China amenință să „înghită” Taiwanul ca pe Hong Kong. Armata insulei e pregătită în secret de militari americani

0
961

Preşedintele Chinei comuniste, Xi Jinping, a promis o „reunificare paşnică” a Chinei cu Taiwanul, la trei luni după ce amenințase că-i va „zdrobi complet” pe toţi susţinătorii independenţei Taiwanului.

Conform lui Xi Jinping, cel mai mare obstacol în calea reunificării îl reprezintă cei care susţin mişcarea pentru independenţa Taiwanului, informează CNN.

„Cei care îşi uită tradiţiile, îşi trădează patria-mamă şi caută să dezbine ţara nu vor reuşi”, a spus preşedintele Chinei, într-un discurs rostit cu prilejul celei de-a 110-a aniversări de la începutul Revoluţiei Chineze din 1911, care avea să ducă în cele din urmă la răsturnarea fostei dinastii imperiale.

Discursul liderului chinez a fost mult mai puţin dur la adresa Taiwanului, comparativ cu declaraţiile făcute la 1 iulie 2021, la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Chinez. Atunci, Xi Jinping a promis că-i va „zdrobi complet” pe toţi susţinătorii independenţie Taiwanului.

De această dată, Xi Jinping a declarat că-şi doreşte „o reunificare paşnică” sub politica „o ţară, două sisteme”, similară celei folosite în cazul Hong Kong-ului.

Tocmai „modelul Hong Kong” de „reunificare a Chinei” îi sperie pe cetățenii Taiwanului, dat fiind că democrația a fost zdrobită în fost colonie britanică, după intrarea acesteia sub controlul Guvernului comunist de la Beijing.

Xi Jinping consideră că Taiwanul reprezintă „o problemă internă a Chinei”. El a declarat că Beijingul „nu acceptă niciun fel de amestec în treburile sale interne”.

„Sarcina reunificării complete a Chinei trebuie îndeplinită şi, în mod sigur, va fi îndeplinită”, a spus, amenințător, liderul chinez.

O Chină comunistă și alta democratică, despărțite de 72 de ani

Declaraţiile lui Xi Jinping (68 de ani) vin în contextul sporirii tensiunilor militare între cele două ţări. China a trimis recent 52 de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului, a treia incursiune de acest fel în numai câteva zile.

În ultimul an, China a făcut incursiuni tot mai frecvente și mai flagrante în spațiul aerian al Taiwanului, inclusiv cu avioane de luptă și bombardiere nucleare.

Președinta de la Taipei, Tsai Ing Wen (65 de ani), a anunțat anterior că Taiwanul „va face totul pentru a-și apăra libertatea și stilul democratic de viață” în fața Chinei.

Situația complicată din Taiwan este moștenirea Războiului Civil Chinez (1927-1949), încheiat dupăcel de-l Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea Partidului Naționalist Chinez (Kuomintang) pe insula Taiwan.

China (oficial, Republica Populară Chineză) consideră că Taiwanul (oficial, Republica China) face parte din teritoriul său și, sub politica „O singură China”, refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei. De aceea, insula anticomunistă nu a fost recunoscută ca stat independent decât de un grup restrâns de ţări.

Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă.

China continentală (1,4 miliarde de locuitori) şi insula Taiwan (23,5 milioane de locuitori) sunt guvernate separat după terminarea Războiului Civil care a dus la instaurarea comunismului în China continentală, în 1949. De atunci, China consideră că insula democratică autonomă face parte din teritoriul său.

Cei 23,5 milioane de locuitori ai insulei, care trăiesc într-un regim democratic, se află sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei comuniste.

SUA a trimis în Taiwan, în secret, un grup de militari pentru a antrena Armata locală

Washingtonul a trimis și menținut în Taiwan un mic contingent secret de militari pentru antrenarea trupelor țării insulare, pentru eventualitatea unui război cu China, dezvăluie The Guardian.

Conform unui raport făcut public recent, Armata SUA menține acest contingent în Taiwan de cel puțin un an.

Militarii au fost trimiși în timpul administrației Trump, însă prezența lor pe insulă nu a fost făcută publică și nici nu s-a relatat despre ea până acum.

Informațiile vin în contextul unei rivalități accentuate între China și SUA, dar și în cel al unei relații tot mai tensionate între China și Taiwan.

Trupe ale Armatei SUA nu s-au mai aflat în baze permanente pe insulă din 1979, când SUA a renunțat la relațiile diplomatice cu Taiwanul în favoarea Chinei ccomuniste.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Supple, nu a comentat direct în legătură cu informațiile, însă a precizat că „sprijinul nostru pentru o relație de apărare cu Taiwanul rămâne aliniat împotriva actualei amenințări reprezentate de China”.

Ministerul chinez de Externe a publicat, ulterior, un comunicat prin care a cerut Statelor Unite să oprească ajutorul militar pe care îl furnizează Taiwanului.

„China va lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială”, au anunțat autoritățile de la Beijing.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* CTP: „Cîțu nu mai poate fi numit premier, e compromis moral și profesional. Un tarabagiu ordinar”. Comparație cu Dragnea

* PNL s-a răzgândit: nu-l mai propune pe Cîțu pentru funcția de prim-ministru, luni, la Cotroceni

* Orban invocă suspendarea lui Iohannis: „A distrus PNL, a afectat pe termen lung interesele fundamentale ale României”

* Răzbunarea lui Cîțu: localitățile cu primari USR n-au primit bani din miliardul împărțit de premier! Sunt finanțate 86,7% din primăriile din România, însă doar 12,2% dintre cele conduse de USR!

* Tudor Chirilă despre Cîțu și Iohannis: „Superman și Terminator au aruncat țara în criză” / „Păpușa de la Grivco a devenit păpușar”

* TEXT ȘI VIDEO. Discursul integral al lui Florin Cîțu la moțiunea de cenzură. Analiză: 35 de afirmații bizare în 24 de minute

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* Se surpă mitul lui Iohannis și în Occident. Frankfurter Allgemeine Zeitung: „USR urmărește o reformă hotărâtă. Liberalii, susținuți de președinte, încearcă s-o blocheze“

* VIDEO. Nemții sunt uluiți de golul lui Ianis Hagi: „O acțiune extraordinară! Un gol de colecție!”. Hansi Flick: „Și-a folosit ambele picioare și a gândit foarte bine faza”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.