Continuă panica în regiunea rusă Belgorod. Oamenii fug care încotro cu mașinile personale sau cu autobuzele. Copiii au fost preluați direct din grădinițe și școli

0
1013

Începând de luni, 22 mai, în regiunea rusă Belgorod s-a instalt panica. Localnicii au urcat de urgență în mașinile personale sau în autobuze și au plecat în alte direcții ale Federației Ruse. Și-au abandonat casele fără să stea mult pe gânduri, mai ales după ce auaflat de explozia uriașă din orașul Graivoron. Trimiși inițial în școli și grădinițe, copiii au fost preluați din mers și îmbarcați în mijloacele de transport aflate la dispoziție.

Site-ul ucrainean Obozrevatel.com dezvăluie că oamenii nu mai au încredere în autoritățile locale, nici în guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov. Starea de urgență a apărut după ce luptătorii voluntari din așa-numita legiune „Libertatea Rusiei”, formată din militari ruși situați în opoziție față de regimul criminal de la Kremlin, au avansat în mai multe sate și orașe din Belgorod, printre care Graivoron, Gora-Podol și Kozinka.

Obozrevatel.com: „Panică în regiunea Belgorod din Rusia. În ciuda tuturor asigurărilor date de autorități, locuitorii satelor și orașelor de la granița cu Ucraina își împachetează în grabă lucrurile și pleacă. Timp de aproape o zi, nici autoritățile, nici armata nu au împiedicat în vreun fel avansarea voluntarilor din Legiunea «Libertatea Rusiei» și a Corpului de Voluntari Ruși prin teritoriul satelor și orașelor. Timp de o jumătate de zi, guvernatorul regiunii a negat ofensiva din Ucraina, iar oamenii au fost nevoiți să-și părăsească singuri casele în sunetul exploziilor și mitralierelor. Acum, rușii și-au dat seama că nu există nimeni care să-i protejeze și se salvează fiecare cum poate”.

„La ieșire am văzut o explozie în Graivoron. A fost înfricoșător, copiii plângeau. Am gonit ca o nebună prin gropi și pe drumuri denivelate”

Guvernatorul Gladkov a revenit în scurtă vreme asupra deciziei sale și i-a anunțat pe cetățeni că trebuie să se evacueze din teritoriu. Jurnaliștii de la publicația menționată prezintă, sub protecția anonimatului, câteva mărturii venite de la rușii din Belgorod.

O femeie povestește că o explozie din Graivoron a creat isterie în rândul civililor. Debandada generală iscată în urma „invaziei” plănuite de legiunea „Libertatea Rusiei” este incredibilă, fiind ilustrată și starea jalnică a drumurilor din Rusia.

Femeie din Graivoron: „Era clar că se întâmpla ceva. Dar autoritățile au tăcut, au spus că totul este în regulă. Când s-a produs totul, ne-am urcat cu toții în mașină și am plecat mai departe. Avem rude. La ieșire am văzut o explozie în Graivoron. A fost înfricoșător, copiii plângeau. Am gonit prin gropi și pe drumuri denivelate ca o nebună. Dimineața, acest guvernator a asigurat că situația este una calmă, că totul este bine. Unii l-au crezut, chiar și-au dus copiii la școli, grădinițe. Și abia după-amiaza s-a raportat despre evacuare și autobuze. În tot acest timp, oamenii au plecat deja cu mașinile lor, copiii au fost luați din mers din grădinițe”.

Chestionați în legătură cu banii alocați de Kremlin pentru strategia de apărare a regiunii Belgorod, cetățenii i-au luat la rost pe oficialii locali: „Așa-numita linie de apărare, în care au fost investite miliarde de ruble, a provocat cele mai multe întrebări din partea localnicilor. Unde sunt «dinții balaurului», șanțurile antitanc de care era atât de mândru guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov? S-au cheltuit atât de mulți bani, s-au săpat atât de multe câmpii, încât pământul s-a stricat. Și acum ce? Au trecut prin punctul de trecere a frontierei, au condus pe drumurile noastre”.

„Unii patrioți au început să-l cheme aici pe Prigojin. Spun ei: «Vino și salvează-ne!». Este groaznic, pentru că vor apărea și prizonieri. Wagneroviții vor ucide și vor viola localnici, așa cum fac în alte regiuni”

Mai mult, localnicii cer anularea tuturor taberelor organizate pentru copiii lor în Crimeea anexată, temându-se ca nu cumva ucrainenii să captureze întreaga peninsulă. Aceștia îi cer ajutorul în mod ironic lui Evgheni Prigojin, fondatorul grupării paramilitare private PMC Wagner, cel care se lăudase că armata lui a cucerit definitiv orașul Bahmut din regiunea Donețk.

Obozrevatel.com: „Mulți locuitori ai zonei decid unde să meargă măcar pentru o perioadă, până când se termină războiul. Ei caută să anuleze taberele de vacanță organizate pentru copiii lor. Ei cer ca evacuarea tuturor copiilor prezenți acum în peninsula Crimeea să fie efectuată imediat. Luni, șiruri lungi de mașini erau deja înșirate pe drumurile din Belgorod. «Ei merg în toate direcțiile, pentru că nu te poți baza pe autorități sau pe armată. Unii patrioți au început să-l cheme aici pe Prigojin. Spun ei: „Vino și salvează-ne!”. Este groaznic, pentru că vor apărea și prizonieri (referire la pușcăriașii din Wagner – n. red.). Vor ucide și vor viola localnici, așa cum fac în alte regiuni. Prin urmare, soțul meu și cu mine ne dăm demisia și ne mutăm de aici», a declarat un locuitor al cartierului Belgorod, sub condiția anonimatului”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

Pe cine-a invitat Ciutacu în studio: Marina Tauber, pe lista UE de sancționare a persoanelor care vor să destabilizeze Republica Moldova

VIDEO. Marcel Pavel a cântat la protestul rusofililor lui Șor, la Orhei, la concurență cu mitingul pro-european al Maiei Sandu de la Chișinău. S-a trezit cu piața goală: „Unde sunteți? De ce-ați plecat?”

Cuib KGB-ist la Eparhia Cernăuți: starețul Mănăstirii „Sfânta Înălțare“, prins când striga în timpul liturghiei că Biserica Ortodoxă a Ucrainei e „satanică“. Se așteaptă zvârcolirile RTV și Antena 3

VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

Iresponsabilitate criminală: după ce a falimentat România, Ciolacu anunță că nu mai vrea premier până nu se face reforma pensiilor speciale și nu se încheie greva profesorilor

EDITORIAL PAPAHAGI. România europeană e singura pentru care merită să mori. Restul e mizerie, glod, trogloditism, primitivism, murdărie, barbarie. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

Coaliția PSD-PNL face prăpăd: datoria externă a României a trecut de 700 de miliarde de lei, adică peste 50% din PIB-ul țării. Doar în acest an s-au împrumutat deja 40 de miliarde!

INTERVIU. „Acesta este un război existențial pentru noi: dacă nu dispare Rusia, dispare Ucraina. Împreună nu putem supraviețui” / „Navalnîi ar ucide mai mulți ucraineni decât poate ucide Putin”

Hagi șampiyon, Becali bătut de Dumnezeu! Mutările geniale prin care nașul și-a învins finul. O legendară răsturnare de scor: Farul – FCSB, de la 0-2 în minutul 17 la 3-2 în minutul 86

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.