După săptămâni în care s-a proclamat excelentul ritm al campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță a acceptat, până la urmă, evidențele și a recunoscut duminică faptul că imunizarea populației a intrat în impas în România. Acesta explică prăbușirea numărului de persoane vaccinate zilnic prin faptul că “am ajuns la populația ezitantă”.
Deși trendul era evident încă de luna trecută, acest lucru a putut fi ascuns prin prezentarea către public a cifrelor totale de vaccinați pe zi (prima doză + a doua doză). O perioadă, s-au mai putut astfel raporta peste 100.000 de persoane vaccinate pe zi.
Dar, treptat, cei care se vaccinaseră în februarie-martie cu prima doză și-au încheiat și rapelul, iar acum le-a venit rândul celor care s-au vaccinat cu prima doză în luna aprilie sau la începutul lunii mai (când deja scăzuse ritmul vaccinării cu prima doză).
Așa se explică de ce duminică au mai fost doar 54.065 persoane vaccinate: 23.209 cu prima doză și 30.856 la rapel.
De Paște s-au vaccinat cu prima doză peste 30.000 de persoane. La 3 săptămâni distanță, deși nu mai era sărbătoare, numărul a scăzut la 23.000
Situația e chiar și mai serioasă de atât, iar aceste cifre arată, de fapt, că ritmul a scăzut mult chiar și față de ce s-a întâmplat acum trei săptămâni. La începutul lunii mai, când a fost Paștele, au mers să se vaccineze cu prima doză 30.000 de persoane. Duminică, 23 mai, n-au mai venit decât 23.209 oameni.
Colonelul Valeriu Gheorghiță recunoaște că s-a epuizat grupul de populație dornic să se imunizeze și acum s-a ajuns la cei reticenți. Pe aceștia trebuie să-i convingă autoritățile că e bine să își facă vaccinul, pentru că până acum (s-au vaccinat 4.136.319 oameni) a fost vorba de cei care nu aveau nevoie să fie convinși pentru că doreau să se imunizeze.
Inițial, autoritățile au proclamat ca țintă 5.000.000 de români vaccinați până la 1 iunie. Acum câteva zile, când a devenit clar că obiectivul e imposibil de atins, s-a spus că, de fapt, e OK dacă ajungem la această cifră și la jumătatea lunii iunie.
Pentru a ajunge la imunizarea de grup în fața virusului, România are nevoie să atingă minimum 10.000.000 de locuitori vaccinați înainte de începerea valului 4 al pandemiei, și care ar putea debuta în toamnă dacă nu reușim să imunizăm suficienți oameni până atunci.
Colonelul Gheorghiță: „Se estima de la început cam o treime din oameni erau hotărâți să se vaccineze, o treime sunt ezitanți și o treime nu doresc, cred că acum ajungem în segmentul de populație ezitant“
Colonelul Gheorghiță spune că era de așteptat să se ajungă în acest punct și că soluția ar fi ca sistemul să fie mai flexibil și să se ducă mai aproape de comunitățile locale, în special în mediul rural: “Nu cred că este o inhibare a apetitului, din câte știm se estima de la început cam o treime din oameni erau hotărâți să se vaccineze, o treime sunt ezitanți și o treime nu doresc, cred că acum ajungem în segmentul de populație ezitant. Experiența din ultimele zile cu centrele mobile arată că sunt oameni mulți care doresc să se vaccineze, pentru unii vaccinul este la distanță, nu a ajuns vaccinul pe strada lor. De aceea este importantă o abordare complementară a campaniei de vaccinare prin care să diversificăm activitatea mai ales în mediul rural și anume fie să mergem cu echipe mobile sau să organizăm maraton în localitatea respectivă, și implicarea medicilor de familie. Sunt cel puțin trei mijloace“.
Una din soluții, crede ofițerul, este ca personalul medical care vaccinează acum în orașe să meargă, o dată sau de două ori pe săptămână, în comunitățile rurale, unde să îi vaccineze pe locuitorii de acolo: “Mai avem un concept pe care ne gândim să îl operaționalizam. Este «Orașul vaccinează satul». Oamenii din rural au încredere în medicii de la oraș, acesta este conceptul. Îmbinând conceptul de solidaritate și încrederea putem să asigurăm, de aici înainte va fi o evoluție ondulantă a numărului de persoane care se vor vaccina în fiecare zi. Oamenii trebuie să înțeleagă că se pot prezenta în continuare la centrele de vaccinare fără programare, sunt unii care nu cunosc că este posibil acest lucru, putem să aprovizionăm centrele și să nu mai fie oameni refuzați“.
Românii, pe penultimul loc în Europa la dorința de vaccinare
România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la numărul cetățenilor vaccinați. Conform datelor centralizate de Ourworldindata.org, țara noastră vaccinase până sâmbătă, 22 mai, 21,38% din populație. Mai mult decât Bulgaria (10,91%), dar mai puțin decât toate celelalte 25 de țări membre UE. Media Uniunii Europene este de 34,64% din totalul populației, iar media Europei (inclusiv țările non-UE) este de 28,96%.
Populația României este cea mai reticentă la imunizare din toată Europa, exceptând Bulgaria. Conform unui studiu publicat recent, doar 46% dintre români consideră că e necesar să ne vaccinăm pentru a stopa pandemia.
Dintre ceilalți 54%, mulți cred că nu e nicio pandemie, alții consideră că e o simplă gripă și o parte foarte însemnată sunt convinși că în spate stă Oculta Mondială, care vrea să le bage oamenilor CIP-uri sau să le modifice codul genetic.
Mi se pare dezamagitor ca medicina nu poate convinge populatia ca trebuie sa se vaccineze. Incepi sa te intrebi daca e adevarat ca vaccinul e necesar. Ce aiureala mai e si asta, sa astepti populatia sa se hotarasca ce sa faca?!!!…Este pandemie sau e o mascarada???!!! Nu e normal sa lasi pe toti pareristii sa influenteze atitudinea oamenilor fata de un adevar medical. Asta denota ca traim vremuri in care nu mai poti avea incredere in nimic!!!
Nu vrei tu si pluseristii tai sa semnati motiunea lui ciolacu pe motivul asta? Ca si ei sunt nemultumiti,ca tot romanul care asteapta sa i se faca,sa i se dea,de la Ilici si Rivulutia lui bolsevica incoace…tare in clanta mai sunteti,dar sa puneti umarul sa ajutati cu solutii partenerii de guvernare,niet! Ca doar sunteti un fel de aripioara mai tanara pesedista..
Acum trebuie să se pună accentul pe campania-în…-(mediul-)RURAL, așa cum, de altfel, s-a și anunțat deja!
Acolo, caravanele-vaccinării ar trebui să meargă… din-poartă-n-poartă, LA-PROPRIU!!!