miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLumeaVIDEO. A cântat la vioară în timp ce era operată pe creier....

VIDEO. A cântat la vioară în timp ce era operată pe creier. Intervenția a durat 4 ore și a fost un succes

-

Dagmar Turner, o violonistă de 53 de ani, a suferit o intervenție chirurgicală pe creier de 4 ore pentru înlăturarea unei tumori cerebrale. În tot acest timp a fost trează, iar pe parcursul operației, la anumite intervale, a cântat la vioară.
VIDEO. Premieră medicală în Marea Britanie, cântă la vioară în timp ce e operată pe creier.

Interpreta a devenit prima persoană din Marea Britanie căreia i  s-a eliminat o tumoră cerebrală în timp ce era trează, stând în picioare și cântând la vioară. Această procedură a fost aplicată de chirurgi pentru ca în timpul intervenției să nu-i fie atins niciun nerv care să-i afecteze măiestria.

Cântatul la vioară a fost folosit de medici ca o modalitate de control în timp real că intervenția chirugicală se desfășoară în cele mai bune condiții. 

„În timp ce interpreta Summertime-ul, de George Gershwin, chirurgii din sala de operație au monitorizat calitatea performanței sale pentru a se asigura că nu afectează părți ale creierului care controlează mișcările delicate ale mâinilor”, a scris cotidianul britanic „The Times” care a prezentat intervenția.

„Am improvizat melodii care mi-au ajuns venit la îndemână”, a declarat doamna Turner, din Isle of Wight. „A fost dificil să-mi fac un repertoriu pentru operație, totul sună atât de diferit. Nu este ca și cum aș sta în bucătărie, la mine acasă și aș cânta liber”, a mai declarat ea.

- Advertisement -
Dagmar Turner a fost diagnosticată cu cancer la creier în 2013 după ce a suferit o cădere în timpul unei reprezentanții. A făcut tratament cu radioterapie. În decembrie, un test a descoperit că tumora a progresat și i s-a recomandat o intervenție chirurgicală la King’s College Hospital din sudul Londrei, scrie „The Times”.

Îngrijorat de faptul că i-ar deteriora părți ale creierului care i-ar fi permis să cânte la vioară, ea și neurochirurgul ei Keyoumars Ashkan au conceput un plan. Tumora se afla în lobul frontal drept, aproape de zona care controlează mâna stângă. Nu numai că a acesta a decis să nu afecteza folosința uzuală a mâinii stângi, dar chirurgul și-a propus să protejeze și mișcarea fină a mâinii stângi care controlează corzile viorii.

Intervenția a fost un succes, iar Dagmar Turner își poate continua cariera de violonistă. Ea a dat primul concert de vioară la vârsta de 10 ani.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Brexit: veste proastă pentru România. Marea Britanie nu mai acceptă muncitori necalificați!

* Tăriceanu, un dictator tot mai mare, într-un partid tot mai mic. Contestatar executat cu sânge rece

* Barurile și cafenelele mai pline cu elevi ca sălile de clasă. Chiulul, fenomen de masă în România

* Irina Rimes, aleasă ambasadoare Brâncuși pentru că „e un artist profund”. Scandal în parlament pe această temă

* Război în Ucraina. Separatiștii ruși, asalt cu mitraliere și tancuri pentru a compromite procesul de pace

* Acuză că Iliescu i-a ucis părinții! Valentin Ceaușescu, fiul dictatorului, se consideră victimă a Revoluției din 1989

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -