Continuă jefuirea românului, la vedere: o nouă scumpire a electricităţii. Am ajuns să importăm curent din Ungaria, gaz din Rusia… Ce mai urmează?

4
2614
În Franţa, cetăţenii nu au acceptat să fie cobaii scumpirilor

Preţul energiei electrice pe piaţa liberă a atins marţi din nou maximul istoric de 750 de lei pe MWh, care a mai fost înregistrat săptămâna trecută, România importând electricitate la capacitate maximă pe linia de interconexiune cu Ungaria, potrivit datelor OPCOM şi Transelectrica.

Mutarea găurilor financiare în buzunarul românului simplu a devenit o practică murdară, pe care o folosesc în special guvernele, care îşi transferă astfel incompetenţa managerială şi chiar hoţia din banul public pe spinarea omului de rând.

Urmare a acestui fenomen de neoprit ani la rând, facturile plătite de cetăţeni au cunoscut majorări de costuri ca un făcut, fără a exista o explicaţie solidă şi plauzibilă din punct de vedere economic menită să justifice bani în plus ceruţi clienţilor.

La alţii scade, în România creşte

În Belgia, de exemplu, preţul energiei electrice a scăzut cu 45% în iunie anul acesta, în comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut. Ţara în care factura de electricitate a scăzut cel mai puţin este Italia, cu „doar” 15% reducere, pentru aceeaşi perioadă.

Spre deosebire de vestul Europei, în România, în schimb, variaţia de preţ atinge valori incredibile, dar nu în minus, ci în plus!

Astfel, energia cu livrare marţi are preţul de 750 de lei (158 de euro) pe MWh în intervalul orar 19:00-20:00. Spre comparaţie, la acea oră, preţurile în celelalte ţări din regiune sunt la jumătate: 81 de euro în Ungaria şi Slovacia şi 65 de euro în Cehia.

Acest nivel de 750 de lei a mai fost înregistrat săptămâna trecută, miercuri, iar precedentul record fusese de 680 de lei pe MWh, în februarie 2017, în timpul unei perioade extrem de geroase.

Importurile de energie din această perioadă sunt şi ele la cote ridicate. Spre exemplu, marţi, la ora 10.40, consumul ţării era de 7.424 MW, producţia – de 5.923 MW, iar diferenţa de 1.501 MW era adusă de peste graniţă.

De altfel, datele OPCOM arată că marţi, între orele 6.00 şi 21.00, România importă energie din Ungaria la întreaga capacitate disponibilă a liniei de interconectare, respectiv 656 MW.

Francezii nu suportă să fie luaţi de fraieri

Recent, s-au scumpit şi gazele, România ajungând să importe din Rusia, deşi are perimetre mari de exploatări interne.

Fenomenul de o gravitate extremă este privit cu lejeritate inclusiv de unele segmente ale societăţii, incapabile să reacţioneze faţă de acest atac la siguranţa cetăţeanului. Spre exemplu în Franţa, protestul vestelor galbene a fost provocat tocmai de scumpirea preţurilor la carburanţi, decisă de guvern, pe care însă cetăţenii nu au digerat-o.

Iar reacţia, care continuă şi azi pe străzile Parisului, a ajuns una extremă, semn că omul de rând, în ţările cu democraţii avansate, nu acceptă să fie unealtă de jaf politic.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Este Thomas Cook noul Lehman Brothers al crizei ce stă să vină? Falimentul companiei britanice se întinde peste Europa precum o boală contagioasă. Bulgaria, lovită de virusul financiar

* Brexit: Thomas Cook, cel mai mare faliment din istoria turismului. Londra pregăteşte cel mai mare „plan de salvare aeriană” de la al Doilea Război Mondial!

* UE confirmă urgia Brexit. Cine îl mai opreşte pe Boris Johnson? Semne tot mai proaste pentru economia britanică, îngrijorări la Bruxelles

* „Acum ori niciodată! Timpul discuţiilor s-a încheiat, următorii 5 ani sunt decisivi pentru omenire”

* Calvarul Brexit: foame pe bune la orizont? Guvernul cere supermaket-urilor „să se pregătească” pentru a preveni o criză de alimente proaspete

* „Nu mai negaţi că Pământul moare!” Merkel bagă 40 de miliarde de euro în Revoluţia Verde. Proteste masive în toată lumea pentru salvarea planetei de la sufocare

* Cazul Kovesi. CTP, atac furibund la Tăriceanu: „Acest porc mistreţ solemn al politicii, Motocicleanu, Răzgândeanu…”

Potop de felicitări pe pagina de Facebook a Vioricăi Dăncilă… pentru Kovesi! E festival!

Nu a învins Codruța Kovesi: am învins eu, ai învins tu, a învins România! Ne-am câștigat speranța de a avea o țară în care să ne întoarcem

Alice Iacobescu a plecat de la Digi 24 pentru că nu a vrut să fie „mai înțelegătoare” cu oamenii Puterii

4 COMENTARII

 1. Taxa pe carbon, certificatele verzi, subventionarea eolienelor si a foto voltaicelor , schimbarile legislative, suprataxarea companiilor, lipsa unui plan clar de asigurare a independentei energetice. Toate duc la catastrofa asta…

 2. Începând cu 19.07’19 ENEL Energie Muntenia SA mi’a transmis facturile fiscale privind consumul de energie până la data de 10.09’19 inclusiv cu 40-42% mai scumpe decât facturile emise până la data de 18.07’19 inclusiv ! 😭
  Chiar așa, unde ne putem adresa și noi cetățenii de rând să verificăm dacă conținutul acestor facturi este corect sau nu🙉 ?! Sper că nu ENEL 😂❗

 3. Noi, cei care NU suntem nici „bugetari”, nici pensionari (inca), NU am avut salariile sau veniturile de alta natura crescute (baaa… DIMPOTRIVA !), in ultimii ani, dar… SUPORTAM INFLATIA/CRESTEREA-PRETURILOR cot-la-cot cu cei… MITUITI (!) de actuala Putere: NU-I DELOC „FAIR”, daaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!

 4. Nu stiu fratilor cum o sa fie.
  La mine la munte am pornit centrala de saptamana trecuta, noaptea sant 2-3 grade.
  Luna viitoare am pus-o cand vine factura la gaz.
  parca toate merg din rau in mai rau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.