Clanuri interlope din România, alături de bande asemănătoare din alte țări estice, au fraudat până 26 de miliarde de dolari din ajutoarele pe care Guvernul Marii Britanii le-a acordat populației afectate economic de pandemie. Informația, publicată de Daily Mail, este preluată de ziare.com și dezvăluie o slăbiciune a sistemului care fusese conceput pentru a ajuta cât mai rapid oamenii nevoiași și pleca de la buna-credință a acestora.
Nimic nou, din ceea ce relatează Daily Mail, citând surse din anchetă, nu este nou în România, dar pentru britanici descoperirea modului de a acționa al clanurilor a reprezentat un șoc. Acte falsificate, adrese unde-și declarau domiciliul fictiv zeci de persoane, văicăreli și țipete, invocarea copiilor pentru a impresiona – toate metodele care în țară le sunt cunoscute tuturor de ani buni i-au luat ca din oală pe britanici.
Infractorii din Europa de Est au profitat de naivitatea sistemului, care prevedea mai întâi acordarea ajutoarelor în numerar, și abia apoi furnizarea actelor doveditoare
„Ceea ce văd în fiecare zi este că 80-90% din fraude sunt efectuate de oameni din țările din Europa de Est. Ei sunt exclusiv din România, Polonia, Albania, Bulgaria și Turcia“, a declarat o sursă din anchetă pentru Daily Mail.
Principala slăbiciune a sistemului, exploatată de clanuri, a fost aceea că, pentru maximă eficientizare și promptitudine în ajutarea oamenilor și a firmelor, Guvernul britanic stabilise că întâi se acorda ajutorul cerut în numerar și abia apoi se puteau trimite și actele doveditoare.
Escrocii au profitat instantaneu de această naivitate, practicând un jaf bugetar la scară gigantică.
Într-un caz, s-a descoperit că 30 de persoane care solicitaseră și primiseră ajutoare de la stat raportaseră aceeași adresă de domiciliu!
O româncă a sunat și a cerut 2.500 de lire sterline pe lună pretinzând că stă în condiții grele cu 3 copii. De fapt, făcea parte dintr-un clan care a cumpărat o stradă întreagă în România
Într-un altul, o româncă a sunat după ce autoritățile îi blocaseră conturile, sesizând lucruri în neregulă, și a înșirat o poveste lacrimogenă. Le-a povestit funcționarilor că are trei copii cu care locuiește într-un apartament dintr-o zonă săracă și a cerut un ajutor de 2.500 de lire sterline pe lună (aproape 3.000 de euro).
Funcționarul cu care discuta la telefon a remarcat că în povestea înșirată există niște nepotriviri, moment în care românca a început să țipe că are frigiderul și aragazul spart, că nu poate lua legătura cu proprietarul locuinței și că are nevoie urgentă de avans. Când oficialul britanic a descoperit că mai existau încă 15 persoane care cereau ajutoare și declaraseră aceeași adresă, românca a închis telefonul.
S-a descoperit că, în paralel, și soțul acesteia cerea bani de la statul britanic după aceeași schemă.
În realitate, toți membrii bandei care frauda schema de ajutor guvernamental locuiau într-un conac, într-o zonă de lux unde stau numeroși fotbaliști profesioniști.
Anchetatorii au descoperit, ulterior, că femeia respectivă face parte dintr-un clan interlop care a cumpărat o stradă întreagă în România.
Într-un alt caz, poliția a prins un individ care își ascunsese în bagaje 80.000 de euro încasați din ajutoarele pentru criza Covid-19 și cu care voia să fugă din Marea Britanie.
Problema clanurilor din România care le dau bătăi de cap autorităților britanice nu e nouă și este agravată de complicitatea Justiției din țara noastră. Nu mai departe de astă-primăvară, un dosar tergiversat peste 8 ani, în care zeci de infractori erau anchetați pentru trafic de carne vie în Marea Britanie, a fost închis de judecători, spre stupefacția polițiștilor englezi. În ciuda tuturor dovezilor strânse, toți tâlharii au fost achitați de Justiția română. În fața scandalului izbucnit, anchetatorii de la DIICOT și judecătorii care i-au făcut scăpați pe criminali au început să dea vina unii pe alții.
Justitia din Romania e corupta si se face vinovata de majoritatea cazurilor nepedepsite dintre furturile facute din resursele tarii sau dintre alte crime care afecteaza familii intregi. In cazul interlopilor chiar ca am ajuns sa ne afecteze viata tuturor. Ganditi-va la ce impresie face Romania in lume din cauza tiganilor care apar peste tot cu fapte de cea mai joasa speta si isi zic romani!!!! Iar justitia si politia se dovedesc neputiincioase, de parca sunt lovite cu leuca!!!! Unde e capitalul intelectual romanesc sa rezolve aceste probleme mai mult decat jenante?????