miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăNewsChirica, primarul Iașiului, anunță că se face liberal. PNL tace, dar apar...

Chirica, primarul Iașiului, anunță că se face liberal. PNL tace, dar apar turbulențe în rândul electoratului anti-PSD

-

Mihai Chirica a ajuns primar al Iașiului în 2016, fiind membru PSD și șeful organizației locale a partidului. A câștigat alegerile și a făcut tot ce face un primar social-democrat până când a realizat că destinul politic al lui Dragnea nu va duce nicăieri.

A fost primul edil social-democrat important care a protestat împotriva conducerii arbitrare a lui Dragnea și a făcut senzație în vremea în care nimeni din PSD nu scotea un sunet în fața marelui lider autoritar. A fost dat afară din partid cu scandal. Astăzi e un lider contestat, fiind acuzat că nu a făcut mai nimic pentru oraș și că e mână în mână cu dezvolatori imobiliari locali.

Un deputat PNL de Iași a anunțat că Mihai Chirica va fi susținut de liberali pentru un nou mandat de primar. Informația a luat prin surprindere pe multă lume, chiar pe unii liberali, conform unor surse.

„În această perioadă, fiecare partid şi-a terminat sondajele de opinie şi analizele politice. Este firesc să apară discuţii şi propuneri politice. Mă bucur să constat că toate analizele sociologice pe Municipiul Iaşi arată că există un grad mare de satisfacţie al ieşenilor faţă de proiectele mele şi ale Primăriei”, susţine primarul Mihai Chirica, citat de News.ro.

- Advertisement -

El afirmă că prioritatea sa o reprezintă proiectele Iaşiului, nu orgoliile politice personale.

”De aceea, în mod constant, am fost partenerul preşedintelui Klaus Iohannis, garantul statului de drept din România şi al valorilor occidentale pe care le împărtăşim cu toţii. Preşedintele Klaus Iohannis a fost întotdeauna alături de Iaşi şi de Moldova şi a demonstrat că este un partener constant al proiectelor noastre. Este de datoria mea să mă gândesc la responsabilităţile politice şi administrative cu care m-au investit ieşenii şi să construim împreună o echipă puternică pe plan local, relevantă pe plan regional şi respectată la nivel naţional. Drumul meu politic, creionat alături de ieşeni, va continua alături de Preşedintele Klaus Iohannis şi de parteneri politici onorabili şi profund ataşaţi de valorile europene”, mai spune primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Conducerea PNL nu a dat niciun anunț oficial în ce privește susținerea primarului și există posibilitatea să fi lansat informația pentru a analiza posibilele efecte ale unei astfel de decizii. În această perioadă, conducerea PNL crează strategia pentru alegerile locale, iar scopul partidului e să obțină un număr mai mare de primari, dar să capete controlul administrativ și asupra orașelor importante din România.

- Advertisement -

Această strategie nemulțumește atât USR cât și PLUS, formațiuni care vizează primăriile marilor orașe unde se află cea mai mare parte a electoratului acestor partide.

Cosette Chichirău, candidata USR pentru Primăria Iași, s-a arătat revoltată de o posibilă decizie a PNL de a-l susține pe Chirica.

„Decizia PNL, dacă este confirmată, este în contradicție totală cu poziția PNL Iași din ultimii ani, critică la adresa lui Mihai Chirica. Ce să înțeleagă membrii și simpatizanții PNL? Că până ieri Chirica era o catastrofă pentru Iași, iar de azi e bun că l-au luat la ei? Eu văd că la Iași, PNL și PSD continuă politica blaturilor din ultimii 30 de ani și că sunt in stare de orice doar pentru interesele lor de clică”, a scris deputata Cosette Chichirău (USR).

Liviu Iolu, candidatul PLUS la Primăria Iași, a reacționat și el față de această posibilă susținere a lui Chirica: „Veriga lipsă dintre PSD și PNL a fost găsită în persoana lui Mihai Chirica. El reface, de azi, lanțul de iubire dintre cele două partide. E un blat ordinar pe care PNL îl face în speranța că va câștiga câteva voturi în plus, mizând pe primarul în funcție. O renunțare de neînțeles, un troc între politicienii vechi care conduc rețelele locale de corupție de ani buni. E și o palmă dată ieșenilor care se plâng de incompetența și incapacitatea lui Chirica de a administra un oraș cu un buget foarte mare”.

În realitate, conducerea PNL trebuie să ia o decizie mult mai dificilă – dacă liberalii vor merge singuri în alegerile locale, sacrificând alianța naturală cu USR și PLUS, sau dacă vor merge împreună cu cele două formațiuni, apelând la un vot tactic împotriva PSD.

La alegerile prezidențiale, electoratul a votat pentru cea de-a doua variantă. Prima e deosebit de periculoasă, amenințând să deschidă Cutia Pandorei. 

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* OPINIE. De ce blochează PSD formarea unui nou Guvern Orban, iar Ciolacu spune că nu vor fi anticipate?

* Blestemul Diamond Princess. Un al doilea român aflat la bordul navei de croazieră, infestat cu coronavirus

* Mizerie PSD-istă la Ministerul de Externe. 111 diplomați au fost promovați cu pile de partid

* VIDEO. A cântat la vioară în timp ce era operată pe creier. Intervenția a durat 4 ore și a fost un succes

* Brexit: veste proastă pentru România. Marea Britanie nu mai acceptă muncitori necalificați!

* Tăriceanu, un dictator tot mai mare, într-un partid tot mai mic. Contestatar executat cu sânge rece

* Barurile și cafenelele mai pline cu elevi ca sălile de clasă. Chiulul, fenomen de masă în România

 

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -