Comisia Europeană a trimis vineri, 15 iulie, un aviz motivat României, ca urmare a faptului că țara noastră a transpus incorect Directiva a 5-a privind combaterea spălării banilor.
Autoritățile române au scutit mai multe categorii de entități corporative și de alte entități juridice de obligația de a-și declara beneficiarii efectivi („beneficiarii reali”) într-un registru central. Aceste scutiri nu sunt prevăzute de directiva europeană.
Cea de-a cincea Directivă CSB consolidează standardele UE în ceea ce privește transparența informațiilor referitoare la proprietatea efectivă și includerea lor în registre centrale.
Directiva solicită statelor membre să se asigure că entitățile corporative și alte entități juridice înregistrate pe teritoriul lor obțin și dețin informații adecvate, corecte și actualizate cu privire la beneficiarul lor real, inclusiv detaliile intereselor generatoare de beneficii deținute.
Normele privind combaterea spălării banilor sunt esențiale în lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului.
Lacunele legislative dintr-un stat membru afectează Uniunea Europeană în ansamblul său. Din acest motiv, normele UE trebuie implementate, iar aplicarea lor trebuie supravegheată în mod eficient, pentru a se combate criminalitatea și a se asigura protecția sistemului financiar european.
Din acest moment, România are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz.
Instituțiile responsabile de implementarea Directivei a 5-a privind combaterea spălării banilor sunt Parlamentul României (președinți: Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu), Guvernul (Nicolae Ciucă), Ministerul Justiției (Cătălin Predoiu) și Ministerul Afacerilor Interne (Lucian Bode). O responsabilitate morală, prin influența sa, o are și președintele Klaus Iohannis.
Nu e prima coliziune dintre autoritățile române și Comisia Europeană în privința transpunerii legislației comunitare în cea națională. Și Legea avertizorului public a fost maltratată, iar acum se află la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.
Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.
Ii doare la basca pe fesenistii lui Iliescu despre Europa. Cand li s-au pus fonduri europene la dispozitie ei au vrut parteneriate publice privata, ca sa fure maxim. Asa au cazut poduri cu oameni pe ele, copii morti inecat in hazna si multe altele. Vicol este levierul mafiotul in comisie pentru ca apoi plenul plin de fesenisti sa desavarseasca lucrarea. Iohanis dupa 8 ani de mandat are o imagine de tatal hotilor nu de presedintele Romaniei.
In tot mutu’ zace dracu’ !
Si sa se vada cite firme apartin serviciilor?
Nu mai poate Ciolacu si Ciuca de ceea de vrea Europa. Uite acum, imediat, isi mai trage Ciuca inca o pensie speciala aprobata printr-o lege trecuta prin Parlament de Ciolacu. Ce atata Europa. Putler este mai aproape de sufletele conducatorilor nostri decat Europa.