joi, aprilie 25, 2024
AcasăCulturăConcert excepțional Roman Kim, pe ruta Arad - Timișoara - Sibiu -...

Concert excepțional Roman Kim, pe ruta Arad – Timișoara – Sibiu – Brașov – Tg. Mureș – Bistrița – Cluj – Oradea

-

Un artist care face senzație pe scenele lumii și-a început vineri, 29 iunie, turneul în România. Roman Kim (28 de ani), un violonist născut în Kazahstan și stabilit în Germania, având înaintași coreeni, tătari și bieloruși, concertează în 8 orașe Ardeal și Banat, în perioada 29 iunie – 6 iulie.

Programul turneului:

  • Vineri, 29 iunie, ora 19.00: Arad
  • Sâmbătă, 30 iunie, ora 16.00: Timișoara
  • Duminică, 1 iulie, ora 19.00: Sibiu
  • Luni, 2 iulie, ora 19.00: Brașov
  • Marți, 3 iulie, ora 19.00: Târgu Mureș
  • Miercuri, 4 iulie, ora 19.00: Bistrița
  • Joi, 5 iulie, ora 19.00: Cluj-Napoca
  • Vineri, 6 iulie, ora 19.00: Oradea

Detalii despre cele 8 concerte găsiți pe afișul turneului, publicat în deschiderea acestui articol.

Turneul lui Roman Kim în România a fost posibil grație pasiunii pentru muzică a unui antreprenor român din Oradea, Cosmin Bursașiu. Mare fan al lui Roman Kim, acesta a sponsorizat cele 8 concerte. Bursașiu este și un foarte energic activist civic, având un rol important în mișcările pro-democrație, pro-justiție și anti-corupție din 2017-2019 (#Rezist).

- Advertisement -

Pe urmele lui Paganini

Roman Kim este unul dintre cei mai apreciați violoniști din lume. Tânărul virtuoz, stabilit la Köln (Germania), este cunoscut pe întreaga planetă și pentru faptul că poartă ochelari prismatici în timp ce cântă.
Roman Kim este foarte respectat de către figuri legendare ale interpretării la vioară. Ivry Gitlis, de exemplu, descrie arta lui ca fiind „una dintre cele mai incredibile interpretări pe care le-am auzit de când m-am născut”.
În timpul scurtei, dar intensei sale cariere, Kim a extins granițele tehnice ale instrumentului său, ca mai apoi să aibă așteptări extreme de la el însuși. Călcând pe urmele lui Niccolo Paganini, el este capabil să interpreteze „Aria” lui Bach cu toate părțile sale pe instrumentul lui – de fapt, a devenit faimos pe Youtube chiar înainte ca el să înceapă să cânte în jurul globului.

Coreean-tătar din Kazahstanul sovietic

Roman Kim s-a născut în Kazahstanul încă sovietic, în 1991 (ultimul an de existență al URSS), într-o familie de descendenți coreeni, tătari și bieloruși. El nu împlinise un an când „măreața Uniune Sovietică” s-a destrămat, iar Kazahstan a devenit o republică independentă în centrul Asiei.
Micuțul Roman a început să cânte la vioară la vârsta de 5 ani. La 8 ani a intrat la clasa faimoasei profesoare Galina Turceaninova, la Școala Centrală de Muzică de la Moscova.
În 2004 a primit o bursă de la Fundația „Mstislav Rostropovici”. În 2008 și-a început studiile în Germania, la Köln, cu profesorul Viktor Tretiakov. În 2012 a câștigat concursul internațional de vioară „Valsesia Musica”.

Concerte în lumea întreagă

Kim a susținut concerte în SUA, Franța, Germania, Elveția, Italia, Ungaria, România, Rusia, China, Taiwan și Coreea de Sud. Împreună cu alți virtuozi, el a apărut pe scene importante, ca de exemplu Laeiszhalle din Hamburg, Tonhalle din Düsseldorf, Filarmonica din Köln, Ateneul Român din București, Filarmonica din Berlin, Herkulessaal din München, Concert Hall din Beijing, Teatrul Petruzzelli din Bari, Centrul de Arte din Seul, Academia de Muzică „Franz List” din Budapesta și Opereta Națională din Taipei.
Roman Kim a cântat împreună cu orchestre precum: Orchestra Simfonica NDR (sub bagheta lui Aziz Șohakimov), Saatskapelle Halle (sub bagheta lui Josep Caballe Domenench), Orchestra Simfonică din Aachen (sub bagheta lui Dirk Kaftan), Orchestra Operei Petruzzelli din Bari (sub bagheta lui Alpesh Chauhan), Orchestra Filarmonicii din Suwon (sub bagheta lui Daejin Kim) și Orchestra Simfonică din Düsseldorf (sub bagheta lui Alexandre Bloch).
Roman Kim locuiește în prezent în Köln și studiază compoziție la conservatorul local. El cântă la o vioară al cărei design îi aparține. Instrumentul a fost creat în atelierul meșterului fabricant de viori Alexander Hazin (Köln), sub numele „Superior”, în 2015.
Roman Kim – „I Brindisi”

Secretul ochelarilor prismatici

Ca solist, Kim este apreciat de critici pentru energia explozivă a sunetului său, virtuozitatea sa incredibilă, tehnica lui fără cusur și frumusețea pură a tonului său.
Ca inovator, el dezvoltă constant noi tehnici care să satisfacă ideile sale creative. Kim a inventat un nou tip de corzi, utilizate de câțiva violoniști, și experimenteaza utilizarea ochelarilor prismatici, pe care i-a inventat în 2014.
Din 2016, acești ochelari au fost studiați de oamenii de știință din Seul (Coreea de Sud) și Neuwied (Germany), sugerând că aceștia provoacă o stare de activitate cerebrală, ascuțind simțurile și intensificând autocontrolul.

Mozart, Bach, Deep Purple

În calitate de compozitor, lui Kim nu-i pasă de școli și convenții, ci scrie și face aranjamente muzicale care sunt o expresie a sentimentelor sale romantice și provoacă aptitudinile sale artistice, depășind frontierele a ceea ce se credea ca fiind posibil din punct de vedere tehnic pe instrumentul lui, în urmă cu doar câțiva ani.
Printre compozițiile sale de succes sunt parafrazele lui „I Brindisi”, „Dies Irae” pentru vioară solo și concertul lui de vioară, care a avut premiera la Cluj-Napoca în 2017.
Transcrierea sa polifonică pentru vioară solo a piesei lui Mozart, „Eine kleine Nachtmusik”, și a piesei lui Deep Purple, „Highway Star”, a provocat senzație atât printre fani, cât și printre cunoscători.
Transcrierea polifonică a „Ariei” lui Bach a fost publicată de către Barenreiter în 2015 și epuizată la vânzare în câteva luni.
Piesa lui „Three Romances” pentru vioară și pian a fost, de asemenea, un mare succes după ce a fost publicată de către Barenreiter.
Transcrierea pe care a făcut-o după piesa lui Mozart, „Eine kleine Nachtmusik”, a fost oferită publicului în aprilie 2019.

CITIȚI ȘI:

* Un anunț greu ca plumbul: Andrei Pleșu se retrage din viața publică

* TEATRU. Când Richard al III-lea, regele nebun, strigă în dialect teleormănean: „Vreți să fiu conducătorul vostru? Aveți curaj?” Mulțumim, Andrei Șerban!

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -