Atentatul sinucigaș cu cel puțin 182 de morți (169 de afgani și 13 militari americani) și 150 de răniți comis joi seara, la intrarea în Aeroportul Hamid Karzai din Kabul, a fost comis de gruparea teroristă Statul Islamic din Provincia Khorasan – pe scurt, ISIS-K sau IS-K –, o formațiune de care se pare că până și radicalii talibani se tem. BBC.com a făcut un portret al acestei noi grupări islamiste care se profilează ca o amenințare la adresa Europei și Americii.
Khorasan este o regiune din Asia Centrală care acoperă vaste spații aflate azi sub componența mai multor state, între care Afganistan, Pakistan și Iran, motiv pentru care ascensiunea acestei organizații le dă bătăi de cap nu doar aliaților occidentali, ci și guvernelor din statele musulmane înconjurătoare.
ISIS-K este considerat cel mai violent și periculos dintre grupurile militante jihadiste apărute în Afganistan. A fost înființat în ianuarie 2015, ca un “pui” al adevăratului Stat Islamic care, la acea dată, controla părți însemnate din Irak și Siria.
ISIS-K: extremiștii extremiștilor. Vecinătatea cu Pakistanul pune pe jar guvernul de la Islamabad
Noua grupare teroristă funcționează ca un receptor al elementelor cele mai dure din mișcarea talibană, luptători care ajung să considere că propria lor organizație nu e îndeajuns de intransigentă cu aplicarea legii musulmane și în lupta împotriva Marelui Satan care este Occidentul.
ISIS-K are oameni îndeajuns de fanatici încât să poată lansa destul de des atacuri sinucigașe. În ultimii ani, este responsabilă pentru atacarea școlilor în care învață fete, a spitalelor și chiar a unei maternități unde teroriștii au împușcat femei însărcinate și lucrătoare din sistemul sanitar.
Fieful ISIS-K se pare că este în provincia Nangarhar, de la granița estică a Afganistanului, lângă Pakistan – motiv suplimentar de îngrijorare pentru vecini, pentru că mulți pakistanezi, fanatici musulmani, trec granița pentru a li se alătura teroriștilor din gruparea respectivă.
Generalul Sadat era în luptă cu ISIS-K atunci când a căzut Kabul
Chiar înainte ca Afganistanul să cadă, în urmă cu două săptămâni, pe frontul din Nangarhar luptau trupele speciale afgane conduse de generalul Sami Sadat. Acesta a dezvăluit, în The New York Times, că la un moment dat i s-a cerut să părăsească trupele pentru a prelua apărarea Kabulului, dar când a ajuns în oraș deja totul era pierdut, iar talibanii intraseră în localitate.
Se estimează că, la un moment dat, ISIS-K număra circa 3.000 de luptători, dar numărul acestora este acum mai scăzut, după confruntările cu fosta armată afgană și cu americanii. În acest moment, gruparea e condusă de Shahab al-Muhajir, după ce mai mulți lideri au fost prinși sau omorâți de armatele afgană și americană.
Talibanii sunt aliați cu ISIS-K, dar se și tem de această grupare, care-i acuză că s-au dedulcit la tratative cu marele inamic
Talibanii au o anumită legătură cu acest grup extremist desprins dintre ei, precum și cu alte formațiuni teroriste. Pe 15 august, când au ocupat Kabul, talibanii au eliberat din închisoare numeroși prizonieri, mulți dintre ei luptători ISIS-K sau Al Qaida capturați de fosta armată afgană și de americani. Aceștia au întărit acum rândurile grupărilor teroriste.
Totuși, ISIS-K este privită cu anumită teamă chiar de talibani. Luptătorii jihadiști din această grupare au ajuns să-i acuze pe foștii lor ciraci că s-au dedulcit la tratative cu marele inamic, că au abandonat Jihadul (“Războiul Sfânt”) și că acum preferă o pace negociată.
si care e problema ta ba oltene ??..ti-e frica ce te prind astia si te spala ??.. puti pana in afganistan..esti un pericol pentru omenire ..apa si sapun..apa si sapun !!..