sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăRăzboi în Ucraina„China stă la pândă!“ Un fost comandant al forțelor SUA în Europa...

„China stă la pândă!“ Un fost comandant al forțelor SUA în Europa explică strategia simplă prin care Ucraina poate recuceri Crimeea și de ce Occidentul nu-și permite să lase Rusia să câștige

-

Lumea liberă nu-și permite să lase Rusia să câștige războiul din Ucraina și nici măcar să mențină ocupația Crimeei, deoarece acesta este un test urmărit cu mare atenție de China, explică generalul american Ben Hodges, fost comandat al forțelor SUA din Europa (2014-2018). Ofițerul, care după ce a ieșit din activitate face parte din diverse organizații și think-tank-uri, descrie cum ar trebui să decurgă operațiunea de eliberare a Peninsulei Crimeea, pe care mulți specialiști o cred imposibilă.

În timp ce analizele din unele publicații și opiniile mai multor specialiști arată că efortul de a elibera militar Crimeea ar fi peste puterile Ucrainei, generalul Ben Hodges se amuză uneori pe contul său de Twitter, explicând că nici măcar nu e nevoie de o invazie la sol.

Fost participant la războaiele din Irak și din Afganistan și comandant al forțelor de uscat ale organizației NATO, generalul Ben Hodges arată că e suficient ca ucrainenii să taie legăturile Crimeei cu Rusia continentală pentru a face imposibilă păstrarea acesteia de către Putin. „Faceți-o nesustenabilă… Izolați-o prin ruperea celor două «poduri» care o leagă de Rusia.  Apoi, cu rachete de precizie cu rază lungă de acțiune, loviți Sevastopol și Dzankoi și Saki și alte locații unde Rusia are active, facilități sau cartiere generale“, a scris Ben Hodges pe contul său de Twitter luni seara.

- Advertisement -

Nu e prima oară când generalul arată că această strategie e pe cât de simplă, pe atât de eficientă și imposibil de contracarat de către ruși. Crimeea e un ținut sterp, fără surse de apă și de hrană, care depinde în totalitate de proviziile pe care le primește de pe continent. Prin Istmul Perekop primește apă din Nipru. Tot prin Istmul Perekop și pe podul peste strâmtoarea Kerci primește toate celelalte lucruri necesare.

O ofensivă ucraineană la sol care ar ajunge la Berdiansk ar reteza podul terestru realizat de ruși în primăvara trecută, când au ocupat sudul Ucrainei. Iar bombardarea podului Kerci ar face imposibilă și a doua cale de aprovizionare. Atacarea Sevastopolului, cu rachete cu rază lungă de acțiune, ar alunga definitiv flota militară rusească de acolo și ar împiedica aprovizionarea pe cale maritimă a peninsulei.

Rămasă izolată, fără apă, hrană și orice alte resurse, garnizoana rusească din Crimeea nu va avea altă soluție decât evacuarea, fără a mai fi nevoie de un atac direct al Ucrainei, explică Ben Hodges.

- Advertisement -

Faptul că Rușii nu-și permit să piardă Crimeea, pe care o tratează ca pe o provincie a țării lor, nu prezintă interes, mai spune generalul american. Ucraina nu-și poate câștiga siguranța dacă nu recapătă Crimeea – un uriaș portavion terestru amplasat strategic. „Ceea ce simte Rusia în legătură cu Crimeea este irelevant.  Ucraina nu va fi niciodată în siguranță și nu va putea niciodată să își reconstruiască economia cât timp Rusia ocupă Crimeea. Nu putem permite ca Rusia să fie recompensată pentru agresiunea sa ilegală. Chinezii sunt cu ochii pe noi“, spune Ben Hodges.

Acesta se referă la faptul că războiul din Ucraina e privit de regimul comunist de la Beijing ca un test. Dacă Rusia e lăsată să câștige sau fie și să păstreze Crimeea, chinezii vor considera că au și ei șansa să ocupe Taiwanul pe care-l amenință de atâta timp.
Practic, spune fostul înalt responsabil militar american, o victorie a rușilor este calea cea mai sigură către un viitor război direct al SUA cu China. Încurajați de rezultatul obținut de Putin, Xi Jinping și ceilalți membri ai oligarhiei comuniste chineze vor încerca să repete rețeta de succes în Taiwan și nu numai.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Ciolacu minte ca o poștă sovietică: zice că PNRR e „secret”, deși atât el, cât și ceilalți PSD-iști l-au votat în Parlament! Documentul poate fi citit de oricine, oricând, pe site-ul ministerului

* Liberală din preajma lui Rareș Bogdan, atacuri violente la UE și propagandă rusească delirantă. „De ce nu mai sunt bani de pensii? Că se fac politici de diminuare a populației? Că se aruncă banii în farma și armament?”

* Șoșoacă, scelerată: „Am devenit ținta numărul 1 a criminalilor ucraineni. Vor să mă elimine fizic”. Putinista a fost declarată „amenințare la adresa securității naționale” a Ucrainei și supusă unui regim de sancțiuni

* A mai fugit un PSD-ist corupt: baronul de Neamț, Ionel Arsene, condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență

* Record mondial: Guvernul lui Iohannis a ajuns la peste 200 de secretari de stat, de 5 ori mai mulți decât are Japonia! Grindeanu (PSD) are 9 secretari de stat, iar Boloș (PNL) – 7

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -