implicându-se în lupta politică.

„Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile: judecă conflicte politice în loc să soluționeze conflicte juridice de natură constituțională. Spre deosebire de Curtea Constituțională din România, Tribunalul Constituțional din Germania nu se amestecă în politică și nu soluționează conflicte politice”, a scris Emil Boc.

Fostul premier, fost jurist și avocat, consideră că nominalizarea lui Ludovic Orban de către președintele României nu poate crea în niciun fel vreun conflict de natură constituțională pentru că președintele și-a respectat toate obligațiile prevăzute de Constituție.

„Prin nominalizarea lui Ludovic Orban de către Președintele României ca și premier desemnat nu s-a creat un conflict juridic de natură constituțională. Nu există un conflict juridic între Parlament și Președinte. Președintele României, potrivit prerogativelor constituționale expres menționate în art. 103 alin. 1 din Constituție, a desemnat un candidat la funcția de prim-ministru.

Majoritățile politice se verifică și se realizează prin vot în Parlament, nu prin declarații politice. Pe de altă parte, nu ne aflăm într-un blocaj constituțional: Parlamentul este obligat să dea un vot pozitiv sau negativ programului și listei guvernului. Suntem într-un conflict politic determinat de boicotarea de către PSD a votului în Parlament cu privire la Guvern. Situația conflictuală poate fi înlăturată imediat prin derularea în Parlament a ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului cu privire la votul de încredere asupra Guvernului. Curtea și aici greșește fundamental: Parlamentul acordă sau nu votul de încredere programului de guvernare și listei membrilor guvernului, nu premierului desemnat ( art. 103 alin 2 și 3)”, a argumentat Emil Boc.

De asemenea, primarul Clujului susține că CCR și-a depășit grav atribuțiile, legiferând în domeniul conflictelor politice.

„Curtea Constituțională își depășește atribuțiile constituționale și soluționează conflicte politice! Este un precedent extrem de periculos atunci când gardianul Constituției dintr-un stat de drept (CCR) își depășește atribuțiile, încalcă Legea fundamentală și se amestecă părtinitor în jocul politic. Conflictele politice, în orice democrație, se soluționează prin mijloace politice. Până la urmă, actorii politici răspund în față electoratului pentru acțiunile sau inacțiunile lor, nu persoanele numite de către actorii politici”, a scris Emil Boc.

Exemplul deciziei date de Tribunalul Constituțional din Germania într-o speță asemănătoare descrisă de Emil Boc:

„În anul 2005, Cancelarul Schroder, care a dorit în mod explicit organizarea de alegeri anticipate în Germania, a solicitat un vot de încredere Bundestagului (conform art. 68 din Constituție) și a cerut în mod expres parlamentarilor din propriul partid să nu susțină moțiunea de încredere pentru ca aceasta să fie respinsă și, în consecință, să se întrunească acea condiție constituțională pentru a se putea ajunge la alegeri anticipate.

În consecință, moțiunea de încredere solicitată de Cancelar a fost respinsă, cu sprijinul parlamentarilor din partidul acestuia.

Membrii opoziției din Bundestag au atacat la Tribunalul Constituțional decizia legislativului german de respingere a moțiunii de încredere spunând că, în mod deliberat, Cancelarul a utilizat prevederea constituțională pentru a se ajunge la alegeri anticipate, contrar spiritului și textului Constituției Germaniei.

Tribunalul Constituțional din Germania a respins sesizarea opoziției și a considerat că nu este de competență lui să judece conflictele politice. Textul Constituției a fost respectat, a fost decizia Tribunalului Constituțional.

În România, într-o situație politică asemănătoare cu cea din Germania anului 2005, CCR sfidează textul Constituției noastre, își abandonează rolul și se amestecă în jocul politic intern, fapt absolut inacceptabil într-o democrație.

În Germania, Tribunalul Constituțional și-a câștigat respectul societății germane prin profesionalism și echidistantă față de jocurile din spațiul politic.”

Valer Dorneanu, președintele CCR, într-o intervenție la Antena 3, post controlat de Dan Voiculescu, a declarat: „Ceea ce am reproşat noi este faptul că persoana nominalizată, nu vorbesc aici de Ludovic Orban, vorbesc de candidatul care a fost propus, candidatul nu a fost propus pentru a forma sau pentru a coagula un guvern, ci a fost propus, aşa cum declară candidatul, ca să pice. Deci, sensul prevederilor constituţionale este ca o propunere să fie făcută cu scopul constituirii, cu scopul formării unui guvern care să asigure continuitatea funcţionarii statului de drept. Nu este admisibil să propui pe cineva care acceptă formal şi, după ce iese de la consultări, spune că el nu va vota guvernul.”

Această intervenție a președintelui CCR arată, o dată în plus, că instituția s-a amestecat în lupta politică, judecând și luând decizii după declarații și poziționări politice și nu după fapte și prevederile constituționale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Parchetul militar, dosar penal pentru urmărirea jurnaliștilor și procurorilor. Un militar, implicat

* Alarma CORONAVIRUS în Italia: al patrulea deces! Se întorc românii din zonele de risc. Lumea în faţa unui dublu pericol: epidemia şi criza economică

* Ce trebuie să facem pentru a evita infectarea cu coronavirus. Trei reguli sfinte, prezentate de un expert în sănătate

* Coronavirusul transformă Italia într-un Wuhan al Europei. Bilanț înfricoșător: 3 morți, cel puțin 155 de infectați

* Toți românii care vin din regiunile italiene Lombardia și Veneto vor fi ținuți în carantină 14 zile

* Coronavirusul închide nordul Italiei! Mii de români sunt afectați de măsurile autorităților

* INTERVIU. Procuror: „Cimentul românesc e făcut din gunoaie aduse ilegal din Marea Britanie. Plouă peste oameni cu dioxid și furan”

* Adio, Gâdea, nu mă-ntorc la tine! Mesajul Danei Grecu după plecarea de la Antena 3

4 COMENTARII

 1. Este o organizatie mai presus de orice lege,acest grup de politruci cu aere de judecatori!!! A fost facuta astfel constitutia de catre bolsevicii ilici si nastase, ca sa aibe acolo sus un grup de slugi care sa-i serveasca atunci cand le sunt amenintate privilegiile! Pe ei nu-i judeca chiar nimeni,nu dau socoteala pentru deciziile lor,pentru ca nu sunt alesi prin vot popular,ci de cei ce ii pun in functii! Deci este o organizatie depasita,comunistoida,stalinista chiar si trebuie sa fie organizat referendum pentru a fi refacuta de la zero!URGENT,IN ACEST AN!

 2. Ce trebuie să facem da scăpăm de acest grup mafiot ???,….au ajuns nenorociții ăștia să conducă țara,,??… ce-ar fi dacă i-am aresta???…sub motivul de destabilizarea a țării,de grup organizat mafiot,de nerespectarea constituției, trafic de influență în mod continuu…. să vedem cine Paștele mă-sii le ia apărarea???…eu zic să le arătăm cătușele , acestor jigodii umane,…

  • Gresit.
   Problemele mari nu se rezolva cu patima de moent ci cu calm si luciditate.
   Sa castigam alegerile, sa ne propunem lucruri mari si pas cu pas sa urmarim realizarea acestora.
   Alta Constitutie, alte reguli pentru Institutiile Statului care sa serveasca numai cetateanul.
   Ce mi-a placut la Sica ieri este ca a fost primul politician care le-a trantit-o in nas acestor scursuri de la CCR.
   Pana acum daca CCR le spunea sa serveasca rahat la cina nimeni nu zicea nimic.
   Pentru asta merita tot respectul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here