Combinațiile a doi PSD-iști, Orlando Teodorovici și baronul de Tulcea, au blocat investiții de 1,1 miliarde de euro în Delta Dunării!

2
3486
Eugen Orlando Teodorovici - Horia Teodorescu

Comisia Europeană a confirmat pentru G4Media și Info Sud-Est că a întrerupt plățile din programul ITI Delta Dunării. Mecanismul Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD), cu cel mai mare buget dintre toate ITI-urile Europei, oferea peste 1,1 miliarde de euro. Aceștia ar fi trebuit să fie cheltuiți pentru dezvoltarea comunităților din Tulcea și Delta Dunării și ridicarea nivelului de trai.

Autoritățile române investighează modul în care au fost cheltuiți banii europeni, susține Comisia Europeană. Decizia Comisiei vine în urma unei investigații de presă care a arătat modul defectuos în care au fost cheltuiți o mare parte din banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană.

Veronica Favalli, ofițer de presă pentru Politica Regională și Reformele Structurale din cadrul Comisiei Europene, a declarat pentru cele două publicații din România: „Autoritățile române investighează în prezent faptele și efectuează verificări suplimentare cu privire la presupusa utilizare abuzivă a fondurilor UE în cadrul mecanismului ITI Delta Dunării. Pentru a se asigura că bugetul UE este protejat, în așteptarea ca autoritățile române să finalizeze evaluările, Comisia a emis o scrisoare pentru a întrerupe plățile legate de ITI Delta Dunării. În cazul în care neregulile sau presupusa fraudă vor fi confirmate, autoritățile naționale și Comisia vor impune corecții financiare”.

Orlando: „Cea mai mare deturnare de fonduri de după Revoluție”

Instrumentul ITI DD a fost conceput în timpul lui Eugen Orlando Teodorovici (PSD), fostul ministru al Fondurilor Europene. Teodorovici a condus acest minister timp de 2 ani și 3 luni (decembrie 2012 – martie 2015).

La începutul anului 2021, rămas fără loc în Parlament, Teodorovici s-a întors în funcția de auditor la Curtea de Conturi. În această calitate, el ar fi trebuit să investigheze modul în care au fost cheltuiți banii europeni împărțiți chiar în timpul mandatului său de ministru.

Numai că, surpriză: Eugen Teodorovici și-a încheiat activitatea la Curtea de Conturi la numai 3 zile după publicarea investigației referitoare la modul în care a fost cheltuit miliardul de euro venit de la Uniunea Europeană.

Teodorovici susține că demisia sa nu are legătură cu publicarea investigației, ci că-și dorea de mult să activeze în zona privată.

Totodată, Teodorovici critică în termeni duri modul în care au fost cheltuiți banii destinați mediului privat. El spune că suveica reprezintă ”cea mai mare deturnare de fonduri de după Revoluție”, pentru că banii veniți de la Bruxelles ar fi trebuit să se regăsească în comunitățile din Tulcea, nu în afara județului.

Orlando, omul lui Teodorescu. Sau invers

Un miliard de euro a fost împărțit de o mână de oameni conectați prin relații personale, afaceri sau interese politice. Banii au fost trimiși de la Bruxelles prin mecanismul Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD), cu cel mai mare buget dintre toate ITI-urile Europei.

Instrumentul a fost conceput de fostul ministru Eugen Teodorovici (49 de ani), iar banii au fost gestionați de facto de prietenul său Horia Teodorescu (62 de ani), președintele Consiliului Județean Tulcea.

Din Tulcea și-a luat și Teodorovici ultimul mandat de senator, 2016-2020. L-ar fi luat și pe următorul (2020-2024), dar a avut ghinion: deși a PSD a ieșit pe primul loc în Tulcea la alegerile din 6 decembrie, unde baronul Teodorescu a tras tare pentru el, Orlando (locul 1 pe lista PSD) a pierdut mandatul la redistribuire, fiind trimiși în Senat un candidat de la USR-PLUS și unul de la AUR!

Cum s-a împărțit miliardul

Horia Teodorescu și oamenii din jurul lui au beneficiat de banii ITI DD. Compania baronului PSD a obținut fonduri pentru o unitate turistică, dar la adresa pensiunii funcționează o clinică medicală deținută de protejata sa, deputatul Mirela Furtună (PSD), care în ultimii ani a agonisit o avere considerabilă.

Deși mecanismul ITI DD era destinat ”cu prioritate” pentru Delta Dunării, sub 15% din proiecte au ajuns acolo. Spre exemplu, în decolmatarea lacurilor și canalelor au fost investiți mai puțini bani decât în renovarea bisericilor.

Fostul ministru Eugen Teodorovici, cel care a creat mecanismul în România, recunoaște că există ”anumite blocaje și chiar abateri de la strategia ITI DD”, iar unele proiecte sunt mult întârziate.

Între timp, DNA a trimis în judecată un caz de corupție: fiul unui afacerist local, care l-a împrumutat pe Horia Teodorescu cu o sumă impresionantă, e acuzat că s-a folosit de o co-finanțare fictivă de 2,5 milioane de euro, obținută de la un fond de investiții olandez, pentru a lua banii UE. În primă instanță a fost condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Continuă batjocura: procurorul Giorgiana Hosu, fostă șefă a DIICOT, se pensionează la 48 de ani!

* Urletele milițianului Coarnă (PSD) la adresa unui deputat USR-PLUS: „Opriți papagalul! E setat în prostie! Nu înțelege nimic!”

Exorcizarea PSD-iștilor în Parlament: „Ați alungat-o pe Kovesi din țară și ați dat de dracu’ iar! Ghinion, nu veți putea fura din PNRR!”

Mesaj AUR: „Îmi place Putin și nu-mi place UE. Uniunea Europeană este noua Uniune Sovietică, nu Rusia creștină”

FOTO+VIDEO. Brutele care au terorizat un activist civic și i-au vandalizat mașina, de față cu polițiștii. Trei bătăuși au ajuns după gratii

PSD-istul Mutu a umplut de bani RTV și Antena 3, din bugetul Sectorului 6. Prețuri cămătărești: 2.000 € articolul, 5.000 € clipul video!

Există un ziarist care în 2020 a donat PSD-ului 27.000 de euro și i-a împrumutat 90.000! Dar tot a ieșit pe plus: mai mult a luat decât a dat

Radu Moraru: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

VIDEO. „Nu sunt ostatic, părinții mei sunt ostaticii!” Cum l-a zombificat tiranul Lukașenko pe jurnalistul capturat prin deturnarea unui avion

VIDEO. O bijuterie: cel mai „lung” gol din istoria Campionatului European. Programul de azi și mâine la Euro 2020

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here