vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăDezvăluiriCele 4 cauze care au dus la arderea femeii în timpul operației....

Cele 4 cauze care au dus la arderea femeii în timpul operației. Dosar pentru ucidere din culpă, la Serviciul Omoruri

-

Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a preluat cazul pacientei de 66 de ani care a luat foc pe masa de operație, la Spitalul Floresca. Anchetatorii au deschis un dosar pentru ucidere din culpă. Femeia a decedat duminică, 29 decembrie, la o săptămână după ce, în timpul operației, a suferit arsuri pe 40% din corp.

Operația a avut loc duminică, 22 decembrie, și a fost efectuată de echipa chirurgului Mircea Beuran (66 de ani), care nu se afla însă în sală la momentul incidentului. Acesta se afla în drum spre spital, iar până când a ajuns, focul fusese stins.

După decesul pacientei, Beuran a declarat că femeia – bolnavă de cancer pancreatic – „biologic nu a rezistat ca să poată să depăşească tot efortul medical care s-a făcut”.

„Sperăm să învățăm cu toții din acest episod tulburător, ca pe viitor, în niciun spital din România, să nu mai avem parte de o asemenea experiență traumatizantă”, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache.

- Advertisement -

Operația a fost coordonată de medicul Sebastian Vâlcea

Medicul care a coordonat operația în care a fost arsă pacienta de la Spitalul Floreasca este chirurgul Sebastian Vâlcea, care face parte din echipa medicului Mircea Beuran, au declarat pentru G4Media.ro surse medicale. Raportul operator este însă semnat doar de Mircea Beuran, fără alte precizări. Regulamentul prevede că raportul trebuie semnat de medicul care a realizat operația, nu de șeful ierarhic al acestuia.

Mircea Beuran susține că a semnat raportul operator pentru că el a finalizat operația, după ce a ajuns la spital, când incendiul fusese stins.

Beuran a confirmat duminică seara, la Antena 3, că intervenția a fost coordonată de medicul Sebastian Vâlcea.

- Advertisement -

Sebastian Vâlcea este medic specialist chirurgie generală din anul 2014 și lucrează în echipa lui Mircea Beuran, cel care i-a și coordonat teza de doctorat.

Cauzele care au dus la incendierea pacientei

Primele concluzii în legătură cu cauzele incendiului din timpul unei operații: nenorocirea s-a produs ca urmare a nerespectării procedurilor uzuale în cazul intervențiilor chirugicale.

A fost o combinație letală între:

  • grabă (medicii nu au așteptat să treacă cel puțin 5 minute după dezinfectarea cu soluție pe bază de alcool);
  • neatenție (medicii nu au sesizat imediat că pacienta arde mocnit);
  • necunoașterea procedurilor de intervenție la incendiu (când focul s-a extins, a fost stins cu apă, nu cu stingătorul existent în sala de chirurgie);
  • superficialitate (utilizarea pentru sterilizare a unei prea mari cantități de soluție cu alcool).

Incidentul s-a petrecut duminică, 22 decembrie, când, din cauza complicațiilor, a fost necesară o intervenție chirugicală de urgență în cazul pacientei respective. Ea fusese operată cu 9 zile în urmă (pe 13 decembrie) de medicul Mircea Beuran, șeful clinicii de chirurgie de la Spitalul Floreasca.

Surse medicale au explicat pentru G4Media.ro că în întreaga lume se folosesc două tipuri de soluții pentru pregătirea câmpului operator:

  • pe bază de alcool (fie cu iodoform, fie cu clorhexidină);
  • pe bază de apă (betadina).

Soluțiile pe bază de alcool sunt cele mai folosite la nivel mondial, pentru că au cea mai mare capacitate de sterilizare. Însă, pentru soluțiile cu alcool, întrucât cauterul folosește curent electric, există două reguli clare care trebuie respectate:

  • există aplicatoare care dozează soluția pentru a nu folosi o cantitate prea mare;
  • se așteaptă 5 minute pentru a-și face efectul și pentru ca alcoolul să se evapore, apoi se pun câmpurile sterile (hârtie sau bumbac).

„În acest caz tragic, graba și/sau o cantitate prea mare de soluție au făcut ca sub câmpul steril să se formeze vapori, care au ars mocnit sub câmpul steril, astfel că nu și-au dat seama imediat că arde”, au relatat sursele citate.

Acestea au precizat că, într-adevăr, atunci când focul s-a extins, s-a creat panică în sala de operație, peste pacientă a fost turnată apă, deși ar fi trebuit folosit stingătorul de incendii care există în sala de operație. Pacienta a fost apoi mutată pe brațe pe o altă masă și dusă în altă sală de operații, acolo unde a încheiat intervenția chirurgicală medicul Beuran, sosit între timp.

„Este o tragedie, care putea fi și mai mare. Gândiți-vă că în sala de operație se lucrează cu oxigen, pentru că pacientul este sub anestezie. Dacă focul ajungea la tuburile cu oxigen, ar fi explodat tot ce era în sală”, au mai declarat sursele medicale.

Acestea au confirmat că electrobisturiul era achiziționat recent. Probabilitatea ca acesta să fi avut vreo problemă este minimă, pentru că este nou.

Sursele mai spun că riscul de incendiu din cauza combinației dintre soluțiile de sterilizare pe bază de alcool și cauter sunt menționate în toată literatura de specialitate și de aceea trebuie respectate regulile amintite anterior.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Trebuie sapat mai departe sa aflam mai multe amanunte despre echipa acestui profesor ,membru pesede si medicul personal al tovarasului ilici,criminalul revolutiei nejudecat si necondamnat! Sa pornim de la obiceiul doctorilor comunisti de a primi plicul cu bani si de la pacienti,dar si de la „invstacei”,nu?Sa aflam cum a primit drept de practica ,daca diploma a fost ingropata cu bacsis,etc,etc.Pentru ca nu trebuie sa uitam nicio clipa: guvernul psd a picat,dar in toate institutiile statului,sobolanii rosii si pilele lor misuna inca in voie,printre noi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -