sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăNewsChina, lovită de o criză cumplită: bursele au pierdut 7.000 de miliarde...

China, lovită de o criză cumplită: bursele au pierdut 7.000 de miliarde de dolari într-o singură zi! Economistul Cristian Păun: „Economiile care au expunere mare pe China vor fi primele care vor cădea. Ungaria, de exemplu”

-

Economiile care au expunere mare pe China vor fi primele lovite teribil, pe principiul dominoului, de criza devastatoare care zguduie a doua economie a lumii, scrie profesorul universitar Cristian Păun. În doar 24 de ore, bursele locale au pierdut 7.000 de miliarde de dolari, iar măsurile de salvare luate până acum de regimul comunist de la Beijing au rămas fără efecte.

Problemele sunt mult mai complicate decât par la prima vedere, scrie Bloomberg, citând investitorii. Într-o scurtă postare pe contul său de Facebook, Cristian Păun (care predă la ASE) spune că una din cauzele crizei o reprezintă incapacitatea regimului comunist de a înțelege ce înseamnă cu adevărat piață liberă.

Statul chinez a intrat în acțiune, încercând să stopeze prăbușirea, și îi vânează pe vânzătorii în lipsă și generează bani pentru bănci, în timp ce fondurile de stat sunt aruncate în vâltoare, pentru a stimula achizițiile pe bursă. Este o operațiune foarte riscantă, pentru că e posibil ca strategia să nu meargă și fondurile respective să fie angrenate în prăbușire.

Regimul comunist caută să rezolve criza cu bâta

Șeful piețelor bursiere, Yi Huiman, a fost demis brusc miercuri, ceea ce indică faptul că Beijingul vrea să rezolve criza din 2024 cu aceleași metode din 2015. Numai că acum cauzele sunt diferite. În locul lui Huiman a fost adus Wu Qing, un personaj atât de dur cu jucătorii din piețele financiare încât e supranumit „măcelarul de brokeri“. Cristian Păun e sceptic că atacurile Beijingului la brokeri și la cei care scriu despre ce se întâmplă în China vor da rezultate, câtă vreme cauzele crizei rămân.

- Advertisement -

Cam aceeași părere o au și analiștii de la Eurasia Group, care scriu: „Schimbarea demonstrează că impulsul politic rămâne acela de a înăspri măsurile administrative mai degrabă decât de a aborda problemele fundamentale cu care se confruntă economia”. În loc să ducă la potolirea furtunii declanșate, măsurile comuniștilor „consolidează sentimentul de neliniște și afectează încrederea investitorilor“, scriu cei de la Eurasia Group.

Fang Rui, manager de fonduri la Shanghai WuSheng Investment Management Partnership spune că „adevăratul motiv pentru care de data aceasta este diferită criza e faptul că s-a schimbat narațiunea în ce privește creșterea economică. Ne aflăm acum la un punct de inflexiune nemaiîntâlnit în ultimele decenii“.

- Advertisement -

Criza din China nu a izbucnit acum, ci doar s-a acutizat și a devenit vizibilă odată cu accelerarea prăbușirii. Din 2021 până azi, piața chineză a pierdut capitalizare cât PIB-ul Japoniei și Franței la un loc, scrie Forbes!

Piața bursieră din China a ajuns la minimul ultimilor 5 ani. Investitorii străini fug masiv din China

La aceste probleme, care se cuplează cu deflația și prăbușirea pieței imobiliare din China, regimul Xi Jinping răspunde în stilul clasic al statelor comuniste, cu o ofensivă împotriva celor care dau veștile, și nu contra problemelor care generează căderea. Ministerul Securității de Stat din Beijing a anunțat că îi caută pe cei care au opinii negative despre perspectivele economice și de piați ale Chinei. Forbes observă că e un avertisment înfricoșător pentru a nu „denigra economia Chinei“ prin „narațiuni false“ provenind din gândirea lui Mao Zedong, și nu a lui Adam Smith. Mao a fost dictatorul cumplit care a comunizat China, ucigând direct sau indirect 70 de milioane de chinezi, în timp ce Adam Smith este legendarul economist scoțian care a scris lucrarea „Avuția națiunilor“ în a doua jumătate a Secolului al XVIII-lea. Smith e considerat de mulți drept „tatăl capitalismului“.

În timp ce regimul comunist îi vânează pe cei care se arată îngrijorați de starea economiei, investitorii străini fug masiv din China. Numai luna trecută au vândut acțiuni chinezești de 2,5 miliarde de dolari, aceasta fiind a șasea lună consecutivă de reducere a expunerii pe piața chineză. Bursele au ajuns la minimul ultimilor 5 ani.

Pentru a înțelege trendul mai bine, putem spune că, în timp ce la nivel mondial acțiunile au crescut în 2023 cu 20%, iar aurul cu 13%, indicele chinezesc de referință CSI300 a scăzut cu 11%!

Profesorul Cristian Păun se întreabă dacă n-ar trebui să ne așteptăm la ceva chiar mult mai rău: „Bursa din China a pierdut într-o singură zi circa 7000 miliarde de dolari. Cam cât PIB-ul a 20 de Românii, într-o singură zi! De la începutul crizei, China a pierdut echivalentul PIB-ului Japoniei și Franței la un loc (Sursa: Forbes, link în comentarii). Capitalizarea pieței chineze fiind de circa 11.000 trilioane fără Hong Kong, circa 14.000 trilioane și cu bursa de acolo. Imens! Sau nu? Partidul Comunist, incapabil să înțeleagă argumentele teoretice ale economiștilor cu privire la falimentul socialismului / comunismului, „rezolvă” criza luându-se de cei care răspândesc știri negative despre China. Economiile care au expunere mare pe China vor fi primele care vor cădea. Ungaria, de exemplu. Vine iarna!?”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* PSD-istul Ciolacu și ambasadorul rus Kuzmin îl atacă în haită pe șeful Armatei române. Amândoi pretind că nici vorbă ca Rusia să fie vreun pericol pentru România

* „N-aș bombarda Polonia acum, i-aș lovi pe români. Știți de ce? Au devenit prea aroganți. I-aș pune la locul lor“. Discuții în direct, la principalul talk-show de la Rossia 1

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -