Chemat în ajutor de liderii separatiști, Putin a ordonat armatei ruse să intre în Donețk și Lugansk, pentru „menținerea păcii”

0
1904

Președintele rus Vladimir Putin a semnat luni seară un decret prin care ordonă forțelor armate ruse să asigure „menținerea păcii” în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, a căror independență tocma o recunoscuse, relatează agențiile ruse de presă TASS și Ria Novosti. În sinistra tradiție sovietică (a se vedea episoadele Ungaria 1956 și Cehoslovacia 1968), intervenția militară a Moscovei are loc la chemarea „reprezentanților poporului” din regiunile ce urmează a fi „pacificate”.

În decretul semnat luni seară, Vladimir Putin a instruit Ministerul de Externe să negocieze stabilirea de relații diplomatice cu Donețk și Lugansk.

Oficialii ucraineni spun că trupe rusești ar fi intrat deja pe teritoriul separatist și că localnicii din orașul Makiivka, condus de rebelii pro-ruși, au văzut ceea ce par a fi vehicule blindate rusești în mișcare.

A fost văzut „un convoi uriaș de transportoare blindate rusești și alte echipamente”, care „as-a deplasat timp de o oră și jumătate” și s-a îndreptat spre nord, în regiunea Donețk.

Oficialii ucraineni spun că nu se poate preciza deocamdată dacă trupele aparțin armatei obișnuite ruse sau provin din unități separatiste controlate de ruși.

Minciunile prin care liderii separatiști au chemat Rusia în ajutor

​Reprezentantul oficial al miliției populare din Donețk, Eduard Basurin, a spus luni că în Donbass se desfășoară „un război” și a cerut asistență financiară și militară Rusiei, în timp ce liderul republicii separatiste, Denis Pușilin, a acuzat atacuri ucrainene cu armament greu, potrivit Kommersant.

Susținând propaganda Moscovei și pregătind terenul pentru intervenția militară rusă, Basurin a anunțat că autoritățile din regiunile separatiste consideră situația din regiune ca fiind „critică”.

„În primul rând, este nevoie de ajutor militar în diferite direcții, eu nu aș refuza nici ajutor moral și financiar”, a spus Basurin în timpul unei emisiuni difuzate pe un canal de Youtube cu peste un milion de urmăritori.

Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin, a vorbit și el despre „o escaladare bruscă” a conflictului cu Ucraina. El a spus că „peste 1.700 de obuze” au fost trase pe teritoriul regiunii separatiste în ultima zi, susținând că „au loc lupte, inclusiv în apropierea graniței cu Rusia”.

Pușilin a descris situația ca fiind „critică” și a cerut tuturor bărbaților să se prezinte la birourile militare de înregistrare și înrolare. „Suntem loviți de artilerie grea, mortiere, lansatoare de grenade și tancuri. Oamenii mor. Școlile nr. 105 și nr. 56 din capitală au fost grav avariate”, a declarat Pușilin într-un comunicat oficial citat de publicația „Kommersant”.

În comunicatul remis luni, Pușilin susținea că trupele ucrainene bombardează așezările Zaițevo, Gorlovka, Donețk, Iasînuvata, Kominternove și Dokuceaievsk și că „grupuri ucrainene de sabotaj pătrund în republică”.

„Facem apel la întreaga populație masculină – toți cei care sunt capabili să țină armele în mână – să vină la comisariatele militare și să-și susțină familiile, copiii, soțiile, mamele și Patria noastră”, s-a adresat șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a asigurat duminică pe omologul său francez Emmanuel Macron că toate aceste „informații” sunt minciuni și că forțele Kievului nu vor răspunde la provocările venite din partea separatiștilor pro-ruși.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni seara decretul prin care recunoaște independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Acesta urmează să fie ratificat și de Parlament. Putin a cerut Ucrainei „să înceteze războiul” în regiunile separatiste, amenințând cu „consecințe majore”.

Comunitatea internațională a reacționat după anunțul lui Vladimir Putin.

NATO a intrat în ședință de urgență imediat după ce președintele rus a anunțat că recunoaște independența celor două teritorii separatiste.

Miniștrii de Externe din UE spun că recunoașterea celor două republici separatiste este „o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Rusia a declanșat practic invazia Ucrainei! Putin recunoaște independența regiunilor Donețk și Lugansk, pe care acum are „datoria” să le „salveze din ghearele Kiev-ului”

* VIDEO. Gafă sau scenariu? Scena istorică de la Kremlin care arată că Rusia a decis nu doar independența, ci și ANEXAREA regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk

Adevărata față a armatei lui Putin: soldații ruși dorm în condiții inumane, fac chetă pentru mâncare, iar solda e de 23 de euro pe lună! Localnicii îi ajută de milă

* Enorma hoție a PSD-istului Băluță: a supraevaluat ilegal veniturile Primăriei cu 17 milioane de euro, pentru putea cheltui „fără număr”!

Robert Negoiță, dosar penal cu prejudiciu de 130 de milioane de euro! DNA anchetează contractul cu firma de salubritate a lui Silviu Prigoană

* Prim-vicepreședintele ASF a câștigat anul trecut un milion de lei!

Anunțul trist al lui Oreste: până în 2025 părăsește definitiv România. „Am sperat, dar în 2021 am înțeles că nu se poate. Am plâns…” / „Oamenii frumoși și liberi vor triumfa. Păcat că fără mine!”

Poștărița AUR, fostă candidată la Senat, face „dreptate pentru România”: a furat pensiile, alocațiile și ajutorul de handicap a 54 de consăteni!

* Nu vă grăbiți cu relaxarea! Varianta Omicron BA.2 va aduce un nou val de morți, probabil mai mare decât cel produs de Omicron BA.1

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (89) / TAB-ul, ultimul adăpost

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here